אודותינו

​

מרכז אליאנס ללימודים איראניים (ACIS) הינו מרכז מחקר בינתחומי המבקש לקדם ידע והבנה בנושאים הקשורים לאיראן. המרכז החל את פעילותו האקדמית בנובמבר 2005 במסגרת הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, וחניכתו הרשמית כ"מרכז ללימודים איראניים" (CIS) התקיימה באפריל 2006.

באמצעות מחקרים חדשניים, כנסים, פורומים והרצאות של מלומדים מקומיים ומחו"ל, שואף המרכז לקדם חילופי ידע בין מלומדים מתחומים שונים, העוסקים בהיבטים מגוונים של הלימודים האיראניים, לרבות מעמדה האזורי והגלובלי של איראן.

במקביל, המרכז פועל למען קידום ופיתוח המחקר אודות יהדות איראן לאורך ההיסטוריה, במסגרת התכנית ע"ש ד"ר חביב לוי לחקר יהדות איראן והתכנית לחקר יהודי איראן בישראל. בפעילויותיו המגוונות מבקש המרכז להעמיד לרשות אנשי אקדמיה, סטודנטים והציבור הרחב הזדמנות לפתח הבנה יסודית ומעמיקה יותר של התהליכים ההיסטוריים והתרבותיים, אשר עברו ועוברים על איראן ועל הקהילה היהודית בה. פעילויות אלו מסתייעות במגוון רחב של אירועים, הכוללים כנסים, הרצאות וסדנאות בחסות המרכז לבדו ובשיתוף פעולה עם מכונים ומרכזי מחקר אחרים.

'מרכז אליאנס ללימודים איראניים' מפרסם ספרים, ניירות עמדה וכן את זמן איראן ו- IranPulse סקירה וניתוח תקופתיים לגבי אירועים ותהליכים שוטפים באיראן, שמופצים בגרסה אלקטרונית וברשתות החברתיות. בשיתוף עם מרכז דיין מפרסם המרכז את ביהייב - סקירות קצרות העוסקות במגמות מרכזיות ברשתות החברתיות.

הקמת המרכז ללימודים איראניים בשנת 2006 הייתה פרי יוזמה וחזון משותפים של פרופ' דוד מנשרי, ראש המרכז הראשון, הלורד אליאנס ודייוויד ולורה מיראז' (קרן מיראז' ישראל).  בשנת 2012 עודכן שם מכון המחקר באירוע שהתקיים באוניברסיטת תל אביב ב-17 באפריל, ומאז נקרא המרכז ללימודים איראניים על שמו של הלורד אליאנס (גלריית תמונות).

לורד דיוויד אליאנס, יליד איראן המתגורר כיום באנגליה, תומך מזה שנים בקידום לימודי איראן במסגרת אוניברסיטת תל אביב. הוא כיהן במספר וועדות ציבוריות והוא עומד בראש 'קרן משפחת אליאנס' שמקדמת מפעלי יהדות, מדע, חינוך, רווחה ובריאות בישראל ובבריטניה. לאות הוקרה על תרומתו החברתית, זכה הלורד אליאנס במספר תארי כבוד, ביניהם תואר דוקטור לשם כבוד לפילוסופיה מאת אוניברסיטת תל אביב.

סגל ACIS

ראשת המרכז: ד"ר ליאורה הנדלמן-בעבור