אודות החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה

ראשי אודות החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה

החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב הינו חוג מוביל בתחום לימודי המזרח התיכון בארץ ובעולם. מורי החוג ניצבים כיום בקדמת המחקר המזרחני ונהנים מהכרה בינלאומית בזכות מחקריהם.

הלימודים בחוג עוסקים בהיסטוריה של עמי המזרח התיכון מראשית האסלאם ועד ימינו תוך התמקדות במאתיים וחמישים השנים האחרונות. הקורסים המוצעים על ידי מורי החוג מכסים את העולם הערבי, תורכיה, איראן וצפון אפריקה מזוויות ראיה מגוונות, ובהן: היסטוריה פוליטית ודיפלומטית, היסטוריה אינטלקטואלית, חברתית, תרבותית וכלכלית.

לצד ההתמקדות בעת החדשה, מציע החוג קורסי יסוד בתולדות האזור בימי-הביניים ובעת החדשה המוקדמת (מן המאה השביעית ועד לשמונה-עשרה) ומעניק משקל רב לתקופה העוסמאנית. המסורת בחוג מדגישה את חקר המזרח התיכון בהתבסס על המקורות שנוצרו בידי הקהילות המקומיות ובשפותיהן (ערבית, פרסית, תורכית ותורכית-עוסמאנית). בחוג שלנו מחקר אינטר-דיסציפלינארי אינו סיסמא יפה אלא מציאות הלכה למעשה: חברי החוג מחוייבים להיסטוריה, ולצידה משלבים מיומנויות מחקר רבות והשראות מתודולוגיות מגוונות: מדעי המדינה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, לימודי תרבות, לימודי דתות, שימוש בכלים דיגיטליים, ועוד. חברי הסגל זוכים בקביעות במלגות מחקר מקרנות תחרותיות בינלאומיות, והם מקדמים בברכה פניות להנחיה לתארים מתקדמים בתחומי המחקר שלהם.

כמו-כן, מציע החוג תכנית לימודים לתואר ראשון בלימודי אפריקה. המדובר בתכנית ייחודית שהינה חלק מיוזמה בין אוניברסיטאית רחבה.