חודשיים לממשלתו של נשיא איראן ראיסי: הצצה לעמדותיהם של שריו הבכירים

עודכן: 13.10.2021

זמן איראן מס' 79 | 11 באוקטובר 2021

עומר כרמי*

 

 

תוצאות הצבעת הפרלמנט לאישור שרי הממשלה של ראיסי , מקור: אתר העיתון האיראני אעתמאד

 

חודשיים עברו מאז כניסתו של אבראהים ראיסי לתפקיד נשיא איראן באוגוסט 2021, וממשלתו החדשה כבר ניצבת בפני אתגרים משמעותיים בזירה הפנימית, האזורית והבינלאומית. הדילמה  סביב הגישה הרצויה למשא ומתן עם הקהילה הבינלאומית בסוגיית הגרעין, גיבוש מדיניות כלפי  אפגניסטאן בהנהגת הטאלבאן לאחר יציאת הכוחות האמריקאים ובעלי בריתם, ההשלכות של מגפת הקורונה, והדשדוש המתמשך של הכלכלה האיראנית – הן אחדות מהסוגיות המצויות בראש סדר היום הלאומי של הממשלה החדשה בראשות ראיסי.

 

למרות שאיראן מצויה תחת משטר אוטוריטרי, שבו היעדים והאסטרטגיה מוכתבים על ידי המנהיג הרוחני העליון, עלי ח׳אמנהאי, לנשיא איראן (באשר הוא) ולשריו הבכירים קיימת השפעה על אופן יישום המדיניות של הרפובליקה האסלאמית. חשוב לומר שברבות מהסוגיות המרכזיות שעומדות על סדר היום של הממשלה האיראנית, עמדותיו של הנשיא ראיסי טרם ברורות. מעבר לזמן הקצר שחלף מאז כניסתו לתפקיד, לראיסי יש ניסיון מועט מאוד בתחום הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ, והוא כמעט ולא סיפק עד כה אמירות קונקרטיות בנוגע לתכניותיו בשאלות מפתח, דוגמת התנאים לחזרה לשיחות הגרעין שהתקיימו עד חודש יוני האחרון בוינה. בהיעדר הבהרות מצד ראיסי, נראה שעמדותיהם של שריו הבכירים יאפשרו להבין בצורה טובה יותר לאיזה כיוון נושבת הרוח בהקשרים אלה בטהראן.

 

באיראן הליך אישור ממשלה חדשה שונה מהנהוג בישראל, שבה לאחר הרכבת הקואליציה מצביעה הכנסת על אישור כל חברי הממשלה יחדיו. ברפובליקה האסלאמית, לאחר בחירת השרים המיועדים לממשלה חדשה, נדרש המג'לס (הפרלמנט) להצבעת אמון אישית לכל אחד מהמועמדים לכהונת שר. מקרב תשעה עשר המועמדים לקבינט שהגיש ראיסי לאישור הפרלמנט ב-11 באוגוסט, אושרו כעבור שבועיים שמונה עשר, למעט המועמד שלו למשרד החינוך שנפסל על ידי המג'לס, בתואנה שהוא נעדר נסיון מספק עבור התפקיד.

 

חשוב לציין שהממשלה שהרכיב ראיסי שונה באופן מהותי מהממשלות שהקים קודמו בתפקיד, חסן רוחאני (2021-2013): בעוד שממשלותיו של רוחאני הציגו ״פנים מחייכות״ למערב וכללו לא מעט שרים שהתגוררו והתחנכו במערב (דוגמת שר החוץ מחמד ג׳ואד ט׳ריף שלמד באוניברסיטאות אמריקניות ורוחאני שאוחז בדוקטורט מאוניברסיטת גלזגו בסקוטלנד),  ממשלת ראיסי כוללת חמישה שרים שהוטלו עליהם סנקציות אישיות אמריקניות. הממשל האמריקני אף הטיל סנקציות בעבר על ראיסי עצמו, על ראש לשכתו ע'לאמחסין אסמאעילי ועל סגן הנשיא הראשון שלו מחמד מח'בר. הממשלה החדשה גם כוללת ארבעה שרים ששירתו במשמרות המהפכה (שלושה מתוכם בדרגה המקבילה לתת-אלוף), ואחרים בעלי תואר שלישי (דוקטורט), בעיקר מאוניברסיטאות איראניות בתחומים מגוונים, כגון: הנדסה הידרולוגית, הנדסת מחשבים, כלכלה, ניהול הגנתי, מדעי המדינה, תכנון ועוד.

