אודות

ברוכים הבאים לאתר החוג ללשון העברית ולבלשנות שמית

החוג ללשון העברית ולבלשנות שמית כולל שתי תוכניות עיקריות: התוכנית ללשון העברית והתוכנית לבלשנות שמית. החוג ללשון העברית שואף להקנות לתלמידיה ידע במבנה הלשון העברית על פי גילוייה וסגנונותיה לתקופותיהם ולהציג לפניהם סוגיות במחקר העברית ואת הישגיו.

הלימודים מיוסדים הן על השיטה ההשוואתית הכורכת את הכרת הלשונות השמיות הקרובות עם עיון בהתפתחותה של העברית לדורותיה, והן על מחקר סינכרוני שעיקרו בגילוייה השונים של העברית בת זמננו.
תחומי העיון העיקריים בתוכנית זו הם הלשון העברית לתקופותיה -  מלשון המקרא, דרך לשון המגילות וחז״ל ולשון ימי הביניים עד לשון ימינו - קשרי העברית עם השפות השמיות האחרות, מדע הלשון, תחיית הלשון, הלשון העברית בת זמננו וספרותה, תחביר, סמנטיקה, סוגיות בחקר העברית המדוברת, חקר השיח ועוד.
בוגרי החוג יכולים להמשיך לתעודת הוראה על מנת ליישם את הידע הרחב בהוראה במערכת החינוך. כן אפשר להמשיך לתואר שני במסלול מחקרי או עיוני או לתואר שני עיוני במסלול סגנון ועריכה.

התוכנית לבלשנות שמית עוסקת בחקר מבנה השפות השמיות ובהוראתן, ומקנה לסטודנטים כלים בלשניים למחקר הפנים השונים של השפות השמיות. הלימודים והמחקר משלבים עיסוק בשפות שמיות עתיקות וחיות מתוך גישה בלשנית מודרנית. שפות עתיקות, למשל געז (אתיופית קלאסית) או אוגריתית, נלמדות ונחקרות לצד שפות מודרניות כגון אמהרית וארמית מדוברת. קורסי התוכנית משלבים את לימוד יסודותיה הבלשניים של כל שפה שמית עם קריאת טקסטים, האזנה להקלטות, צפייה בקטעי וידאו, ובקורסים אחדים גם מפגשים עם דוברי השפה.

במסגרת החוג פועלת התוכנית ללימודי תעודה בעריכה לשונית. תוכנית זו היא תוכנית לימודים המעניקה תעודת "עורך לשוני" והיא פתוחה לבעלי תואר ראשון ומעלה העומדים בהליך קבלה כמפורט באתר התוכנית.

לימודי תואר שני מותאמים למורים ללשון- הלימודים מתאימים לכל מי שרוצה להתמחות בלימודי הלשון העברית או בלשנות שמית ובכלל זה למורים ללשון עברית בעלי תואר ראשון (B.A) ולבוגרי מכללות למורים (B.Ed). הלימודים יתקיימו יום בשבוע במשך שנתיים (בעלי תואר ראשון בתחומים אחרים עשויים להידרש להשלמות).

לבהרות ולפרטים נוספים ניתן לפנות למזכירות החוג ללשון העברית ולבלשנות שמית.