למה אנחנו, ולמה עכשיו?

הנחת היסוד של רוח המקום, מרכז מנדל ללימודי רוח בקהילה על שם ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל, היא  שבהפצה של לימודי רוח יש פוטנציאל רב ערך למקום הזה, שבו אנחנו חיות וחיים. ועכשיו, יותר מתמיד, רוח המקום היא רוח המקום הזה, לא "ה-מקום" ההוא, האלוהי הרחוק.

מרכז רוח המקום, שקם הודות לתרומתה הנדיבה של קרן ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדלנולד מתוך השאיפה לחבר בין עולם הערכים והמחשבה שנוצרים ב'מגדל השן' של הפקולטה למדעי הרוח ובין חיי היומיום. הפעילות של המרכז חותרת למעורבות, השפעה ואקטיביזם של חוקרות וחוקרים, בוגרות ובוגרים של מדעי הרוח, שיתווכו את ארגז הכלים והרעיונות שרכשו בלימודיהם או יצרו במחקריהם, ויהוו סוכנים של המחשבה ההומניסטית בזירות הציבוריות השונות.

המפגש בין ידע הרוח, שחופשיה מגבולות ומגבלות, לחיים המאורגנים סביב אילוצי 'הבשר' ואינטרסים כלכליים, פוליטיים ואחרים, אוצר כוח רב. מדעי הרוח מזמינים אותנו לחשוב על ערכים כמו: חירות, שוויון, שוני-זהות, משפחה, אמת, דרך, מין-מגדר, גיוון, אחריות, ביטחון, קיימות, כוח, ריבונות, מורשת, מרכז-שוליים ועוד ועוד. במרכז רוח המקום נבחן כיצד הרעיונות הללו עשויים להתממש בהקשרים חברתיים, אבל גם נתהה כיצד המפגש שלהם עם העולם שמחוץ ל'מגדל השן' מעדכן ומתקן את מדעי הרוח. במילים אחרות, זו הזדמנות לחתור לתהליך למידה והתפתחות מתוך המפגש והחיכוך של הרוח בבשר.

חוקרות וחוקרים, מורות ומורים, מנהיגות קהילות ומעצבי דעה, הצטרפו אלינו לשיחה על מדעי הרוח, על חשיבותם ותרומתם לכל אחת ואחד מאיתנו ולחברה בכללה, ולשאיפתנו לעגן את מדעי הרוח בלב ההוויה הישראלית.

למרכז שתי יוזמות עיקריות להתחדשות מדעי הרוח בחברה:

תוכנית מוצאי דעת לחקר והוראת מדעי הרוח מרכזת חוקרות וחוקרים של מדעי הרוח, שמוקד מחקרם הוא שכלול הפדגוגיה של מדעי הרוח, להעמקה וקירוב של הוראת מדעי הרוח לכלל הלומדות והלומדים. התוכנית פועלת בשיתוף עם מורות ומורים וא.נשי חינוך, והיא מבוססת על ניסיונם המצטבר בהוראה.

תוכנית משיבי רוח למנהיגות רוח בקהילה תכשיר באוניברסיטת תל אביב שגרירים של רוח – קבוצה של מנהיגות ויזמים קהילתיים שייפתחו ויישמו ערכים הומניסטיים בקהילותיהם.

מרכז  רוח המקום  נולד מתוך אהבה לרוח ומתוך דאגה למקום – רוח האנושיות הישראלית, שמעניקה לחיים במקום שלנו מובן וטעם.

הקמנו את המרכז במטרה להשיב רוח לחברה הישראלית. דווקא עכשיו, וביתר שאת, מזכירה לנו הרוח שאנחנו בני אדם. הצטרפו אלינו, ויחד נפעפע רוח בחברה הישראלית.

הנהלת המרכז,

פרופ' רחל גלי צינמון, דקאנית הפקולטה למדעי הרוח