 

דוברי הממשלה  הדגישו בפומבי כי הממשלה החדשה תהיה ״מהפכנית״ ו״עממית״ מקודמתה, והקבינט שגובש הוא צעיר ואנרגטי יותר מקודמו. ואכן, הגיל הממוצע של השרים בממשלת ראיסי (כולם גברים), הוא 52, בעוד הגיל הממוצע של חברי הקבינט של רוחאני היה 59 בממשלתו הראשונה ו-57 בממשלתו השנייה.

לפי סקר שפרסם בראשית אוקטובר על ידי מכון הסקרים האיראני ISPA, 69% מהנשאלים השיבו שהם תומכים במדיניותו של רא׳סי ו- 53% האמינו שהוא צפוי להיות יותר מוצלח מקודמו רוחאני בתפקידו.  מנגד, רק 37% מהנשאלים האמינו שרא׳סי יכול לעמוד בהבטחתו להסיר את הסנקציות מעל איראן.

 

מיהם השרים שינסו לסייע לרא׳סי לקדם את עמדותיו ולהגשים את הבטחותיו לציבור האיראני?

 

חסין אמיר עבדאללהיאן – שר החוץ

עבדאללהיאן מונה לתפקיד שר החוץ, במקומו של מחמד ג'ואד זריף. עבדאללהיאן שימש עד למינויו כיועץ בכיר בעניינים בינלאומיים ליו״ר המג'לס, וכיהן בתפקיד זה תחת שני ראשי הפרלמנט: עלי לאריג'אני (עד 2020) ומחמד באקר קאליבאף. עבדאללהיאן העביר את מרבית הקריירה שלו במשרד החוץ האיראני, בעיקר באגפים ומחלקות שעוסקים ביחסים עם שכנותיה הערביות של איראן במפרץ הפרסי. על פי דיווחים הוא בעל קשרים הדוקים עם משמרות המהפכה ועם דמויות מפתח במה שמכונה באיראן "ציר ההתנגדות". תמונתו נושק למצחו של קאסם סלימאני, מפקד כוח קודס שנהרג בתקיפה אמריקנית בינואר 2020, זכתה לעדנה צחודשצ ברשת לאחר מינויו לשר חוץ.

 

           

                 עבדאללהיאן וסלימאני, מקור: סוכנות הידיעות האיראנית SNN

 

עבדאללהיאן נולד ב-1964 בדאמע'אן, כ-340 קילומטרים מזרחית לטהראן והוא החל את דרכו בשירות הדיפלומטי האיראני בשנת 1997 בשגרירות איראן בעיראק. לאחר מכן הוא שימש ראש המחלקה המיוחדת לנושאי עיראק במשרד החוץ והוביל בשנת 2007 את המשלחת האיראנית לשיחות שנערכו בבגדאד עם ארה"ב על מצבה הביטחוני של עיראק. עבדאללהיאן טיפס במעלה הדרגות במשרד החוץ האיראני וכיהן כשגריר בבחריין משנת 2007 עד 2010, וכסגן שר החוץ לענייני מדינות ערב ואפריקה מ-2011 עד 2016. הוא מחזיק בתואר דוקטור ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת טהראן, ודובר ערבית ואנגלית באופן שוטף.

