ערן גלוסקה

egluska@gmail.com

 

תואר שלישי

 

נושא עבודת המחקר:  מבט היסטורי וגאופוליטי על ספר דברי-הימים: מרחבים של זהות בתקופה הפרסית

מנחים: פרופ' עודד ליפשיץ ופרופ' אהוד בן צבי

 

ספר דברי-הימים, על פי הדעה הרווחת במחקר, חובר בסוף התקופה הפרסית או בתקופה ההלניסטית המוקדמת. ישנם בו הבדלים רבים לעומת הטקסטים המקראיים עליהם התבסס, בעיקר ספרי שמואל ומלכים. מקור ההבדלים אינו במידע היסטורי חדש שהיה בידי המחבר אודות תקופת המלוכה, אלא במסרים שביקש המחבר להעביר לבני דורו, מסרים אידאולוגיים המשרתים את ההשקפות הלאומיות, האתניות, הדתיות, התרבותיות והכלכליות. העבודה מתרכזת בהבדלים הגאוגרפיים שעולים מן הטקסט כי לנתח את התפיסה המרחבית של המחבר. ניתוח המרחביות הביקורתי מאפשר לבחון תפיסות אלה לאור המרחב הפוליטי, מרחב הקדושה, המרחב הכלכלי, המרחב המשפטי, המרחב העירוני והמרחב האתני. המחבר ביקש לעצב מחדש את המרחבים שקרסו עם חורבן הבית הראשון. עיצוב הזהות האתנית במציאות הרב-תרבותית של האימפריה בכלל ושל אזור ארץ ישראל בפרט היה תהליך מתבקש, תהליך של הישרדות גם בתקופה מרוחקת מטראומת החורבן. גם אם דרכו של עולם היא אימפריות אשר באות והולכות, מחבר דברי-הימים מייצג דרך ביניים בין בדלנות וטמיעה, שמסרבת לראות ביהודה שוליים חסרי חשיבות. גם אומה ללא מדינה היא אומה, וגם גבולות תרבותיים ללא מפה גאוגרפית הם גבולות. ברצוני להציע כי חיבור זה היה ביטוי מוקדם של לאומיות ככלי במאבק של שרידות בתקופה בה עמים רבים והאימפריות הגדולות בכללן לא שרדו את מבחן הזמן.

 

פרסומים:

Gluska, E., and Lipschits, O. 2024. In Nehemiah Footsteps? Uzziah at the Service of the Chronicler’s Ideology. JHS 23 (2): 38pp.

קישורים:

פרופיל באתר אקדמיה

פרופיל באתר Researchgate

פרופיל Orcid

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>