תולדות היהודים ברומניה א'

מראשית ההתיישבות היהודית עד המאה התשע עשרה

עורך: פאול צ'רנובודיאנו

כרך א' מתפרש על פני תקופה ארוכה יותר מכל שאר כרכי הסדרה - מימי הביניים ועד המאה התשע עשרה. הוא עוקב אחר גלי ההגירה היהודיים העיקריים לרומניה - של יהודים ספרדים יוצאי האימפריה העותמנית שהגיעו לבוקרשט באמצע המאה השש עשרה, ושל יהודים מאוקראינה ומגליציה שהגיעו למולדובה באמצע המאה השבע עשרה - ואחר ראשית התגבשותן של הקהילות היהודיות באזור. תהליך התמסדותן של הקהילות היה שונה מנסיכות לנסיכות, בהתאם לאופי משטריהן ולמוצא יהודיהן. הכרך בוחן את התהליך תוך התמקדות בהרכב הכלכלי-החברתי של הציבור היהודי, במבנה מוסדותיו הקהילתיים וביחסי הגומלין ששררו בין היהודים לבין סביבתם הלא-יהודית.

מאמר נפרד יוחד לסקירת כל הממצאים המצביעים לכאורה על נוכחות יהודית ברומניה עוד בתקופה הרומית, אם כי ככל הידוע עד כה אין כל זיקה בין נוכחות זו לבין הקהילה היהודית שהחלה להתבסס באוזרי רומניה בשלהי ימי הביניים.

הוצאה לאור  אוניברסיטת תל אביב שפה עברית
שנת ההוצאה   עמודים 138