 

להלן ציטוטים נבחרים מפיו - על מדיניות החוץ של ראיסי:

  • "מדיניות החוץ של השלטון החדש באיראן תהיה דינאמית והגיונית, עם שיח חזק שיכול לשרת את האינטרסים האיראניים בכל התחומים." (יולי 2021)
  • "בראש סדר העדיפויות של מדיניות החוץ יהיו יחסים פעילים ודינאמיים עם המזרח והמערב, עם תשומת לב מיוחדת לשכנינו ולמדינות אסיה." (יולי 2021)
  • "כפי שחזר ואמר מנהיג המהפכה האסלאמית, במדיניות החוץ עלינו להעדיף את המזרח על פני המערב ואת המדינות השכנות על פני הרחוקות, על מנת להבטיח את האינטרסים הלאומיים של המדינה שלנו. כינון יחסים עם מדינות בעלות אינטרסים משותפים אתנו עדיף על פני יחסים עם מדינות שהאינטרסים שלהם עלולים אף להתנגש עם שלנו." (פברואר 2021)
  • "המאה ה-21 היא המאה של אסיה. הרפובליקה האסלאמית תמיד העניקה תשומת לב מיוחדת לאסיה. ישנן יכולות רבות וחשובות שטרם מומשו במדינות אסיה, כגון רוסיה, סין, הודו, מלזיה, אינדונזיה... אנחנו נוכל למנף את היכולות הללו הודות לאינטרסים המשותפים שלנו ולמדינות באסיה."  (פברואר 2021)
  • "כל החלטה שמתקבלת בבית הלבן לא תשנה בשום צורה את ההשקפה של הרפובליקה האסלאמית בנוגע לשימור, חיזוק ופיתוח של היחסים האסטרטגים בין טהראן למוסקבה ולבייג'ינג, או את השקפותיה לטווח ארוך בנוגע לאסיה." (פברואר 2021)

 

על ארה"ב והמו"מ על הסכם הגרעין:

  • "ביידן רוצה לשוב אל הסכם הגרעין ואל לו לכלול נושאים אזוריים או ענייני טילים בהסכם ה-JCPOA [Joint Comprehensive Plan of Action, הסכם הגרעין שהושג בין איראן והמעצמות בשנת 2015], אלא עליו להתמקד בהסכם ולהתחייב לחזור להסכם ה-JCPOA." (יולי 2021)
  • "על שלוש המדינות האירופיות [בריטניה, גרמניה וצרפת] להתנצל בפני העם האיראני על כך שלא שימשו גורם אפקטיבי מרתיע נוכח הסנקציות החד-צדדיות של ארצות הברית ופרישתה מההסכם. הן רק אמרו מילים חסרות תועלת וחשפו את טבעה האמיתי של אירופה, שהיא חלשה בעולם של ימינו... אין הבדל בין ההתנהגות של אירופה לבין זו של ארצות הברית, וחלק ממדינות אירופה הן הסוכנות המרכזיות של ארצות הברית."  (יוני 2021)
  • "כדי להשיג את הסרת "המקסימום סנקציות" של ארצות הברית נגד איראן, עלינו לדבוק ב"מקסימום דרישות" במשא ומתן. גישה הגיונית שכזו תישא פרי כנגד ההתנהגויות הסותרות של ארצות הברית ושלוש האירופיות [בריטניה, גרמניה וצרפת]. ההפרה הרציפה של ארצות הברית את מחויבויותיה הובילה לחוסר אמון הולך וגדל." (אפריל 2021).

 

על רוסיה:

  • "לרוסים ניסיון טוב  הרפובליקה האסלאמית לאור תפיסתם את ההתפתחויות העולמיות ואת איראן כמעצמה אזורית מובילה... רוסיה של פוטין אינה אותו הדבר כמו ברית המועצות והגוש המזרח הקומוניסטי. רוסיה של פוטין היא גם שונה מרוסיה שלפני פוטין. אנחנו בהחלט נרוויח מפיתוח וחיזוק של שיתוף הפעולה שלנו עם מדינות כמו רוסיה." (פברואר 2021)
  • "בחינת שיתוף הפעולה החיובי  בין איראן ורוסיה בסוריה, חרף ההתנגדות האמריקאית, מצביעה על כך שניתן לצפות לשיתופי פעולה נוספים בין איראן לרוסיה בעתיד." (פברואר 2021)

