תומר אגמי

tomeragami@gmail.com

 

תואר שלישי

 

נושא עבודת המחקר:  קָדֵשׁ: תפקידה המרכזי בעיצוב הנרטיב המקראי - המיקום הגיאוגרפי בלב המאבק ההיסטוריוגרפי

מנחים: פרופ' עודד ליפשיץ ופרופ' יגאל לוין

 

בעבודת הדוקטורט אני מפתח את ההשערות שהעליתי בתזה, הן לגבי עצם זיהויה ומיקומה של קדש והן לגבי תפקידה המרכזי בעיצוב הנרטיב המקראי.
לגבי זיהוי ומיקום קדש, השערתי היא שקיימת קדש אחת ומרכזה נמצא באזור מצד חצבה של ימינו, דרומית לים המלח, וזאת בניגוד לזיהויה המקובל בעין קודיראת שבמערב הר הנגב, וכן לעומת ההשערות לגבי קיומן של שתי קדש, כאשר רבים מזהים את קדש השנייה בפטרה. את הניתוח לגבי מיקומה אני עורך בהתבסס על הטקסט המקראי תוך יצירת הרמוניזציה מתודולוגית ברזולוציה גבוהה בין כלל מופעיה של קדש במקרא והצלבות גיאוגרפיות של מיקומה לפי המתואר.
באשר לתפקידה, השערתי היא שקדש הוצבה כמשקל נגד להר סיני, כחלק ממאבק עז בין מחברים ועורכים מזרמים שונים על הנרטיב המקראי, הן התיאולוגי אך בעיקר ההיסטוריוגרפי. כחלק ממאבק זה, הוצבה קדש כמרכזו של נרטיב הנדודים ע"י מחברים ועורכים משנה תורתיים יהודאיים שנשענו על מסורות דרומיות אל מול נרטיב יציאת מצרים והר סיני אשר נתמך בעיקר ע"י זרמים כוהניים שנשענו, בתחילת תהליך הכתיבה לפחות, על מסורות צפוניות מממלכת ישראל שחרבה במחצית השנייה של המאה השמינית לפנה"ס. ההתחקות אחר שלבי העריכה של הטקסטים החל מתחילת כתיבת ההיסטוריוגרפיה טרם חורבן הבית הראשון, דרך הכתיבה בגלות ולאחר שיבת ציון עד לתקופה החשמונאית, צפויים להציג הסתכלות מעמיקה על תהליך ההתגבשות של העם היהודי כפי שבאה לידי ביטוי במאבק הרב דורי של הזרמים השונים, משנה תורתיים וכוהניים, בעלי מסורות דרומיות וצפוניות, והאינטרסים שחשובים היו להם שיחקקו במסמך המכונן.

 

פרוייקטים:

מייסד מיזם "11 יום" - פרויקט חברתי וחינוכי שנועד לחבר את הקהל הרחב לסיפורי המקרא באופן חוויתי ומוחשי באמצעים טכנולוגיים ודרך השטח, כבסיס לחיבור בלתי אמצעי לטבע ולמורשת התרבותית האנושית.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>