נועה ראנצר

noarantz@gmail.com

תואר שלישי

נושא עבודת המחקר: השימוש בחותמות טביעה בדרום הלבנט: בחינה שיטתית של החפצים והקשרם הארכיאולוגי בתקופת הברזל

מנחים: פרופ' עדו קוך ופרופ׳ כריסטוף אילינגר

בעבודת הדוקטורט שלי אני בוחנת את ההקשרים שבהם נמצאו חותמות ומנתחת את אופני שימוש השונים שלהם בתקופת הברזל בדרום הלבנט. כסוג של חרוז או תליון, הם נענדו על הגוף במכלולים של חרוזים, טבעות וקמעות. גודלן הקטן, החומרים שמהם יוצרו והעובדה שהיו מחוררים אפשרו לשלב אותם בתכשיטים. על בסיסם השטוח נחרטו מגוון רחב של היצגים וכתבים: כתב חרטומים מצרי או אלפביתי שמי-מערבי, איקונוגרפיה שמזוהה עם אזורים שונים במרחב הים התיכון ודגמים נוספים. טביעות של חריטות אלו השתמרו לרוב על חומר שנשרף, ועיטרו כלי קרמיקה וחתימות חומר ששימשו לאטימת מכלים. להבדיל מתקופות מוקדמות יותר, בתקופת הברזל ישנם מגוון רחב של חומרים מהם יוצרו החותמות, כמו אבנים מקומיות ועצמות, והם יוצרו בצורות שונות. לצד חרפושיות וסקרבואידים, נמצאו גם חותמות טביעה גדולים, לעיתים ללא חור קידוח. האם ניתן לזהות דפוסי שימוש שונים האופייניים לתקופה ואזור מסוימים? האם היו להם שימושים נוספים, מלבד אלו שהוזכרו? בעזרת רקע תיאורטי ומודל שיטתי אני מפרשת את אופני השימוש היומיומיים של חפצים אלה, כסוכנים שנכחו במגוון פעילויות אנושיות בעבר. המסגרת המתודולוגית שלי כוללת ארבעה פרקים, כל אחד מהם מוקדש להיבט אחר בשימוש של החפץ: בחינת החפץ על כלל מאפייניו החומריים וטכניקות הייצור שלו, בחינת הטביעות שבהן ניכר פעולת הטביעה של החותם, וההקשרים שבהם נמצאו, היינו הארכיטקטורה של המבנים והקברים, הפרטים, והחפצים שאיתם שימשו. השלב הרביעי והאחרון הוא בחינת מחקרים השוואתיים ופרשנות המתחשבת בעדויות ההיסטוריות של תקופת הברזל.

פרוייקטים:

פרויקט חותמות הטביעה מדרום הלבנט (אתר הפרויקט >)

חברת משלחת הפרויקט הארכאולוגי בתל חדיד (אתר המשלחת >)

פרסומים:

Ranzer, N., Gadot, Y., and Koch, I. 2024. Steatite Scarabs from the Second Millennium BCE: A Chaîne Opératoire Approach. Journal of Ancient Egyptian Interconnections 41: 66–94.
Ranzer, N. 2024. Stamp Seals as Jewelry Objects: Identifying Body Ornaments through Seal Impressions. Near Eastern Archaeology 87/1.
Ben-Marzouk, N., Biermann, B., Fahrni, R., Greet, B., Höflmayer, F., Ranzer, N., Streit, K. and Münger, S. 2023. “‘On Vulture’s Wings...’— A Recent Find from Tel Lachish (Israel) Displaying a Vulture, a Caprid, a Snake and a Twig.” In: Stefan M., Rahn, N. and Wyssmann, P. eds. „Trinkt von dem Wein, den ich mischte!“ / „Drink of the Wine which I Have Mingled!“ Festschrift Silvia Schroer 2023. Bern: 50–69.
Solodenko-Vernovsky, N., Ranzer, N., Kuklin, A., Meyerson, I., Gasin E., and Koch I. 2023. Leave Your Stamp: Reconstruction of the Scarab Production Chain. EXARC Journal 2023/1.
Wachtel, I., Kisilevitz, S., Ranzer, N., Nadan, A., and Gadot, Y. 2023. On Roof Tiles, Ceremonies, and People: An Assemblage of Roof Tiles from the Palestinian Village of Qālūnyā and the Fabric of Life in the Village in Times of Change. In Zelinger, Y., Peleg-Barkat, O., Uziel, J., and Gadot, Y. eds. New Studies in the Archaeology of Jerusalem and its Region: 293–308 [Hebrew].
Ranzer, N. 2020. The Intermediate Bronze Age. Biblical Archaeology Review Vol. 46/3: 37.

Forthcoming:
Ranzer, N., Weizel, J. Covello-Paran, K., Sergi, O. and Koch, I. In Print. A Scarab in (a Middle Islamic) Context: The Use of Ancient Objects in Later Periods. Israel Exploration Journal.
Ranzer, N. and Koch, I. Stamp Seals. In print. In Koch, I. and Brand, E. Hadid I: Excavations during the Years 1995–1997 (Monograph Series of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University). Tel Aviv and University Park, PA.
Ranzer, N. and Koch, I. Forthcoming. Stamp Seals and a Cylinder Seal from Ashkelon Cemetery. In Master, D. and Aja, A. eds. Ashkelon 9. Winona Lake, Indiana.
Ranzer, N. Forthcoming. The Functions of Stamp Seals in the Iron Age Southern Levant: Theoretical and Methodological Considerations and Their Application on a Test Case from Tel Rehov. In Koch, I. and Münger, S. eds. Studies on Stamp Seals from the Southern Levant (OBO). Leuven.

קישורים:

פרופיל באתר אקדמיה