 

על נושאים אזוריים:

  • "למלך סעודיה, שפלשה לתימן וסייעה לטרור האמריקני של דאע"ש בעיראק, בסוריה, בלבנון ובתימן, אין שום זכות להאשים את איראן. מוטב שריאד תפסיק לשרת את ישראל ותכבד את שכנותיה. איראן תמכה תמיד בשלום ובביטחון של שכנותיה ושל האזור כולו"  (נובמבר 2020, טוויטר).
  • "התפשרותהמשטר הבחרייני עם ישראל היא בגידה גדולה במטרה האסלאמית ובפלסטינים. אל למנהיגים הלא-זהירים במאע״מ ובבחריין לסלול את הדרך למזימות הציוניות. עליהם ללמוד לקח מההיסטוריה. מחר יהיה מאוחר מדי!  חבל ההצלה האמריקאי התבלה במשך השנים" (ספטמבר 2020, טוויטר).
  • "בשאר אל-אסד הוא נשיא סוריה הלגיטימי והמנהיג הגדול של המלחמה נגד הטרור התכפירי (הכופר) בעולם הערבי... טהרן תומכת בתוקף בריבונות, באחדות הלאומית ובשלמות הטריטוריאלית של סוריה" (מאי 2020).

 

על משמרות המהפכה:

  • "לא ניתן להתכחש לתרומתו של השהיד חאג' קאסם סולימאני בהבטחת רמה מקסימלית של ביטחון באזורנו " (פברואר 2021).
  • "ההישגים יוצאי הדופן של כוח קדס בשירות משמרות המהפכה, ושל מפקדו לשעבר קאסם סלימאני, הביאו ביטחון לאיראן ולאזור"  (ינואר 2021).

 

 

שר ההגנה - מחמד רזא אשתיאני

תת אלוף אשתיאני מונה לתפקיד שר ההגנה, במקומו של אמיר חתאמי. בדומה לקודמו בתפקיד, אשתיאני שירת במשך מרבית הקריירה שלו בארתש, הצבא האיראני. עד לאחרונה הוא כיהן כסגן רמטכ"ל הכוחות המזוינים, תחת מחמד באקרי. בשנת 2020 הוטלו על אשתיאני סנקציות אמריקניות במסגרת הצו הנשיאותי 13876 בשל קידום "יעדי המשטר לערעור היציבות"  ובשל היותו מינוי רשמי של המנהיג הרוחני העליון ח'אמנהאי.

 

אשתיאני בשיחה עם קודמו בתפקיד חתאמי, מקור: רשות השידור האיראנית

 

אשתיאני נולד ב-1960 בטהרן, והצטרף לקורס קצינים של הצבא ב-1979. עם סיום הקורס ב-1982, הוא שירת בדיוויזיה 23 של הכוחות המיוחדים של הצבא עד 1984, אז נשלח לאמן צוערים באוניברסיטת אמאם עלי. לאחר מכן שימש סגן מפקד כוחות היבשה של צבא, סגן מפקד הצבא, וכן מילא תפקידים בכירים נוספים. לאשתיאני תואר דוקטור בניהול ביטחוני מהאוניברסיטה הלאומית העליונה להגנה.

 

להלן ציטוטים נבחרים של אשתיאני - על מצבה האסטרטגי של איראן:

  • "כיום, עוצמתה של הרפובליקה האסלאמית של איראן נקשרת ליכולת ולכבוד. אנחנו במצב הטוב ביותר מבחינות שונות, יש לנו ציוד ויכולות עדיפים, והכול הודות למאמציו של השהיד סלימאני ולכוחה של איראן כמעצמה אזורית." (פברואר 2020)
  • "אנחנו הופכים את מוכנות הצבא [של איראן] לרמה של אחד הצבאות הטובים והמצטיינים בעולם, ונגיב לכל איום או הרפתקה בהתאם ובצורה הנחרצת ביותר." (אפריל 2007)

