סטודנטית באוניברסיטה: מתוך האוטוביוגרפיה של מרטין פון לייביץ

קטע מתוך האוטוביוגרפיה של מרטין פון לייביץ (נפטר ב-1464) בדבר לימודיו באוניברסיטת קרקוב בעשור השני של המאה החמש-עשרה.

• תרגום: גדי אלגזי

צעיר: ספר לי על מאורע יוצא-דופן שקרה בקרקוב, אם ידוע לך.

המבוגר: כאשר הייתי שם, אישה צעירה, שטענה שהיא בתולה, למדה באוניברסיטה במשך שנתיים לבושה כגבר וכמעט השיגה את התואר הראשון באומנויות. היא חיה במעון סטודנטים, התנהגה לאחרים כראוי, לא ביקרה במרחצאות והלכה להרצאות בחריצות. בפולין רבתי [צפון מערב פולין של היום] היה לה מורה, שאצלו למדה יחד עם ילדים אחרים. כאשר מתו הוריה, זכתה בירושה, וכך, לבושה בבגדי גבר, הלכה לאוניברסיטה.

הצעיר: איך נתגלתה? ומה קרה לה לאחר-מכן?

המבוגר: חייל אחד שהיה בבית אחד העירונים ושמו קאלטרבריג (Kaltherbrig), שראה אותה הולכת בעיר, אמר לחבריו: "אם האדם הזה שהולך במסווה של סטודנט אינו אישה, אשלם לכם כך וכך. ואם היא כן, אתם תשלמו לידי." הם הסכימו. לאחר מכן, כאשר התקרבה לכניסת הבית, קרא לה החייל שתיכנס, כאילו כדי לדבר אתה, והושיב אותה על שולחן לפני חבריו. כאשר הופשטה, התברר מי היא. היא הובאה בפני השופט. כאשר נשאלה מדוע הסוותה את מינה, אמרה: "מתוך אהבת הלימוד". ראש מעון הסטודנטים נחקר תחת שבועה וכן גם עמיתיה. הם לא מצאו כל דבר לומר בגנותה. היא בחרה להילקח למנזר, שבו נעשתה אדונית ואם-מנזר האחראית לכל האחרות. ואני חושב שהיא עדיין חיה שם, כי לא מזמן שמעתי עליה מאחד ששהה בקרקוב.

Martin von Leibitz, Senatorium sive Dialogus Historicus Martini Abbatis Scotorum Viennae Austriae, in: Hieronymus Pez (ed.), Scriptores Rerum Austriacarum veteres ac genuini … vol. 2 (Leipzig, 1725 (= ND Wien 1743)