על בית הספר

בית הספר להיסטוריה ע"ש צבי יעבץ הוא המרכז לפעילות האקדמית לחקר היסטוריה ותרבות בשלוש זירות עיקריות: ה"מערב" (אירופה והאמריקות), המזרח התיכון ואפריקה, ומזרח אסיה. הדיסציפלינה המובילה היא היסטוריה, ולצידה מגוון דיסציפלינות נוספות, מפילוסופיה, ספרות, אמנות ודתות ועד לפוליטיקה, כלכלה ויחסים בין-לאומיים, תוך דגש על לימודי שפה. במסגרת ביה"ס ‏מתנהלים הלימודים לתואר השלישי (ד"ר) בתחומים הללו.

ביה"ס מציע ללומדים בו שילוב של מחקר מתקדם ועדכני במגוון של נושאים ומתודולוגיות בהדרכת חוקרים מובילים, מהטובים בארץ ובעולם, ואפשרויות ללימודים במסלולים ייחודיים ואישיים. תלמידי ביה"ס נוטלים חלק בפעילות האקדמית המגוונת של החוגים והמכונים, הכוללת סדנאות, כנסים בינלאומיים ופרסום של כתבי עת בינלאומיים. כמו כן ביה"ס מציע מלגות קיום לתלמידים מצטיינים בעלי אופק אקדמי מבטיח.

אוכלוסיית ביה"ס מונה כמאה דוקטורנטים וששה עמיתי פוסט-דוקטור. הם עורכים את מחקרם בהדרכתם של כשישים חברי סגל מהחוגים והמכונים, בהם בעלי הישגים אקדמיים ומוניטין בינלאומיים, שעבודותיהם מתפרסמות על מיטב הבמות המחקריות בעולם. שבעה ממורי ביה"ס זכו בפרס ישראל: פרופ' צבי יעבץ (ז"ל), פרופ' שאול פרידלנדר, פרופ' מיכאל קונפינו (ז"ל), פרופ' שולמית שחר, פרופ' בנימין איזקפרופ' עמוס פונקנשטיין (ז"ל) ופרופ' עירד מלכין. פרופ' פרידלנדר הוא גם חתן פרס דן דוד. שלושה הם חברי האקדמיה הלאומית למדעים: פרופ' בנימין איזקפרופ' שולמית וולקוב ופרופ' מרגלית פינקלברג. רבים מחברי ביה"ס פעלו, ועודם פעילים, בחברה הישראלית בתחומים שונים ועל במות שונות, בתחום הציבורי, בתרומה לחברה ובתחום הדיפלומטיה.

בראש ביה"ס להיסטוריה עמדו בעבר פרופ' מירי שפר-מוסנזוןפרופ' אביעד קליינברגפרופ' ליאו קוריפרופ' בילי מלמןפרופ' אהוד טולידאנו, פרופ' יוסף קוסטינר ז"ל, פרופ' שולמית וולקובפרופ' רון ברקאי, פרופ' שולמית שחר, פרופ' בנימין איזק, פרופ' שלמה בן עמי, פרופ' יהודה ואלך, פרופ' שמעון שמיר ופרופ' צבי יעבץ ז"ל, אשר יסד את ביה"ס.

החל מ-1 ‏באוקטובר 2023, עומדת בראש ביה"ס פרופ' עפרה גולדשטיין-גדעוני.