 

על ארצות הברית:

  • "אמריקה מודעת לכוחה של איראן במישור הצבאי והביטחוני, והיא מודעת לכך שכל איום מעשי יוביל לפגיעות משמעותיות. מדינות העולם מכירות במיקומה הגיאוגרפי ובכוחה של איראן, והן יודעות שהמדינה שלנו נמצאת בשיא העוצמה והמוכנות שלה." (אפריל 2007)
  • "אכן התגובה של הכוחות המזוינים באמצעות שיגור טילים [לעבר בסיס חיל האוויר עין אל-אסד בעיראק ב-2020] ערערה את גדולתה הסדוקה של ארצות הברית בעולם. עבורנו, עניין ההרתעה הוא חשוב מאוד ובסיסי. ההרתעה עזרה לנו כדי שהאויב לא יחשוק [ברעתנו]." (ינואר 2020)

 

על תגובתה של איראן לאיומים:

  • "כל אויבינו יודעים שהכוחות המזוינים מוכנים להתנגד לכל איום. [הכוחות המזוינים] נמצאים בכל זירה בה הם נדרשים, ומבצעים את המשימות והחובות שלהם בכבוד, ובצורה הטובה ביותר." (נובמבר 2020)
  • "ללא ספק, אנחנו נתעמת עם כל אחד שירצה לפגוע באיראן האסלאמית או ליצור אי סדר או הרפתקאות. התוקף ישלם מחירים כבדים ביותר, וכך גם העולם." (מאי 2008)

 

על דוקטרינה צבאית:

  • "בין מטרותינו נמצא מאמץ מתמשך והוליסטי להרחיב את ההגנה הסבילה, בהתאם למצבה של המדינה ולאיומים המושטים עליה. עוד מדיניות שעלינו לשאוף אליה היא להגיע למוכנות קרבית וטכנולוגית ברמה האסטרטגית והאופרטיבית, עם דגש על יכולות ליבה ועמידות." (ינואר, 2020)
  • "מלחמות העתיד יתנהלו בטווחים ארוכים ובהסתמכות על מהירות ואש מדויקת, והמודיעין אף הוא יהיה חשוב יותר בתחום זה." (אפריל 2007)
  • "את הצבא המסורתי שלנו ניתן להמיר לכוחות וקבוצות לא סדירים." (אפריל 2007)

 

 

שר המודיעין - חג'ת אל-אסלאם סיד אסמאעיל ח'טיב

ח'טיב, שמונה לתפקיד שר המודיעין במקום מחמוד עלוי, היה ממונה עד לאחרונה על האבטחה באסתאן קדס רזוי, אחת מקרנות הצדקה הגדולות במדינה. חט'יב נולד ב-1961 והצטרף לזרוע המודיעין של משמרות המהפכה בשנת 1980. לאחר מכן הוא עבד במשרד המודיעין ובלשכת המנהיג הרוחני העליון. לפי דיווחי התקשורת האיראנית, ח׳טיב למד הלכה אסלאמית אצל המנהיג העליון איתאללה ח׳אמנהאי, כמו גם אצל האיתאללות הגדולים מחמד פאזל לנכראני, נאצר מכרם שיראזי ומג'תבא טהראני. בשנים 2019-2011 שימש ח׳טיב בתפקיד ראש מרכז המודיעין וההגנה ברשות השופטת, אך הוא הוחלף מיד לאחר מינויו של רא׳סי לראש הרשות השופטת, מה שעשוי להעיד על מתיחות עבר כלשהי בין רא׳סי לח׳טיב. ייתכן שבדומה למקרי עבר, גם הפעם מינויו של שר המודיעין הושפע באופן משמעותי על ידי המנהיג העליון ח׳אמנהאי.

