על המרכז
רוח המקום, מרכז מנדל ללימודי רוח בקהילה על שם ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל, מבוסס על אמונה בכוחה של הרוח האנושית לעיצוב החברה ולחיים משותפים. בזמן שבו תרה החברה אחר דמותה, ושאלות של זהות, ערכים וקיום משותף נמצאות בלב השיח הציבורי, מנכיח מרכז רוח המקום את רוח המקום הזה, שבו אנו חיות וחיים, על ידי חיבור בין עולם הרוח האקדמי לחיי היומיום, ובין החשיבה ההומניסטית לחיי החברה בישראל.
מטרות המרכז
מרכז רוח המקום, שהוקם בזכות תרומתה הנדיבה של קרן מנדל, שואף להפוך את עולם מדעי הרוח לחלק אינטגרלי מהמרקם החברתי בישראל. המרכז מקדם פעולה, מעורבות והשפעה של חוקרות וחוקרים, בוגרות ובוגרים של מדעי הרוח על החברה. אנו מאמינים כי הרעיונות שמדעי הרוח עוסקים בהם – אמת, חירות, דרך, צדק, שוויון, זהות, אחריות, גיוון, ריבונות ועוד – והכלים שמציעים מדעי הרוח כדי להתמודד איתם, יכולים להיות מיושמים בזירות ציבוריות שונות ולהעניק להן עומק ומשמעות.
המפגש בין רעיונות חופשיים לבין מציאות המאורגנת סביב אילוצים כלכליים, פוליטיים ואחרים, מכיל כוח מהפכני כפול: מצד אחד מזמינים אותנו מדעי הרוח לחשוב מחדש על עצמנו, על קהילותינו ועל עולמנו, ומצד שני מפרה העולם הממשי את מדעי הרוח ומעשיר אותם.
יוזמות המרכז
- תוכנית מוצאי דעת – חקר והוראת מדעי הרוח
תוכנית זו מאגדת חוקרות וחוקרים ממדעי הרוח שמחקריהם מתמקדים בשכלול הפדגוגיה של התחום. אנו שואפים להפוך את הוראת מדעי הרוח לנגישה, מעמיקה ורלוונטית לכלל הלומדות והלומדים. התוכנית פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם א.נשי חינוך ונסמכת על ניסונם המצטבר כמו גם על חדשנות פדגוגית מהשטח. - תוכנית משיבי רוח – מנהיגות רוח בקהילה
תוכנית זו מכשירה שגרירים של רוח – מנהיגות, יזמים וא.נשי קהילה – הלומדים כיצד ליישם ערכים הומניסטיים ולפתחם במרחבים הקהילתיים שבהם הם פועלים.
חזון המרכז
מרכז רוח המקום נולד מתוך נולד מתוך אהבה לרוח ומתוך דאגה למקום. אנו מאמינים כי רוח ההומניזם, העומדת בבסיס חקר מדעי הרוח, יכולה להעניק משמעות וטעם לחיים שלנו בישראל היום, במיוחד בזמנים אלו של משבר וחיפוש כיוון.
פרופ' רחל גלי צינמון, דקאנית הפקולטה למדעי הרוח
פרופ' גליה פת-שמיר, ראשת המרכז
רן קלדרון, מנהל אדמיניסטרטיבי
ד"ר עדיאל פורטוגלי, ראש תוכנית משיבי רוח
הדי כהן, רכזת פרויקטים בתוכנית משיבי רוח