תואר שני למורים להיסטוריה

 

למורות ולמורים להיסטוריה, לתנ"ך, לאזרחות ולשל"ח בכל מסגרות החינוך בישראל, המעוניינים להרחיב אופקים בהיבטים תיאורטיים ומעשיים בהיסטוריה. ביחד נבנה קהילה של מורים אקדמאים במסגרת האוניברסיטה, השותפה לעיצוב הזיכרון ההיסטורי של כולנו.

 

 

אנא צרו קשר עם מזכירת החוג, לימור ויגדר  limorvigder@tauex.tau.ac.il או בטלפון: 03-6409277

 ראש החוג, פרופ' מאיר חזן meirch@tauex.tau.ac.il

בואו להירשם ולהעשיר את מסגרת המחקר, ההוראה והחשיבה בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת ת"א.

הקורסים ירוכזו ביומיים בשבוע בשעות אחה"צ וילוו בסיורים בחופשות ביה"ס.

 

הרציונל מאחורי התוכנית

היוזמה של החוג להיסטוריה של עם ישראל לפתוח תכנית ייעודית עבור מורים להיסטוריה בכל מסגרות החינוך בארץ באה משתי סיבות עיקריות: ראשית, מטרתה לבנות מסגרת אקדמית חדשה שתאפשר דיון בשאלות מקצועיות הנוגעות לחומרי הלימוד בהיסטוריה בישראל ודרכי הנגשתם לתלמידים. מטרתה השניה של התכנית היא להפוך את נושא הוראת ההיסטוריה בארץ לתחום מחקרי בפני עצמו ולבנות בסיס רעיוני ומסגרת תיאורטית לעבודות מחקר אינדיבידואליות שתעסוקנה בקשר בין התכנים ההיסטוריים המחקריים והדרכים הפדגוגיות של הוראת היסטוריה. התכנית החדשה תיצור גשר לשיתופי פעולה עתידיים בין המחקר האקדמי של ההיסטוריה בארץ ובין המורות והמורים העוסקים באותם התכנים במסגרות החינוך השונות.

 

הרכבת תכנית הלימודים

החוג להיסטוריה של עם ישראל מציע שיטות מחקר מגוונות להכרת תולדות היהודים לאורך הדורות בארץ ישראל ובתפוצות. כך גם מזומנת לסטודנטים היכרות עם מבחר היצירה היהודית שעיצבה את העם היהודי לתקופותיו, מהעת העתיקה ועד ימינו אלו, יצירה שנכתבה בארצות רבות ובשפות שונות .החוג מציע תכנית לימודים אישית המותאמת לצרכיהם ולתחומי התעניינות של הלומדות והלומדים בחוג. לימודי החוג בתואר השני כוללים קורסים בשלוש תקופות: העת העתיקה, ימי הביניים והעת החדשה, עם גמישות ניכרת בבניית תכנית לימודים אישית בשילוב עם שעות העבודה, ובפרט קורסי אחה"צ וערב.

ניתן ללמוד בלימודי התואר שני בנושא מחקר-הוראה-וכתיבת היסטוריה בארץ הן במסלול העיוני (36  ש"ס), הן במסלול המחקרי (32 ש"ס), הכולל כתיבת תיזה בהנחייתם של חבר/ת סגל של החוג.

 

התוכנית מציעה כשלד רעיוני את שלושת הקורסים הבאים:

  1. סמינר תיאורטי-מעשי על מהות המקצוע של ההיסטוריון: הקורס משמש כמבוא ללימודי התואר השני בכל תחומי ההיסטוריה של עם ישראל. הוא מתמקד בשלושה נושאים עיקריים: (1) סקירה של ציוני דרך בתולדות ההיסטוריוגרפיה היהודית; המשגת המקצוע ההיסטורי לאורך הדורות האחרונים; ההיסטוריה היהודית וההיסטוריון הפוסט-מודרני. (2) התמצאות ביבליוגרפית: הכשרה בשימוש בכתבי עת וספרי עזר בסיסיים, בדרכים לביצוע חיפושים ביבליוגראפיים, ומבוא לספריות חשובות בארץ ובחו"ל, מאגרי מידע וכלים אינטרנטיים. (3) הקניית יסודות לחשיבה מתודולוגית, לימוד אסטרטגיות לתכנון עבודות והצעות מחקר וגיבוש תכניות מחקר ויישומן.

  2. סמינר העוסק בהיסטוריה וזיכרון בישראל של היום: הסמינר ידון בפער בין הזיכרון הישראלי/ציוני שהתפתח בארץ מאז מלחמת העולם השנייה ועד היום לבין המחקר ההיסטורי, סיבותיו ובשאלה אם נכון לנסות ולגשר בין השניים. לאורך הקורס נבחן לעומק עמודי תווך העומדים בבסיס הקולקטיבי הישראלי. לצידם, לעיתים מולם, תבחן ההיסטוריוגרפיה הרלוונטית. הקורס לא יבקש להכריע "מי צודק", אלא יבקש את הגדרתם המורכבת של שני המופעים, זיכרון והיסטוריוגרפיה.

  3.  סמינר "היסטוריה לאן? כתיבת והוראת היסטוריה היום": זהו סמינר מחקרי הדן בקשר בין מחקר, הוראת וכתיבת היסטוריה. מטרת הסמינר היא להעניק בסיס תיאורטי ומעשי רחב כדי לדון בשאלות הנוגעות למהות הדיסציפלינה ודרכי לימודה במסגרות החינוכיות העכשוויות בישראל, ולהציע דרכים לעסוק בשאלות היסטוריוגרפיות מרכזיות ובדרכי לימודן היום. הקורס מתמקד במקורות למחקר וכתיבה היסטוריים מתקופות ותחומים שונים. מחקר השוואתי שלהם יאפשר לפתח דרכי הוראה להגדרה ולימוד של המתודולוגיה של הדיסציפלינה.

במוקד התוכנית משולבים התכנים הבאים:

היסטוריה וזיכרון.

מהות מקצועו של ההיסטוריון.

היחסים בין היסטוריה של עם ישראל להיסטוריה גלובלית.

היסטוריוגרפיה והקשר בינה לבין הוראת היסטוריה בישראל.

 התכנית מאפשרת למורים התמחות ב"חוג להיסטוריה של עם ישראל", לצד לימוד קורסים מן החוגים "היסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה" ו"היסטוריה כללית"

לבחירת המורים (לצד שלושה קורסי חובה) מבחר גדול של קורסים העוסקים בחברה, פוליטיקה ותרבות של עם ישראל. אפשרות בחירה בין תכנית במסלול מחקרי עם תזה או במסלול עיוני.

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>