יהודים במאבק לדמוקרטיה, זכויות אדם ושוויון אזרחי
|
חוקרים:
|
על הפרויקט
האתגרים וההישגים של יהודי ארצות הברית במאבק לשוויון אזרחי ובהגנה על זכויות אדם במחצית השנייה של המאה ה-20
חוקרת: ד"ר שמחה (פרנסואז) אוזן
בהתבסס על עדויות, חומר ארכיוני, מחקרי עבר, ראיונות אישיים והתכתבויות אישיות, מחקר זה נועד לחקור את ההשפעות החברתיות של יהודי ארצות הברית בנושא זכויות אדם, בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה. במהלך השנה האחרונה ביקרה ד"ר אוזן בניו-יורק ובוושינגטון ובעקבות החומרים הארכיונים שאספה, החליטה להרחיב את מחקרה שעד כה עסק בתקופה שעד הקמת המוזיאון לזכר השואה בוושינגטון ב- 1993, וכעת בכוונתה להמשיך ולחקור עד לשנת 2001, בה נערכה ועידת דרבן הראשונה בדרום אפריקה. במסגרת הוועידה שהציתה מחדש האשמות לפיהן "ציונות היא גזענות", ירד נושא האנטישמיות מסדר היום, והעיסוק ברצח העם של היהודים על ידי הנאצים נתפס כמובן מאליו. הדבר עורר תגובות קשות מצדם של ניצולי השואה שיצאו כנגד הפגנת הגזענות וביטויי השנאה.
מחקר זה מדגיש את האתגרים מולם התמודדו חלק מיהודי ארצות הברית, ביניהם ניצולי שואה ולוחמים שלקחו חלק במלחמת העולם השנייה וכיצד הטביעו את חותמם על תנועות למען זכויות האדם והאזרח בארצות הברית. באופן רחב יותר, המחקר דן גם בפעולה ההומניטרית בה נקטו גברים ונשים שדגלו במאבק למען אוכלוסיות מוחלשות במסגרת ארגונים יהודיים ועמותות קהילתיות מקומיות.
מעורבותם של יהודים בבניית המערכת הדמוקרטית בארגנטינה
חוקר: ד"ר אדריאן קרופניק
במסגרת שיתוף פעולה בנושא עם מרכז מינרבה לזכויות האדם, הוחלט על הענקת מלגה משותפת להשתלמות פוסט דוקטורט. מבין ההצעות שהוגשו, נבחרה הצעתו של ד"ר אדריאן קרופניק, שמחקרו מתבסס על חומרי ארכיון, עדויות וראיונות עומק ועוסק במאבקם של יהודי ארגנטינה למען הדמוקרטיה מאז שנות ה-60 של המאה ה-20.