אודות החוג להיסטוריה

ההיסטוריה מחדשת את פניה כל העת. שינויים חברתיים ופוליטיים, תרבותיים וטכנולוגיים מעצבים מחדש את עולמנו – והמחקר ההיסטורי פונה לדרכים חדשות, לחקר החברה האנושית על כל היבטיה. כופרים וקדושים, נשים וגברים, קבצנים ובעלי הון, זיכרונות וחלומות, הספר והדפוס, פחדים ואוטופיות – כולם הפכו נושאים למחקר. 

החוג להיסטוריה מתמקד בתולדותיה של תרבות המערב באזורי התהוותה ותחומי התפשטותה החל מן העת העתיקה – תולדות יוון ורומא – דרך ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת ועד לשלהי המאה העשרים. הדגש בתכנית הלימודים הוא על ההיסטוריה של אירופה המרכזית והמערבית, אך בעת החדשה מתרחבת היריעה ונלמדות תולדות רוסיה ואירופה המזרחית, ארצות הברית ואמריקה הלטינית.

 

לימודי התואר הראשון 

בתואר הראשון מציע החוג מסלול דו-חוגי, שבו נלמד חוג לימודים נוסף בצד לימודי ההיסטוריה, ומסלול חד-חוגי למבקשים להתמקד בלימודי היסטוריה משנת לימודיהם השנייה.

 

  • סדנת חשיבה היסטורית: בסמסטר הראשון של השנה הראשונה ישתתפו כל תלמידי/ת החוג בשו"ת ייחודי המקנה כלי מחקר וכתיבה בסיסיים (חיפוש בספרייה משולב באינטרנט; ניתוח מקורות; קריאה בטקסטים וכישורי כתיבה).
  • קורסי שו"ת (שיעור ותרגיל) מציעים מבוא לסוגיות מרכזיות לכל תקופה ואזור באמצעות קריאת מקורות ראשוניים, ניתוח תעודות והיכרות עם הגישות החדשות במחקר ההיסטורי. השו"ת הוא קורס המבוא העיקרי בחוג, שבו נפגשת הקבוצה לפגישות עבודה אינטנסיביות בנות ארבע שעות בשבוע, בסמסטר הראשון כל התלמידים/ות ישתתפו באחד הקורסים של שו"ת ראשית העידן המודרני, המתמקדים במאה ה-19 עם דגשים גיאוגרפיים ותרבותיים שונים.
  • שיעורי הבחירה והחובה מציגים נושאי חתך רחבים בסוגיות מרכזיות, כגון תולדות הנצרות, היסטוריה בראי הקולנוע, קולוניאליזם ואימפריאליזם, המצאת הדפוס ותולדות הספר, היסטוריה של נשים, תרבות עממית, היסטוריה וזכרון.
  • שפה זרה שנייה היא חיונית כדי לעסוק בחקר ההיסטוריה של תרבויות העבר, להאזין לקולם של אנשים ולשחזר את עולמם. אנו מעודדים רכישת שפה זרה נוספת, בצד ידיעת האנגלית.
  • הסמינרים מציעים עבודה אינטנסיבית ומעמיקה בקבוצת לימוד על סוגיה היסטורית. דוגמאות לסמינרים אפשריים: המצאת ההיסטוריה ביוון העתיקה, דמות האדם בימי הביניים, סחר העבדים האטלנטי, סיפורי חיים של עניים באמריקה הלטינית, התהוות הלאומיות באירופה,מחנות מעצר המוניים, ולידתו של הגוף המודרני.

חדש !!!

החל משנת הלימודים הקרובה: באוניברסיטת תל אביב ניתן לסיים ב"א במתכונת דו-חוגית בהיסטוריה של עם ישראל ולהשלים תעודת הוראה ב-4 שנים בלבד!

 

נרשמים לשניים משלושת החוגים הבאים ומשלימים שעות מהחוג השלישי: היסטוריה כללית, היסטוריה של עם ישראל, היסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה.

 

בשנת הלימודים השלישית נרשמים/ות ללימודי הוראה בבית הספר לחינוך. בוגרי ובוגרות אוניברסיטה (תואר ראשון) ותעודת הוראה יכולים ללמד בחטיבה העליונה ולהכין לבחינות הבגרות!

 

בואו לשלב בין לימודי היסטוריה ברמה גבוהה לבין הכשרה מקצועית בתחום ההוראה.

 

תואר שני

בתואר השני מוצעים שני מסלולי לימודים: מסלול מחקרי שבו נכתבת עבודת גמר, ומסלול עיוני, שאינו כולל עבודת גמר. הלימודים מבוססים על התמחות,  רכישת כלים למחקר עצמאי והתמצאות במגמות המחקריות השונות. החוג מציע מגוון רחב של גישות מחקריות  – היסטוריה פוליטית ותרבותית, חברתית ודיפלומטית, היסטוריה של הרעיונות והיסטוריה של המשפחה, היסטוריה של מגדר, היסטוריה אורבנית, היסטוריה שבעל-פה והיסטוריה של הזכרון.

בתואר השני 6 מגמות :

  • העת העתיקה 
  • ימי הביניים
  • העת החדשה המוקדמת (המאות החמש-עשרה עד השמונה-עשרה)
  • אירופה המרכזית והמערבית במאות התשע-עשרה והעשרים
  • ארצות הברית
  • אמריקה הלטינית

לכל תלמיד/ה נבנית תכנית לימודים המשקפת תחומי התעניינות והתמחות. בנוסף לסמינרים מתוך המגמה, ניתן ללמוד סמינרים ממגמות אחרות, מחוגי ההיסטוריה האחרים ואף מחוגים ופקולטות אחרות. חובה ללמוד שפה זרה שנייה מעבר לאנגלית.

במסלול המחקרי לימודי התואר השני מסתיימים בעבודת תזה  – עבודת מחקר עצמאית בהנחיית מורה מהחוג.

במסלול העיוני לא נכתבת עבודת תזה וקיימת חובת לימוד סמינר נוסף. בסיום התואר תתקיים בחינת גמר בכתב.

לבירורים, שאלות נוספות ותיאום פגישה – אנא פנו למזכירות החוג בטלפון 03-6409454, או בדוא"ל YardenaL@tauex.tau.ac.il או michall@tauex.tau.ac.il

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>