על התכנית

תרבות צרפת

התרבות הצרפתית תופסת מקום מרכזי וייחודי במיוחד. היא הצמיחה אמנות, ספרות והגות שהקרינו ושימשו מודל לאירופה כולה. תור הזהב של התרבות הצרפתית התחיל בתקופת הרנסנס וממשיך תחת לואי ה 14 וורסאי וסולל את הדרך לשגשוג רעיונות הנאורות (וולטר, מונטסקייה, רוסו ודידרו) עד למהפכה הצרפתית. צרפתית הפכה לשפה הרשמית הראשונה באירופה. לא בכדי המהפכה הצרפתית וסמליה, קרי "חרות, שוויון ואחווה", שינו את התודעה החברתית והפוליטית בעולם והיוו השראה לדמוקרטיות במתכונתן הנוכחית. צרפת במאה ה-21 ממשיכה להוות מוקד משיכה ליוצרים מכל העולם. הוגי דעות מכל העולם ניזונים מיצירות המופת של הספרות הצרפתית לדורותיה (מונטין, מולייר, הוגו, בלזק, פרוסט, דירס, מלרו, ועוד). מהגרים רבים מצאו מפלט בעיר האורות שנתנה להם חסות ואיפשרה את יצירותיהם הכבירות (שאגל וסוטין, מילר והמינגווי, וולטר בנימין ומאוחר יותר, רומן גרי, אלברט קמי, ועוד). עידן האקזיסטנציאליזם והפוסט מודרניזם היוו כר פורה עבור הגות חלוצית שעצבה מחדש את ההגות המערבית עם דמויות כמו סרטר ובובואר, פוקו, ברט, דרידה ודלז. ברמה הפוליטית והכלכלית, צרפת הנה המעצמה התעשייתית החמישית בעולם ויזמה את בניית הקהילה האירופאית יחד עם גרמניה.

 

נוכחותה של השפה הצרפתית בארצות פרנקופוניות רבות (בלגיה, שוויץ, קנדה, ארצות אגן הים התיכון, וארצות אפריקאיות רבות) מצביעה על קשרים דינאמיים וקיומן של בריתות חדשות מסמלות את ערכי הסובלנות של הרפובליקה הצרפתית. הצרפתית היא השפה הרשמית בכשלושים מדינות, כמו גם באיחוד האירופי, באו"ם ובמשחקים האולימפיים. הצרפתית  משמשת כשפה ראשונה או שנייה עבור כמאתיים מיליון אנשים ברחבי העולם.

 

דוברי הצרפתית בישראל מהווים כעשרים אחוז מאוכלוסייה. לימוד השפה הצרפתית זינק בבתי ספר בישראל. כיום, יותר מתמיד, תופסת הצרפתית תנופה חדשה בשל עלייתם של יהודי צרפת לישראל ובזכות קשרי המסחר המפותחים שבין שתי המדינות.

 

1) קשרים אוניברסיטאיים:

התכנית לתרבות צרפת שומרת על קשרים הדוקים עם אוניברסיטאות צרפתיות רבות דרך הסכמי שיתוף פעולה רשמיים והנחיות משותפת של תזות מאסטר ודוקטורט. בנוסף, מתקיימים כנסים וחילופי מרצים וסטודנטים באופן רציף. האוניברסיטאות איתן התכנית פעילה במיוחד הן הסורבון (פריז 4), אוניברסיטת פריז 3 (סורבון-נובל), אוניברסיטת פריז 7 (דני דידרו), אוניברסיטת בורדו, אוניברסיטת סטרסבורג ועוד.

 

2) קשרים מקצועיים:

התכנית לתרבות צרפת נמצאת בקשר תמידי עם שלוחת התעסוקה ישראל – צרפת. שיתוף הפעולה מקדם את הסטודנטים  המעוניינים להשתלב בשוק העבודה ולהתקבל למשרות בהן הצרפתית נחוצה.

 

התכנית עוובדת בשיתוף פעולה עם ארגון "גבהים" השוכן בקמפוס האוניברסיטה ושמטרתו לשלב עולים צעירים מכל העולם בשוק העבודה בישראל.

 

התכנית עובדת ברציפות עם משרד החינוך ומספקת לו חלק ניכר מסגל הוראת הצרפתית. 

 

3) קשרים דיפלומטים:

התכנית לתרבות צרפת עובדת בשיתוף פעולה מתמיד עם המכון הצרפתי בתל-אביב, הוא שותף ותומך במספר רב של פרויקטים ימי עיון ומילגות ותורם את השיעורים של הלקטורית, מומחית לצרפתית מדוברת.

 

משימתה העיקרית של התכנית לתרבות צרפת לשמש פלטפורמה למחקר, להוראה ולהפצת הספרות, ההיסטוריה, התרבות והשפה הצרפתית בישראל, לעודד את תרגומן לעברית של יצירות מופת צרפתיות, ולטפח את הקשר בין שתי הקהילות.

 

enlightened התכנית מקבלת סטודנטים.יות ללא ידע מוקדם בצרפתית ומקנה להם במהלך לימודי התואר הראשון שליטה בשפה (הבנה, קריאה ודיבור). צוות ההוראה של התכנית הינו דו-לשוני וקולט גם דוברי צרפתית כשפת אם. 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>