על התכנית

תרבות צרפת

מיקומה של צרפת בתולדות היצירה האנושית מרכזי וייחודי במיוחד. צמיחתה האומנותית, התרבותית והספרותית הגיעה לשיאים בזמן התחזקות המונרכיה האבסולוטית (לואי ה 14 וורסאי), וסללה את הדרך לשגשוג רעיונות הנאורות (וולטר, מונטסקייה, רוסו) עד למהפכה הצרפתית. צרפתית הייתה אז השפה הרשמית הראשונה באירופה, והספרות הצרפתית והגותה היו מושא להערצה אצל שכנותיה. לא בכדי המהפכה הצרפתית וסמליה, קרי "חרות, שוויון ואחווה", שינו את התודעה החברתית והפוליטית בעולם והיוו השראה לדמוקרטיות במתכונתן הנוכחית. צרפת במאה ה-21 ממשיכה להוות מוקד משיכה ליוצרים מכל העולם. סופרי רוסיה, ארה"ב והעולם הלטיני ניזונים מגדולי הספרות הצרפתית על דורותיה (מונטין, מולייר, הוגו, בלזק, פרוסט, דירס, מלרו, ועוד). מהגרים עלומי שם מצאו מפלט בעיר האורות ויצרו בה את יצירותיהם הכבירות (שאגל וסוטין, מילר והמינגווי, וולטר בנימין ומאוחר יותר, רומן גרי, אבלרט קמי, ועוד). עידן הסטרוקטורליזם והפוסט מודרניזם היוו כר פורה עבור הגות חלוצית שטלטלה את המרחב האינטלקטואלי הבינלאומי ודמויות כמו פוקו, ברט, דרידה, אלטוסר ודלז תורגמו ועדיין מתורגמים לעשרות שפות. ברמה הפוליטית והכלכלית, צרפת כמעצמה התעשייתית החמישית בעולם הייתה בין היוזמות לבניית הקהילה האירופאית והיא שותפה עיקרית הממלאת כיום תפקיד מכריע יחד עם גרמניה.

נוכחותה של השפה הצרפתית בארצות פרנקופוניות רבות (בלגיה, שוויץ, קנדה, איי האוקיינוס השקט והאוקיינוס ההודי, ארצות אגן הים התיכון, וארצות אפריקאיות רבות) מצביעה על קשרים דינאמיים וקיומן של בריתות חדשות מסמלות את ערכי הסובלנות של הרפובליקה הצרפתית. הצרפתית היא השפה הרשמית בכשלושים מדינות, כמו גם באיחוד האירופי, באו"ם ובמשחקים האולימפיים. היא מדוברת בכשישים מדינות ומשמשת כשפה ראשונה או שנייה עבור כמאתיים מיליון אנשים ברחבי העולם.

המרחב הפרנקופוני בישראל מונה כעשרים אחוז מאוכלוסיית המדינה. ולימוד השפה הצרפתית בבתי ספר בישראל טופח עוד לפני הקמתה. כיום, יותר מתמיד, תופסת הצרפתית תנופה חדשה בשל עלייתם של יהודי צרפת לישראל ובזכות קשרי המסחר המפותחים שבין שתי המדינות.

1) קשרים אוניברסיטאיים:

אוניברסיטת תל-אביב חברה בסוכנות האוניברסיטאית לפרנקופוניה (AUF); חברות המקנה לה גישה ישירה לפרויקטים משותפים עם אוניברסיטאות ברחבי העולם ולערוצי הוראה חדשניים.

התכנית לתרבות צרפת שומרת על קשרים הדוקים עם אוניברסיטאות צרפתיות רבות דרך הסכמי שיתוף פעולה רשמיים והנחיות משותפת של עבודות גמר ודוקטורט. בנוסף, מתקיימים כנסים וחילופי מרצים וסטודנטים באופן רציף. האוניברסיטאות איתן התכנית עובדת במיוחד הן הסורבון (פריז 4), אוניברסיטת פריז 3 (סורבון-נובל), אוניברסיטת פריז 7 (דני דידרו), אוניברסיטת בורדו, אוניברסיטת סטרסבורג ועוד.

2) קשרים מקצועיים:

התכנית לתרבות צרפת נמצאת בקשר תמידי עם שלוחת התעסוקה ישראל – צרפת. שיתוף הפעולה מקדם את הסטודנטים  המעוניינים להשתלב בשוק העבודה ולהתקבל למשרות בהן הצרפתית נחוצה.

התכנית עוובדת בשיתוף פעולה עם ארגון "גבהים" השוכן בקמפוס האוניברסיטה ושמטרתו לשלב עולים צעירים מכל העולם בשוק העבודה בישראל.

התכנית עובדת ברציפות עם משרד החינוך ומספקת לו חלק ניכר מסגל הוראת הצרפתית. קיימת תכנית הרצאות לחטיבות הביניים ולתיכונים בישראל הממומנת ע"י שגרירות צרפת בנושא תרבות צרפת.

3) קשרים דיפלומטים:

התכנית לתרבות צרפת עובדת בשיתוף פעולה מתמיד. המכון הצרפתי בתל-אביב, שותף ותומך במספר רב של פרויקטים ימי עיון ומילגות.

משימתה העיקרית של התכנית לתרבות צרפת לשמש פלטפורמה למחקר, להוראה ולהפצת הספרות, התרבות והשפה הצרפתית בישראל, לעודד את תרגומן לעברית של יצירות ועבודות שנכתבו במקור בשפה הצרפתית, ולטפח את הקשר בין שתי הקהילות.