יובל אמיר
תואר שני
נושא עבודת המחקר: כלי נסך דמויי-חיה מתקופת הברזל 2 בדרום הלבנט
מנחה: פרופ' עידו קוך
כלי מזיגה דמויי-חיה המתוארכים לתקופת הברזל נחשפו באתרים רבים בדרום הלבנט. מבין התכונות הצורניות של כלים אלו, הבחירה לעצבם עם גוף חלול ומספר פתחים – כאלו שנועדו להכנסה של נוזלים, ופתח נוסף, קדוח לרוב, אשר נועד למזיגתם – עשויה להעיד רבות על השימוש באותם כלים להכלה וצריכה של מספר חומרים, לרבות נוזלים. כמו כן, הבחירה לעצבם בדמויותיהן של משפחות בעלי-חיים שונות – סוסיים (Equidae), פריים (Bovinae), ועוד – עשויה להעיד כי כלים אלו ייועדו לשימוש בהקשרים טקסיים, אל נכון באמצעות מזיגת הנוזל וצריכתו.
כלי מזיגה דמויי-חיה מתקופת הברזל בדרום הלבנט טרם נחקרו כתופעה בכללותה, למרות תפוצתם הנרחבת. עבודות קודמות שעסקו בכלים מטיפוסים אלו אינן מעמיקות דיין, וניכר כי עיקר העיסוק של קהילת המחקר בכלי מזיגה טקסיים דמויי-חיה מרוכז ברשימות קטלוג בדו״חות החפירה של האתרים השונים בהם נמצאו. לאור זאת, המחקר שלי מבקש לבחון כלי חרס דמויי-חיות מהלכות-על-ארבע, שצורתם דמויית-חבית ולהם פתחים נפרדים להכנסה ומזיגה של נוזלים, שנמצאו בהקשרים המתוארכים לתקופת הברזל, לאור תפוצתם הגיאוגרפית באתרי דרום הלבנט.
בהתאם לכך, המחקר שלי מבקש לבנות מאגר של כלי חרס דמויי-חיות מהלכות-על-ארבע, שצורתם דמוית-חבית ולהם פתחים נפרדים להכנסה ומזיגה של נוזלים, המתוארכים לתקופת הברזל, לאור תפוצתם הגיאוגרפית באתרי דרום הלבנט. זאת, לצד בחינה של תכונותיהם הצורניות, במטרה להציע פרשנויות לשימוש בהם. כמו כן, היות וממצא הכלים מציג ברובו כלים דמויי-בקר או דמויי-חמור/סוס, מחקר זה יציג בחינה של מערכות היחסים בין האדם לחיות הללו, בניסיון לעמוד על מקומן במסגרת הטקסיות ובעולם האמוני של האנשים שצרכו אותם כלים – מה המשמעות של הבחירה לייצג כלי בדמות בעל-חיים מסוים, ומה ההשלכות של כך על החומר שהכיל ועל ההקשר בו נצרך?
פרוייקטים:
חבר משלחת הפרויקט הארכאולוגי בתל חדיד (אתר המשלחת >)