יום השנה למהפכה האסלאמית מעורר חשבון נפש נוקב על הצלחתה

איראניX מס' 1 | 20 בפברואר 2022

יוצר ועורך: ד"ר רז צימט, חוקר במרכז אליאנס ללימודים איראניים

 

ערב יום השנה ה-43 למהפכה האסלאמית נשמעים באיראן קולות המשקפים פסימיות גוברת בנוגע למצבה של הרפובליקה האסלאמית וכפירה בהצלחתה לממש את היעדים וההבטחות שלה לציבור האיראני. גם אם אין חדש בביטויים אלה של תסכול, ייאוש וכפירה בהישגי המהפכה, הרי שיש בהם כדי לשוב ולהעיד על מצבה העגום של איראן.

 

מאמר פרשנות, שהתפרסם ב-2 בינואר 2022 באתר עצר-י איראן, המזוהה עם המחנה השמרני הפרגמטי, ריכז נתונים מהשנים האחרונות שבהם מצביעים בכירים ופרשנים על החרפה במצבה מאז המהפכה. עדויות להידרדרות, שחלה בארבעת העשורים האחרונים, ניתן למצוא בשורה של תחומים. בתחום הכלכלי ניתן להצביע על אינפלציה דו-ספרתית כרונית, על התייקרות של פי 600 במחירי הדיור ב-30 השנים האחרונות, על ירידה דרמטית בצריכת מוצרי מזון, כגון: בשר אדום (צריכה שנתית של 7-6 ק"ג למשפחה בהשוואה ל-122 ק"ג בשנות ה-80), על משבר אבטלה חריף ועל בריחת הון לחו"ל. כמו כן, ניצבת איראן בפני שורת בעיות חברתיות, כגון: העדר שוויון חברתי, התרחבות תופעת "בריחת המוחות", עליה משמעותית בשיעור המשכילים, שיצאו ללמוד בחו"ל ואינם מעוניינים לשוב לארצם, עליה חדה בשיעור הגירושין ובמספר הרווקים ובמקביל עליה בנישואי ילדות מתחת לגיל 13 על רקע מצוקת העוני. המצוקות החברתיות והכלכליות הביאו לעליה דרמטית במספר האסירים בבתי הכלא (240 אלף לעומת 16 אלף טרם המהפכה), לצריכת סמים בקרב 27% מהאוכלוסייה ול-100 אלף מתאבדים בשנה. בנוסף לכל אלה, התפשטות השחיתות במגזר הציבורי ממקמת את איראן במקום ה-150 מתוך 180 מדינות העולם (מתחת למדינות כמו אוגנדה, בנגלדש, מוזמביק ואנגולה), הדרכון האיראני ממוקם בתחתית הדירוג העולמי של הדרכונים בעולם ובעיות סביבתיות, כגון חיסול היערות, מאיימות על תושבי המדינה. בפתח שנתה ה-43 של הרפובליקה האסלאמית, נכתב במאמר, הציבור עוקב בפחד משולב עם תקווה לא אבודה אחר מצבה הכלכלי, הפוליטי והחברתי של ארצו. למעלה מארבעה עשורים לאחר המהפכה - ובניגוד לאוטופיה של המהפכה - לא הצליחה איראן למצב עצמה במעמד טוב בעולם. האיראנים כולם מייחלים ליום בו הפחד והדאגה יפחתו והתקוות ישובו ויצמחו.

 

בעוד שעצר-י איראן התמקד בעיקר בכישלון המהפכה לספק מענה למצוקות הכלכליות והחברתיות של האזרחים, הלין סגן יו"ר המג'לס לשעבר, עלי מוטהרי, על התרחקות המהפכה מהבטחותיה לקידום חירויות האזרח. מוטהרי, בנו של אחד האידאולוגים החשובים של המהפכה האסלאמית, נמנה עם מחנה השמרנים המתונים ונחשב לאחד מתומכיו הבולטים של הנשיא לשעבר, חסן רוחאני. בשנים האחרונות נקט מוטהרי גישה ביקורתית כלפי התנהלות המשטר בסוגיות שנויות במחלוקת, כדוגמת חירויות הפרט ומעצרים פוליטיים. בריאיון לאתר הרפורמיסטי ג'מאראן (מה-4 בפברואר 2022), תלה מוטהרי חלק מהצלחתו של איתאללה ח'ומיני לגייס את המוני העם במהלך המהפכה האסלאמית ולאחריה באמצעות הקדשת תשומת לבו לכל שכבות העם וביכולתו לאזן בין האגפים הפוליטיים השונים. הוא המשיך וציין כי בראשית המהפכה נשאו האזרחים סיסמאות בזכות חופש המחשבה והביטוי והושם דגש רב על נושא הבחירות ועל אופיו הרפובליקני של המשטר. למרבה הצער, הוא טען, עקרונות אלה נחלשו, ועימם גם הכבוד כלפי המבקרים והמתנגדים. הוא קרא לשוב ולחזקם כדי לשוב למסלול המקורי של המהפכה.

