אירועים קודמים
11.6.2025
'מה אומר הלב', מיצג דאטה-ארט, משיבי רוח
במסגרת סדרת 'בריזה' לקהל הרחב, ערן רביב וענת ביטמן, משתתפי מחזור תשפ"ה של תוכנית משיבי רוח, זכו להציג את פרויקט 'מה אומר הלב' בכנס 'הרבעון הרביעי' מול 5,000 איש. באמצעות טכנולוגיית ביופידבק הם אספו נתונים מהקהל כחלק מתהליך חקירה על קיטוב חברתי - לקראת יצירת מיצג דאטה-ארט.
10.6.2025
עיר הומניסטית: קהילה ורוח, שולחן עגול, משיבי רוח
במסגרת סדרת 'בריזה' לקהל הרחב, משתתפות המחזור הנוכחי של תוכנית משיבי רוח, רינה מגן ואפרת פשיביין, ארגנו שולחן עגול בנושא עיר הומניסטית: קהילה ורוח. חוקרות וחוקרים מובילים בתחום שוחחו על הדרכים שבהן יכולים מדעי הרוח לפעול במרחב העירוני ככוח של יצירה, חקירה, קהילה ותקווה.
29.5.2025
אומנות במרחב הציבורי ושינוי חברתי, סיור למנהיגי קהילות, משיבי רוח
במסגרת סדרת הסיורים למנהיגי קהילות של תוכנית משיבי רוח, יצאנו לדרום למסע בין אנדרטאות - אנדרטת 'עבודה והגנה' שביער חולדה, אנדרטת הנגב שבבאר שבע ומדרשת שדה בוקר שבשדה בוקר - ללמוד על כוחה של אומנות ציבורית ליצירת שינוי חברתי. את היום ליוו האומנים אודי אדלמן, דניאל מאיר ואלה ליטביץ'.
21.5.2025
מחשבות על גזענות, כנס לאנשי חינוך בבית רדיקל, מוצאי דעת
כמדי שנה, קיימנו בשיתוף עם בית רדיקל כנס לקהל הרחב, והפעם בדגש על אנשי חינוך. בכנס ניתנו שבע הרצאות קצרות מפי עמיתות ועמיתי תוכנית מוצאי דעת, וכן שני אורחים מומחים, בנושא חינוך נגד גזענות - מוקד התוכנית בשנה זו. בכנס השתתפו מאות אורחים באולם המרכזי היפהפה שבבית רדיקל.
19.5.2025
יום פתוח 'הבית של תמר', מוצאי דעת
במסגרת סדרת הימים הפתוחים של בתי ספר ותיכונים באוניברסיטה, אירחנו שוב את תלמידי התיכון 'הבית של תמר' לסדרה של הרצאות בפקולטה וביקור בספרייה המרכזית.
10.5.2025
בסלון ישבתי וזיכרון כתבתי, חממת סופרים, משיבי רוח
במסגרת סדרת 'בריזה' לקהל הרחב, משתתפות המחזור הנוכחי של תוכנית משיבי רוח, מיה מיטב ושרון בואנוס, ארגנו חממת כתיבה והשראה במסורת זיכרון בסלון. בחממה השתתפו חוקרים, סופרי ילדים ומאיירים, שהתכנסו בספריית וינר באוניברסיטה כדי לדון בשאלות אקטואליות כמו איך זיכרון הופך לעדות? מה ואיך נספר לילדינו? ולתוך איזה סיפור נולדים היום ילדים?
10.5.2025
ביקורתיות בחינוך, יום עיון למורי החינוך הערבי, מוצאי דעת
עמיתי תוכנית מוצאי דעת, ד"ר תגריד יחיא יוניס וד"ר שרף חסאן, ארגנו ביישוב טמרה יום עיון למורי החטיבה העליונה בחינוך הערבי בנושא ביקורתיות בחינוך: חינוך לחשיבה ביקורתית והשימוש בשפה הערבית כאתר לחשיבה ביקורתית ויצירתית.
25.4.2025
מידל מיטס (Middle Meets) באוניברסיטת תל אביב, מוצאי דעת
במסגרת ההתעמקות של תוכנית מוצאי דעת השנה בנושא חינוך נגד גזענות, אירחנו בקמפוס אוניברסיטת תל אביב את הזרוע המקומית של היוזמה הבינלאומית מידל מיטס - פלטפורמה לשיח על הסכסוך הישראלי-פלסטינאי.
10.4.2025
מנהיגות רוח ושינוי חברתי, סמינר חוץ למנהיגי קהילות, משיבי רוח
במסגרת סדרת הסיורים למהיגי קהילות של תוכנית משיבי רוח יצאנו לסיור בקיבוץ פלמחים והתארחנו במוזיאון הים ומלואו לסדרת הרצאות וסדנאות בנושא מנהיגות רוח ושינוי חברתי.
