תולדות יהדות אוקראינה

ד"ר אלכס ולדמן

כתובת דוא"ל: alexvaldman@tauex.tau.ac.il

על הפרוייקט

הפרוייקט עוסק במחקר היסטורי ותרבותי של יהדות אוקראינה מהעת העתיקה ועד ימינו, ושואף לבחון את התכונות הייחודיות של הקהילה היהודית באוקראינה ולעודד מחקר של הקהילה כקהילה בפני עצמה, ולא רק כתת קבוצה ביהדות ממלכת פולין-ליטא, הקיסרות הרוסית וברית המועצות. הפרוייקט מקדם שיתוף פעולה אקדמי בישראל ובעולם במטרה לעודד ולהרחיב את המחקר האקדמי אודות הקהילה.

הקמת הפרוייקט התאפשרה לאור תרומתם הנדיבה של הקונפדרציה היהודית באוקראינה והקונגרס היהודי האירו-אסייתי ובתמיכת סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב, הפרופ' מלאת שמיר ובית הספר הבינלאומי TAU International.

תפקידם של היהודים בעלייתה ובשקיעתה של מערכת הפרופינציה באוקראינה (1569–1897)

חוקרת: ד"ר יהודית קליק

מחקרה של ד"ר קליק שואף להגדיר את אופיו הייחודי של הקיום היהודי באוקראינה הרב-לאומית והרב-דתית, באמצעות בחינת תפקידם המרכזי של היהודים בייצור ומכירת אלכוהול – המכונה מערכת הפרופינציה. בהתבסס על מחקר מעמיק של חומרים ארכיוניים שונים (דיווחי מס, רשימות אוכלוסין, צווי פינוי ועוד), בכוונתה של ד"ר קליק לעסוק, בין היתר, בהיבטים הבאים: התחרות בין היהודים לבין הכמורה האורתודוקסית על זכויות ההפצה של אלכוהול, שיתוף הפעולה הכלכלי בין היהודים לבין הקוזקים במכירת משקאות אלכוהוליים באוקראינה של הגדה השמאלית תחת המשטר הרוסי, השפעת חוזי החכירה הממושכים על התפשטת התנועה החסידית באוקראינה והגורמים לשקיעתה של מערכת הפרופינציה במהלך המאה ה-19.

פרסומים:

"An Interaction of the Rural Jews with Different Social Strata in the 16th–18th Centuries Polish-Lithuanian Village", Jewish History Quarterly 273 (2020), pp. 49–68.

פרסומים עתידיים:

"An Impact of Regional and Other Differences in Forms of Rural Lease-Holdings Before and After Partitions", The Jewish Tavern: From Architecture to Phantasm, ed. Bożena Shallcross.

"Personal Composition of the Council of Four Lands", Polin 34, 2022, pp. 129-162.

Alexander Kulik and Judith Kalik, "The Beginnings of Polish Jewry: Reevaluating the Evidence for the Eleventh to Fourteenth Centuries", Zeitschrift für Ostmitteleuropa-Forschung 70, 2021, pp. 139-185.

כנסים:

"Jews of the Polish-Lithuanian Commonwealth before the Partitions: Main Directions of Research", SEFER Center for University Teaching of Jewish Civilization, Moscow, June 6, 2021

רכבת, מקומיות ומודרניות בקרב יהודי אוקראינה, 1861–1917

חוקר: ד"ר אלכס ולדמן

מחקרו של ד"ר ולדמן בוחן את מערכת הזיקות בין היהודים לבין רשת הרכבות במרחב האוקראיני ומציע מבט חדש על תולדות היהודים במרחב זה, תוך התמקדות מיוחדת בשאלות של ניעות חברתית, מסורתיות, השתלבות ואנטישמיות.

במסגרת הפרויקט סוקר ד"ר ולדמן מקורות ארכיוניים במטרה לשפוך אור על האופן בו השפיעה הרכבת על חיי היהודים באזורים השונים במדינה, ולנתח פרסומים שונים – פובליציסטיים ואחרים – הדנים ברכבת בהקשר של קדמה, התמערבות ומודרניזציה. השאלות המרכזיות בהן מתמקד ד"ר ולדמן הן:

1. תפקיד הרכבת – כמציאות וכרעיון – בשיח המודרניזציה היהודי ובהקשרי שיח אימפריאליים רחבים יותר;

2. מקומה של הרכבת כמעצבת מחדש את מושג הקרתנות בהקשר היהודי והאימפריאלי;

3. זיקותיהם של היהודים להתגבשות אמצעי התחבורה העירוניים החדשים (חשמליות, רכבות קיטור עירוניות) בערים כגון קייב ואודסה, והשפעת אמצעי תחבורה אלה על דפוסי העיור ועל התרבות העירונית היהודית.