 

במקביל,  פרסמו גם שתי אגודות אנשי דת המזוהות עם המחנה הרפורמיסטי גילוי דעת לרגל יום השנה למהפכה, שדחה את הטענה כי המהפכה האסלאמית הגשימה את הבטחותיה. בפתח גילוי הדעת מוצגות השאלות: האם לא ניתן היה לממש את ההתקדמות שהושגה מאז המהפכה אלמלא הרפובליקה האסלאמית? האם ההתפתחויות מאז 1979 עולות בקנה אחד עם ערכי המהפכה ועם דרישותיו ההיסטוריות של העם האיראני לחירות, לעצמאות ולצדק? את התשובה לשאלות אלה ניתן, לטענת אנשי הדת הרפורמיסטים, למצוא במשבר הקשה הפוקד את איראן בתחומים הכלכלי, הפוליטי, התרבותי והבינלאומי. לפי גילוי הדעת חלק גדול מהאזרחים חיים מתחת לקו העוני, המעמד הבינוני נשחק והופך לעני יותר מיום ליום, מחאתן של השכבות החלשות על רקע כלכלי גוברת, אין מענה לצרכי המים, החשמל והדיור המוזל, האזרחים סובלים מאבטלה ומאינפלציה והעוני, תחושת הייאוש, השחיתות הפושה ובריחת ההון מאיימים על עתיד המדינה. ובנוסף לכך, גם מצב חירויות אזרח הולך ומחריף והרפובליקה האסלאמית מתרחקת מאופיו הרפובליקני של המשטר (ח'בר אונליין, 31 בינואר 2022).  

 

על רקע כישלונו המתמשך של המשטר לספק מענה לדרישות הציבור ולמצוקותיו, החריפה בשנים האחרונות הביקורת כנגד חולייה של הרפובליקה האסלאמית. כך, למשל, בינואר 2021 עוררה חברת המג'לס לשעבר, פרואנה סלחשורי, סערה ציבורית ופוליטית לאחר שהשוותה את המצב במדינה למצב שהשתרר בתקופת השושלת הקאג'ארית, ששלטה באיראן מ-1789 ועד הפלתה בשנת 1925 על ידי רזא ח'אן, מייסד השושלת הפהלוית, שהודחה ב-1979. בציוץ בחשבון הטוויטר שלה כתבה חברת המג'לס כי נראה שאיראן של תקופת קאג'אר חוזרת על עצמה: עוני ורעב, מחלות ומוות. מגפת הקורונה וזיהום האוויר גובים את חייהם של רבים, בעוד שהאזרחים עומדים בתורים ארוכים ומחטטים בפחי אשפה כדי למצוא פרוסת לחם. מומחים זוכים להתעלמות ומוחלפים בחנפנים, היא הדגישה בדבריה.

 

אף כי אין בחשבון נפש זה איום של ממש על עצם שרידותו של המשטר, הרי שהרפובליקה האסלאמית סובלת ממחלה כרונית קשה הנובעת מהזנחה רבת שנים של מצוקות האזרחים. בעוד שבווינה נמשכות שיחות הגרעין במאמץ להגיע להסכמות שיאפשרו את הסרת הסנקציות הכלכליות, ובטהראן ממשיך הנשיא אבראהים ראיסי לפזר הבטחות לשיפור מצוקותיהם של אזרחי ארצו, מספק יום השנה למהפכה עדות נוספת לתחושת הייאוש המחריפה בקרב הציבור האיראני. זו אינה מוגבלת עוד לגולים איראנים מתנגדי משטר או לאינטלקטואלים רפורמיסטים אלא נשמעת היטב גם בעיתונות האיראנית.

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>