27.3.2025
טראומה ועדות: מחשבה ופעולה, כנס לקהל הרחב, משיבי רוח
סדרת 'בריזה' של תוכנית משיבי רוח קיימה כנס לקהל ברחב בנושא טראומה ועדות, שכלל הרצאה מרתקת מפי הבמאי המוערך שמוליק מעוז, שסיפר את סיפור הטראומה האישית שלו, ואיך צמחה היצירה שלו מתוכה, וכן שולחן עגול עם מומחים בנושאים שונים שהציגו את מחשבותיהם על טראומה ומהי כוחה של העדות, ולבסוף גם סדרת הרצאות קצרות שבהן הציגו בוגרי המחזור הראשון של התוכנית את הפרויקטים החברתיים שלהם - פעולות החלמה בימים של טראומה. בסוף היום חולקו תעודות הסיום של המחזור הראשון.
20.3.2025
סיור לימודי, תל אביב: אורבניות ואומנות רחוב, משיבי רוח
משתתפי התוכנית יצאו ביום הראשון של הסמסטר השני לסיור מיוחד בעיר תל אביב: בתחילתו נשלחו כל משתתף ומשתתפת לשיטוט יחיד ברחבי העיר, מצוידים במשימות התבוננות והבחנה. בהמשך חברו יחד המשתתפים לסיור על האורבניות הייחודית של העיר ועל אומנות הרחוב שלה, וסיימו במעגל סיכום של רשמים ותוכניות לקראת הסמסטר המסכם של השנה.
3.3.2025
פילוסופיה בזמן משבר, כנס תלמידי פילוסופיה, משיבי רוח
סדרת 'בריזה' של תוכנית משיבי רוח לאירועי רוח לקהל הרחב, בשיתוף עם החוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב והמחלקה להוראת פילוסופיה במשרד החינוך, הזמינה תלמידי רוח מרחבי הארץ ליום של הרצאות וסדנאות בסימן 'פילוסופיה בזמן משבר'. כ-300 תלמידים ומורים לקחו חלק באירוע המרגש.
2.3.2025
רוח האדם והעתיד, כנס תלמידי מגמות רוח בקמפוס, מוצאי דעת
עמיתי מוצאי דעת אירחו את מורי מגמות הרוח בתיכונים בתל אביב יחד עם תלמידיהם, ליום עיון מיוחד של הרצאות וסדנאות, שבהן הכירו התלמידים את הכלים הייחודיים של האקדמיה, על משאביה השונים, להתמודדות עם אתגרי הזמן, ומוריהם התנסו בהוראה מגייסת-אקדמיה.
27.2.2025
מחשבות על לימודי הרוח בעידן הבינה המלאכותית, כנס מורי רוח בתל אביב, מוצאי דעת
בהמשך למסורת שהתחילה בשנה שעברה, ובשיתוף פעולה עם פרויקט 'תחנת רוח' של עיריית תל אביב, אירחנו את המורות והמורים של מקצועות הרוח בעיר, ליום עיון וסדנאות על רוח ופדגוגיה בהובלתם של עמיתי 'מוצאי דעת'. יותר ממאה מורים הגיעו ליום מרתק שעמד בסימן האתגרים וההזדמנויות שמזמנת הבינה המלאכותית להוראת מדעי הרוח כיום.
16.1.2025
סיור לימודי, מיני ישראל, משיבי רוח
משתתפי התוכנית יצאו לסיור מיוחד במיני ישראל בהנחיית ד"ר תמי הופמן, שהציגה את השיוט בין האתרים האיקוניים של ישראל כדרך למחשבה ביקורתית על שאלות של זהות, שייכות וניכור בחברה הישראלית.
26.12.2024
סיור לימודי, אום אל פאחם, משיבי רוח
משתתפי התוכנית יצאו ליום לימודי מלא באום אל פאחם במטרה להכיר את הקהילה במקום, את אתגריה ואת הפתרונות שהיא מוצאת להם. המשתתפים התארחו במועצת העיר, ונפגשו עם בכירים שונים, ביניהם ראש העירייה ובכירי מחלקת הרווחה בעיר. התלמידים קיימו סיור רגלי להר אכסנדר, על חשיבותו האזורית והדתית, וכן ביקרו במתנס העירוני ובמוזיאון האומנות הידוע שבעיר.
19.12.2024
זהות ישראלית, שולחנות עגולים, משיבי רוח
במסגרת הקורס "להיות ישראלי.ת: זהות, שייכות וניכור במבט היסטורי וסוציולוגי" בהנחיית חברת הסגל של התוכנית, ד"ר תמי הופמן, הוזמנו נציגי קהילות שונות בחברה הישראלית לשיחות עומק בשולחנות עגולים עם משתתפי התוכנית.
