נע ונד

זכרונותיו של יחזקאל קוטיק (חלק ב')

 

מתרגם ומבאר: דוד אסף 

 

נע ונד הוא החלק השני והאחרון במפעל ההדרתם של זיכרונותיו של יחזקאל קוטיק (1921-1847), שנדפסו ביידיש בשנים 1914-1913. החלק הראשון, מה שראיתי, ראה אור בשנת תשנ"ט בהוצאת המכון לחקר התפוצות בתל אביב. 

בחלק השני מתאר קוטיק, בחיוניות כובשת ובהומור אופייני, את נדודיו על פני ערים ועיירות ב'תחום המושב' היהודי ברוסיה. קוטיק המחפש דרך לפרנס את משפחתו ובו בזמן אינו זונח את שאיפתו להשכלה ולרכישת דעת, פוגש בדרכו טיפוסי יהודים ונוכרים שונים ומשונים, חווה חוויות רגשיות עמוקות, מחליף מקצועות ופרנסות, נכשל, מתייאש, ובכל זאת מצליח לאסוף כוחות ולהמשיך הלאה. אגב תלאותיו מתוארים חיי היהודים ופרנסותיהם, עולמם החומרי והרוחני, חלומותיהם, שאיפותיהם, שמחותיהם ואסונותיהם. הספר מסתיים בתיאור מזעזע של הפרוגרום ביהודי קייב בשנת 1881, שהמחבר היה עד ראיה לו. 

כמו הכרך הראשון, גם נע ונד אינו עוד ספר זיכרונות, אלא יצירת מופת, פנינת קסם ספרותית ומסמך תרבותי והיסטורי עשיר, שעליו כתב י"ל פרץ: 

נדודים זה מזלנו! רק עם ספר זיכרונות ביד. לזכור הכל, לרשום ולזכור! על שחר ההיסטוריה יכתבו מלומדים, אך על הימים הקרובים יכתבו אנשי שיבה. לא בדרך 'ספרותית' מדי, לא בדרך מלאכותית. פשוט לספר סיפור, כדבר איש אל רעהו, כמו שאנו מספרים לעצמנו ולנכדינו. כמו ה'זיכרונות' של יחזקאל קוטיק...

נע ונד מביא לראשונה בעברית חיבור יפהפה ונשכח זה במהדורה ערוכה, מבוארת ומוערת. 

פרופסור דוד אסף הוא מרצה בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב ומשמש כראש המכון לתולדות יהודי פולין ויחסי ישראל פולין. 

 

הוצאה לאור שפה שנת הוצאה עמודים
אוניברסיטת תל אביב עברית תשס"ה 2005  290

תוכן העניינים>

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>