אודות

״שאר רוח״ היא תכנית מיוחדת בפקולטה למדעי הרוח המיועדת לתלמידות/י הפקולטות להנדסה, מדעים מדויקים ומדעי החיים.

התכנית מאפשרת לסטודנטיות/ים של הפקולטות האלו להתנסות במגוון של סוגיות יסוד בעולם מדעי הרוח והאדם.

מה מטרת התוכנית?

• להרחיב את המבט של תלמידות/י מדעים על העולם מכיוונים היסטוריים ופילוסופיים
  • להקנות כלים לחשיבה ביקורתית ויכולות כתיבה וביטוי בעל פה
  • להרחיב אופקים הומניסטיים

כיצד יתנהלו הקורסים?

על כל תלמיד/ה בפקולטות להנדסה, מדעים מדויקים ומדעי החיים ללמוד קורסים בהיקף של 6 ש״ס (כל קורס בתכנית הוא בהיקף 2 ש״ס).

הקורסים מתנהלים במתכונות שונות: מקוונים, היברידיים, פרונטליים, סדנאות, וקורסים מכווני עשייה.

מה לומדים במדעי הרוח?

מי כתב את התנ"ך? כיצד השפיעה המצאת הדפוס במאה החמש-עשרה על התרבות? מתי הפך המזרח התיכון להיות מוסלמי? מתי החלו נשים באנגליה לכתוב רומנים? כיצד השפיע הגילוי של העולם החדש על הדמיון האירופי? כיצד דמיין אפלטון את המדינה האידיאלית ומה היה מקום הנשים בה? מדוע לערכים דתיים  שמרניים יש עדיין אחיזה כה חזקה על חיינו? מה אפשר לספרות המדע הבדיוני לדמיין המצאות טכנולוגיות עתידיות כמו הצוללת והחללית? מהם ההבדלים בתפיסת הזן בסין וביפן? מתי הומצא מושג הילדות? כיצד השפיעו תפיסות של גזע ומגדר על הרפואה? האם לכל בני האדם יש מערכת תחבירית משותפת ומולדת?

מצטרפים לאוניברסיטאות המובילות העולם

באוניברסיטאות האמריקאיות, ובמיוחד במובילות שבהן, כל הסטודנטיות/ים לומדים הקבץ במדעי הרוח (Humanities Core / Core Curriculum) בשנתיים הראשונות ללימודיהם. באוניברסיטאות בארץ סטודנטיות/ים להנדסה, מדעים מדויקים ומדעי החיים כמעט לא נחשפו עד כה ללימודים הומניסטיים, ובמידה ולקחו קורסים בפקולטה למדעי הרוח (למשל במסגרת התכנית "כלים שלובים") אלה לא נכללו במניין השעות.

בזכות הדיאלוגיות והבינתחומיות

אחת ממטרות התכנית היא ליצור קשרים חדשים בין חלקי הקמפוס של אוניברסיטת תל אביב ולקדם שיתופי פעולה בין חוקרות/ים הפועלים בשדות מחקר שונים. מסיבה זו, חלק מהקורסים בתכנית יינתנו על ידי 2 מרצות/ים שיספקו פרספקטיבות שונות על נושאי הקורס. כך לדוגמה, קורס על משבר האקלים יחקור את ההתחממות הגלובלית לא רק מפרספקטיבה של מדעי כדור הארץ אלא מנקודות המבט של ההיסטוריה, הספרות והקולנוע, פילוסופיה ועוד.

ידיעון "שאר רוח" תשפ"ד: