תולדות היהודים ברומניה ה'

התקופה הקומוניסטית עד 1965

מאת: ליביו רוטמן

לאחר תקופת מעבר קצרה בשנים 1948-1944 שנסתיימה בתקווה שנכזבה להשיב את המשטר הדמוקרטי על כנו, הוקם ברומניה טוטליטריזם מסוג חדש, שכלפי חוץ ולצורכי תעמולה הציג עצמו כמנוגד לזה שקרס באוגוסט 1944 אך למעשה הנציח את השרירותיות, ביטל בהדרגה את הזכויות ואת החירויות של הפרט, ובמהותו היה מבוסס על אותם דפוסי מחשבה טוטליטריים. כצפוי, תהליך קריעת המסווה מעל פני המשטר החדש נמשך זמן רב. היו יהודים שהלכו שולל אחרי שירת הסירנה שלו, מה גם שהמשטר התיימר לשאת את דגל האידיאולוגיה האינטרציונליסטית, היפוכה לכאורה של הלאומנות הרדיקלית, שאת נחת זרועה חזה העם היהודי מבשרו זה לא כבר. ההתפכחות, כשזו תבוא, תהיה כואבת אבל סופית.

כמובן, תגובתה של יהדות רומניה לא היתה אחידה, אבל רובה הגדול הכריע בעד אופציית העלייה. ליהודי רומניה התגלה שער היציאה לעבר הבית הלאומי. שער זה - אם דרך נמל קונסטנצה ואם דרך נמל התעופה אוטופן - הוא סמלו של הפרק האחרון של ההיסטוריה היהודית במרחב הרומני.

הוצאה לאור שנת ההוצאה שפה עמודים
אוניברסיטת תל אביב תשס"ד 2004 עברית 168