מילים לזכרה של ד"ר סמדר שיפמן ז"ל

המומות וכואבות מלכתה של סמדר מאיתנו בטרם עת

15 ספטמבר 2020

ד"ר סמדר שיפמן, סמדר שלנו, הלכה לעולמה בעצם ימיה.

חייה המקצועיים של סמדר התנהלו שנים רבות בבית גידולה בחוג לספרות, ובעולם הספרים מצאה הזדמנויות אין ספור לגלות את ריבוי פניה של האנושיות, את ריבוי טביעות האצבע שמותירים אחריהם אנשים ברגעי החסד והכשל, ולכתוב על אודותיהם. ככל שהתגבש דיוקנה כחוקרת ספרות, כן הלכה והתעצבה סמדר כפמיניסטית רבת תבונה ודייקנות, והיא הותירה אחריה סימני דרך רבים, בכתובים ובמעשים, של התובנות והאינטואיציות שלה. את כלל נסיונה העתיר העתיקה סמדר בבוא העת אל התוכנית ללימודי נשים ומגדר, וניהלה אותה כראש התוכנית במנהיגות מופתית. את שנות עמידתה בראש התוכנית הכתירה בפרסום ספרה האחרון, "שפוטה ונשפטת", אותו זכינו לחגוג איתה לפני זמן לא רב. ועוד ציפינו להמשך עבודתה עם התקרב מועד פרישתה – ולא זכינו, ולא זכתה סמדר, וכולנו חסרות.

סמדר היתה צנועת הליכות ודרכה לא היתה דרך הפולמוס והעימות. אך בדרכה השקטה והרגועה, ועם נגיעות של הומור דק, קלעה אל לב הוויכוחים שהעסיקו אותנו, ולא אחת מצאה את שביל הזהב ליישוב הדעת ולהרגעת הרוחות בקרב קהילתנו התוססת. כשרון ההקשבה וההתייעצות שלה היה נדיר ועתיר, והעניק לעבודתה המחקרית ולפעולתה הניהולית עומק ונדיבות. היא היתה חברה נאמנה ומסורה לחברותיה ולחבריה, וגם לתלמידותיה העניקה אהבה, דאגה וחום. עתה, קר יותר בלעדיה.