 

ח׳טיב נואם במג׳לס במסגרת תהליך אישורו לתפקיד, מקור: סוכנות הידיעות האיראנית IMNA

 

להלן ציטוטים בולטים של ח׳טיב בנושאי ביטחון ומודיעין - על אויביה של איראן:

  • "לאחר ניצחון המהפכה האסלאמית האויב לא הצליח להשיג את מטרתו החתרנית, ולכן הוא מנסה לשנות את התנהגותו ולהשתמש בלוחמה כלכלית. כיום, בעזרת מרחב הסייבר, האויב קידם, הפיץ והסלים את המלחמה הפסיכולוגית נגד דת [האסלאם] ונגד המהפכה" (ספטמבר 2018)
  • "הברכות להן זכינו מאללה מוכיחות את עמידותן בפני איומים מדי יום. כשם שהשטן מחויב להסית, כך גם משתפי הפעולה שלו, השדים, בני האדם וכל הסוכנים שלו פועלים בכיוון הזה." (אוגוסט 2018)
  • "המסיתים ניסו לכפות [את השפעתם] על המדינה הזו [איראן] באמצעות דרכים שונות, כמו המלחמה הכפויה [מלחמת איראן-עיראק], אירועי 1388 [המחאה הירוקה ב-2009] והפרעות שונות בעבר. המודעות, התובנה וההארה של כולנו בציות למנהיג העליון ולולאית [שלטון חכם ההלכה] היא גאולתנו היחידה." (אוקטובר 2016)
  • "ב-37 השנים שחלפו מאז ניצחון המהפכה האסלאמית, האויב לא העביר לילה אחד מבלי לחלום על הסתה וקנוניה נגד המשטר האסלאמי." (ינואר 2016)

 

על המעצמות:

  • "מעצמות העולם אינן יכולות שוב לכפות על איראן לסגת [מעמדותיה] באמצעות פקודות וכפייה. הכוח והתהודה של המהפכה האסלאמית הם תוצאה של הנכונות, הסבלנות, העמידות והסובלנות של העם." (יולי 2018)
  • "במצב הנוכחי, הצליחה הרפובליקה האסלאמית של איראן שוב להביס את קנוניות האויב [על ידי שימוש] בכוחה האזורי, בהישגיה המדעיים, בהשתתפות ובעמידות של אנשיה, ברוח הג'האד וברצון למות הקדושים של העם." (ספטמבר 2018)

 

 

אחמד וחידי – שר הפנים

וחידי מונה לתפקיד שר הפנים, במקומו של עבדאלרצ'א רחמאני פזלי. לאחרונה עמד וחידי בראש האוניברסיטה הלאומית העליונה להגנה והיה חבר במועצה לקביעת האינטרס של המשטר. בשנת 2010 הוטלו על וחידי סנקציות אמריקניות בגין מעורבותו בתוכנית הגרעין של איראן ופיתוח נשקים להשמדה המונית בזמן כהונתו כסגן שר ההגנה. וחידי אף נמצא ברשימת המבוקשים של האינטרפול מאז שנת 2007 (לבקשתה של ארגנטינה), בגין מעורבותו בפיגוע במרכז היהודי AMIA בבואנוס איירס בשנת 1994, בו נהרגו 85 אנשים ומאות נפצעו.

 

עמוד האינטרפול הנוגע לוחידי, מקור: אתר האינטרפול

 

 

וחידי נולד בשיראז בשנת 1958 בשם אחמד שאהזראע'י. הוא הצטרף למשמרות המהפכה בשנת 1979 והיה סגן מפקד המשה״מ לענייני מודיעין בזמן המלחמה עם עיראק בשנות ה-80. וחידי היה המפקד הראשון של כוח קדס של משה״מ, עד שהוחלף על ידי קאסם סלימאני ב-1997. בהמשך הקריירה שלו מונה וחידי לסגן שר ההגנה בכהונתו הראשונה של הנשיא מחמוד אחמדינז'אד (2005-2009) וכיהן כשר ההגנה בכהונתו השניה של אחמדינז'אד (2009 – 2013). לוחידי תואר דוקטור בניהול אסטרטגי מאוניברסיטת אמאם צאדק.

