זרקור לקורסים חדשים

לצד קורסי המבוא, ולצד קורסים ותיקים ואהודים, תציע בשנה הבאה התכנית למדעי הדתות באוניברסיטת תל-אביב שורה של קורסים חדשים ומרתקים. התכנית למדעי הדתות באוניברסיטת תל-אביב היא המסגרת המובילה בישראל ללימוד השוואתי של דתות, ללימוד סוציולוגיה ופילוסופיה של הדת, ולהכרת המגוון הדתי בארץ. הצטרפו אלינו למסע חוצה-תרבויות מרתק!

01 אוגוסט 2018

פרופ' גידי בוהק ילמד את הקורס "מלאכים ושדים במבט השוואתי"

בסמינר ננסה לפתח תובנות חדשות על האמונה בקיומם של מלאכים ושדים והיחס אליהם בתרבויות שונות. נעשה זאת בעזרת מגוון של מחקרים ושל מקורות, בעיקר מהעולמות היהודי, הנוצרי והמוסלמי, אבל גם מדתות פוליתיאיסטיות שונות. ננסה להבין מה הן התפיסות השונות באשר למקורם של המלאכים והשדים, אופיים, חזותם הפיסית, פעילותם בעולם האנושי, והדרכים השונות בהן בני האדם יכולים להתקשר עמם או להימנע מקשרים כאלה. בין השאר נקרא במקורות קנוניים דוגמת התלמוד הבבלי והברית החדשה ובטקסטים מאגיים יהודיים, נוצריים ומוסלמיים. כמו כן נתבונן באיקנוגרפיה של מלאכים ושדים במגוון רחב של סוגות אומנותיות, כגון קערות ארמיות להשבעת שדים, כתבי יד מוסלמיים של "נפלאות הבריאה", וציורים של הירונימוס בוש. בסמינר תעלינה שאלות על הדרך שבה מתייחס המחקר המודרני אל אמונה בתופעות שהחוקרים עצמם אינם מאמינים בקיומן.

 

 
 

 ד"ר סימה זלצברג תלמד את הקורס "עבודת שדה בחקר קבוצות דתיות: אתגרים, דילמות ודרכי פעולה"

המונח "עבודת שדה" מתייחס לאיסוף נתונים באמצעות מגע ישיר של החוקר עם אוכלוסיית המחקר. הקורס יציג את הפרקטיקה המתודולוגית המכונה "עבודת שדה" תוך שימת דגש על הקשר דתי חברתי-תרבותי. נדון בסוגיות ובאתגרים הכרוכים בכניסה לשדה מחקר "דתי", כמו הפרדה מגדרית, רתיעת האוכלוסייה הנחקרת ממגע עם זרים מחוצה לה, והאופן שבו היא משתיקה שיח הנוגע למגדר, למיניות ולסטייה; נבחן את המשמעות הגלומה בזיהוי קולות מושתקים וחתרניים הבוקעים מן ה"שדה" לצד קולות מוצהרים והגמוניים; ונעמוד על  עקרונות של ניתוח הנתונים שנאספו מן השדה. הקורס יישא אופי חוויתי ויזמן לסטודנטים התנסות בעבודת שדה.

 
 
 

ד"ר ברברה מאייר תלמד את הקורס "הורות בהגות יהודית ונוצרית"

קודם כל, מילה על מה שלא יהיה בקורס: לא יהיה כאן מדריך להורות, לא יהודית ולא נוצרית!

ומה בכל זאת: האם היהודייה הפכה ל"קונספט", לרעיון הראוי לדיון כהיסטוריה של רעיונות. במסגרת הקורס נבחן את נושא ההורות כפי שהשתקף בפילוסופיות של פרנץ רוזנצוויג, האנה ארנדט ומרתה נוסבאום, ונעסוק גם בספרה האחרון של התיאולוגית הקתולית אליזבת יונסון, שדן במרים, אמו של ישו – שהייתה גם היא, כידוע, אימא יהודייה.

 

ד"ר שרה זלצברג תלמד את הקורס "הציונות הדתית: תיאולוגיה, אידיאולוגיה ומגדר"

בשנים האחרונות עוברים על הציונות הדתית תהליכים מרתקים ומנוגדים לכאורה, ובהם הקצנה וסגירות מצד אחד והתמתנות ופתיחות מצד אחר; עלייתו של ה"פמיניזם הדתי"; שינויים במקומו של מוסד המשפחה המסורתי; ותמורות בשיח על מיניות באופן כללי ועל להט"בים בפרט. במסגרת הקורס נבחן את התהליכים הללו ואת משמעותם וכן נדון בשלושה אירועים שהיוו נקודות מפנה וטלטלה בקרב אנשי הציונות הדתית: רצח רבין, תהליך ההתנתקות והרשעת הרב אלון.

 
​תמונה
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>