סדרת הרצאות בנושא אומנויות לחימה סיניות מאת ד"ר ישראל כנר

12 באפריל 2021, 17:30 
זום 
בתשלום
להסין את הדרקון: ההיסטוריה של אומניות הליחמה הסיניות

להבין את הדרקון: ההיסטוריה של אומנויות הלחימה הסיניות

סדרת הרצאות במכון קונפוציוס

 ד"ר ישראל כנר

מהן אומנויות הלחימה הסיניות, וכיצד הן התפתחו? המיתוסים מספרים שקדושים ונזירים שחיו בהרים מסתוריים ובמקדשים פיתחו שיטות לחימה אשר בכוחן ניתן לא רק להגן על הגוף אלא גם להגיע להארה ואף לאל-מוות. מושגים כמו מנזר שאולין, טאי-ג'י צ'ואן ו-צ'י גונג הפכו מזמן מתרבות סינית מקומית ואזוטרית לנחלת הכלל, המון תודות לתעשיות הבידור והקולנוע העולמיות שגם קידמה אייקונים תרבותיים כמו ברוס לי וג'קי צ'אן. אולם מה אנו באמת יודעים על אומנויות אלו? בסדרת הרצאות זו נראה כי ההיסטוריה של אומנויות הלחימה מורכבת ואלימה הרבה יותר משנדמה לנו. לאורך שמונה מפגשים נבחן כיצד אומנויות אלו נוצרו והתפתחו. נראה כי בראשיתן, טכניקות לחימה נלמדו למטרות צבאיות ולהגנה מפני פולשים ושודדים, וכי רק בהדרגה ולאורך שנים מתרגלים החלו לעסוק בלחימה לשם טיפוח הבריאות והגעה להארה.

 

08/03/2021 - הרצאה ראשונה: מבוא – המיתוסים של אומנויות הלחימה הסיניות. בהרצאה זה נבחן את אומנויות הלחימה הסיניות ממעוף הציפור. נדון בשאלות מהן אומנויות הלחימה הסיניות, מהן סגנונות לחימה, כיצד הן מוצגות בקולנוע וכיצד מכירים אותן במערב.

 

15/03/2021 - הרצאה שנייה: חיילים, פיראטים ולחימה בידיים ריקותהופעת סגנונות הלחימה הראשונים. בהרצאה זו נבחן את ראשית הופעתם של סגנונות הלחימה, הם הבסיס לאומנויות הלחימה הסיניות. נראה כי העדויות הראשונות לסגנונות לחימה הופיעו במאה ה-16 ונבחן כיצד פשיטות של פיראטים יפנים על חופיה הדרום-מזרחיים של סין תרמו ליצירת סגנונות הלחימה בידיים ריקות.

 

22/03/2021 - הרצאה שלישית: הכן את גופך לסוף העולם: אומנויות לחימה ודתות עממיות. בהרצאה זו נבחן כיצד החל משלהי המאה ה-17 תנועות דתיות עממיות אימצו את תרגול אומנויות הלחימה כדי להתכונן לעתיד אפוקליפטי. כמו כן נבחן כיצד קבוצות אלו השפיעו על התפתחותן של אומנויות הלחימה.

 

05/04/2021 - הרצאה רביעית: שאולין, נזירים לוחמים ועלילות גבורה. אגדות מספרות כי נזיר הודי שהגיע לסין כדי להפיץ את הבודהיזם לימד נזירים בשאולין את רזי אומנויות הלחימה. בהרצאה זו נבחן את מקורות האגדה ואת תפקידם האמיתי של נזירים לוחמים בהתפתחות אומנויות הלחימה הסיניות.

 

12/04/2021 - הרצאה חמישית: דאואיזם ואומנויות לחימה, האמנם? אחת מהטעויות הגדולות לגבי אומנויות לחימה סיניות היא כי הן נוצרו על-ידי מאסטרים דאואיסטים שהשתמשו בטכניקות ללחימה כדי להתאחד עם הדאו או להגיע לאל-מוות. בהרצאה זו נבחן טענה זו ונעמוד על הקשר שבין לחימה, השגת הדאו, ותרגילי התעמלות דאואיטים.

 

19/04/2021 - הרצאה שישית: ראשית המאה העשרים והמצאת "אומנויות הלחימה המסורתיות". בהרצאה זו נבחן את לידתן של אומנויות הלחימה הסיניות המודרניות, אשר לרוב נקראות "מסורתיות". נבחן כיצד בחצי הראשון של המאה העשרים מורים לאומנויות לחימה גישרו על הפערים בין תיאוריות של שיטות לחימה עתיקות לבין ידע מדעי מודרני על מכניקה ופיזיולוגיה וכיצד הם שינו את מטרות התרגול מלחימה לטיפוח בריאות הגוף והנפש.

 

26/04/2021 - הרצאה שביעית: טאי ג'י ו-צ'י גונג, שקטים אך בועטים. טאי-ג'י צ'ואן ו-צ'י גונג הינם בין שני השמות המוכרים ביותר בעולם בכל האמור לאומנויות הלחימה הסיניות. המיתוסים מספרים כי אלו שיטות תרגול עתיקות. בהרצאה זו נראה כי בעצם מדובר בשיטות תרגול צעירות למדי, ונבחן כיצד ומדוע הן הפכו פופולריות, בסין ומסביב לעולם.

 

03/05/2021 - הרצאה שמינית: סיכום – גלובליזציה ואומנויות הלחימה הסיניות במאה ה-21. בהרצאה זו נבחן החלט מ-1949 המפלגה הקומוניסטית משפיעה על האופן בו אומנויות הלחימה מתורגלים כיום בסין ואף מנסה להשפיע על התדמית העולמית שלהן. כמו כן, נבחן את תפקידם של שחקני קולנוע כגון ברוס לי, ג'קי צ'אן וג'ט לי על הפופולריות של אומנויות הלחימה הסיניות במערב.

 

עלות הסדרה לקהל הרחב - 300 שח

סטודנטים של אונ' ת"א - 120 שח

להרשמה - kungzi@tauex.tau.ac.il

 

 

 

רישמו אותי לאירוע

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>