 

להלן ציטוטים נבחרים מפי וחידי - על תוכנית הטילים של איראן:

  • "המשמעות של משא ומתן על יכולות ההגנה [של איראן] עלולה להפוך את מדינתנו למטרה צבאית קלה עבור האויבים. כמובן שאף אדם שפוי לא יסכים לכך. אין שום מדינה בעולם שתסכים לשאת ולתת על יכולות ההגנה שלה, וכמובן שאיראן אינה יוצאת מן הכלל" (יוני 2019)
  • "איראן בימינו היא אחת המדינות החזקות בתחום הצבאי, והסיבה העיקרית לכך היא הדבקות ברעיון החשוב של מות הקדושים. האויבים של היום מנסים להגביל את כוח הטילים של איראן, אך עליהם לדעת שהם לעולם לא יוכלו לטרפד את המסלול הזה" (דצמבר 2017)

 

על המשא ומתן עם ארצות הברית:

  • "משא ומתן עם ארצות הברית יהיה תמיד צעד שגוי. בעשורים האחרונים הוכח שבכל פעם שניתן אור ירוק לשיחות עם ארצות הברית, לא הושגו תוצאות, כיוון שוושינגטון לא עמדה במחויבויות שלה. לפיכך, שיחות עם ארצות הברית, ובמיוחד עם הממשל נוכחי [של טראמפ] הן חסרות היגיון ובלתי אפשריות" (יוני 2019).

 

על סלימאני:

  • "שאיש לא יטיל ספק שדרכו של השהיד [סלימאני] תשכח או תסתיים. אנחנו לא מעוניינים במלחמה, אך ללא ספק נפעל להשבת זכויותינו ולמען נקמה" (ינואר 2020).

 

בנוסף לאלו, ראויים לציון גם השרים הבאים, בעלי הרקע הבטחוני:

עזתאללה זרע'אמי מונה לתפקיד שר התיירות והמורשת התרבותית. זרע'אמי נולד בשנת 1959 בטהראן, והיה קצין בכיר במשמרות המהפכה. זרע׳אמי כיהן בהמשך כסגן שר התרבות, סגן שר ההגנה, ובמשך עשור שימש יו"ר רשות השידור האיראנית. על זרע׳אמי הוטלו סנקציות מטעם האיחוד האירופי ב-2012 וסנקציות אמריקניות ב-2013 בגין חדשות להפרת זכויות אדם.

 

רסתם קאסמי מונה לתפקיד שר התשתיות והפיתוח העירוני. קאסמי נולד ב-1964 בעיירה סמוכה לשיראז ושירת כקצין במשמרות המהפכה. הוא כיהן כיו"ר מטה הבניה ח'אתם אל-אנביא, זרוע ההנדסה של המשה״מ. כמו כן שימש קאסמי כשר הנפט במהלך כהונתו השנייה של אחמדינז'אד. לפי משרד האוצר האמריקני, וחידי היה מעורב ברשת שינוע נפט שתמכה בכוח קדס. בשל כך, הוחלו עליו ב- 2010 סנקציות מטעם האיחוד האירופי וארה"ב והחל מ-2019 הוא נוסף לרשימת הסנקציות האמריקניות בגין "פעילותו עבור או מטעם כוח קדס של משמרות המהפכה ומפקד כוח קדס קאסם סלימאני."

 

 


*עומר כרמי הוא עמית מחקר לשעבר במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב ותלמיד מחקר בבית הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב. גרסה מוקדמת של מאמר זה התפרסמה ב-Iran Primer בתאריך 13 באוגוסט, 2021: https://iranprimer.usip.org/blog/2021/aug/13/raisis-national-security-picks


 

מ ר כ ז    א ל י א נ ס    ל ל י מ ו ד י ם    א י ר א נ י י ם    ( A C I S ) 

אוניברסיטת תל אביב, רמת אביב 61390, תל אביב ת.ד. 39040

דוא"ל Irancen@tauex.tau.ac.il 

טל':03-640-9510    פקס03-640-6665 :

זמן איראן ● 79 13 באוקטובר 2021

©   כל הזכויות שמורות 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>