25-26.11.2024
ריטריט תשפ"ה, רוח המקום
על פי המסורת, מרכז 'רוח המקום' קיים את הריטריט השנתי בן היומיים שלו בהשתתפות עמיתיו וידידיו השונים. השנה התמקדו הדיונים בחינוך נגד גזענות באקדמיה, במערכת החינוך ובקהילה. בסדנאות עבדנו על שיתופי פעולה בין זרועותיו השונות של המרכז, ובין המרכז לארגוני חינוך אחרים.
7.11.2024
השקת המחזור השני של התוכנית, משיבי רוח
במקביל לתחילת השנה האקדמית, פתחנו את המחזור השני של משיבי רוח, תוכנית מנדל למנהיגות רוח בקהילה. לאחר תהליך ארוך של מיון מבין מאה ויותר הנרשמים, התכנסנו כדי להשיק את קבוצת שגרירי הרוח החדשה שלנו לקהילות השונות בישראל.
30.10.2024
'בינה מלאכותית יוצרת בשירות האקדמיה', יום עיון, מוצאי דעת
תוכנית 'מוצאי דעת', בשיתוף עם המרכז לבינה מלאכותית, בית הספר לחינוך והדקנאט לחדשנות בלמידה באוניברסיטת תל אביב, הזמינה את הסגל האקדמי של מדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, וכן מורי רוח מרחבי הארץ, ליום עיון. ביום זה הכירו המשתתפים כלים פרקטיים לשילוב של בינה מלאכותית יוצרת בהוראה שלהם.
24.9.2024
'מורים מדברים הומניסטיקה', יום עיון, מוצאי דעת
במסגרת תוכנית 'מוצאי דעת', הזמנו את מורי הרוח של תיכון ליידי דיוויס ליום עיון בהנחייתו של עמית התוכנית, אסף דה פריס. במהלך יום העיון התמקדו המשתתפים בתפקידם של הלימודים ההומניסטיים בהתמודדות עם משברי הליברליזם, והשתתפו בסדנת עיבוד ותרגיל כתיבה.
15.8.2024
'בסליחה ובחסד', הרצאה, הופעה ואירוע הסיום של מחזור א, משיבי רוח
במסגרת אירוע הסיום של המחזור הראשון של תוכנית 'משיבי רוח', הזמנו את הקהל הרחב לשמוע על הפרויקטים של הבוגרים, שהולכים וקורמים עור וגידים. בסוף היום הוזמן הציבור להרצאה מוזיקלית על יצירתה של לאה גולדברג מאת ההרכב הקסום של נויה שגיב (הרצאה וגיטרה), קרני פוסטל (צ'לו) וזהר קדמון (פסנתר).
5.8.2024
השפה הערבית באקדמיה, סדנה להגברת החשיפה של סטודנטים ערבים לערבית באקדמיה, מוצאי דעת
תוכנית 'מוצאי דעת' הזמינה את הסטודנטים דוברי הערבית של הפקולטה לסדנה מיוחדת בהנחייתה של עמיתת התוכנית, ד"ר תגריד יחיא-יוניס, שבה נבחנו דרכים לחשיפה של הסטודנטים למונחים מקצועיים במדעי הרוח בשפת אימם. דרכים אלו נבחנו ביחס ליכולתן לשפר את ההוראה ולהגביר אינקלוסיביות באקדמיה.
3.7.2024
'גילמן בבית רדיקל', סדרת הרצאות לקהל הרחב, משיבי רוח
תוכנית ההרצאות לקהל הרחב של משיבי רוח בשיתוף עם בית רדיקל, יוזמה קהילתית מדרום תל אביב, הזמינו את הקהל הרחב ל'שבעה רעיונות ממדעי הרוח שיכולים לשנות את ישראל' - אקדמיה למהפכה - הרצאות-בזק של עמיתי המרכז מתחומי רוח שונים: פילוסופיה, היסטוריה, ספרות, מגדר וחברה.
30.6.2024
'שני עמים, שני נרטיבים, יום עיון למורים, מוצאי דעת
תוכנית 'מוצ אי דעת', בשיתוף עם עמותת סיפור-חכאיה, קיימה יום עיון למורים להצגה של שיטת ההוראה הדו-נרטיבית ותוכנית הלימודים 'אופק לסכסוך' שמיישמת אותה. היום כלל הרצאות, התנסות ביישום התוכנית ופורום שאלות ותשובות.
25.6.2024
'נרטיבים מתנגשים, נרטיבים נשזרים', יום עיון וסיור למורים, מוצאי דעת
במסגרת ימי העיון למורי רוח שמקיימת תוכנית 'מוצאי דעת', קיימנו יום עיון מיוחד למורי היסטוריה - מסע משותף לחיפוש אחר היסטוריה מיטבית לחברה, או לחברות, בישראל, מתוך הכרה בסיפור הישראלי כמורכב מנרטיבים מתנגשים ונשזרים. בהובלת עמית התוכנית, ד"ר נמרוד טל, כלל היום סדרת הרצאות על משמעות התודעה ההיסטורית לקיום חברתי והתהליך ההיסטורי של התפתחות התודעה ההיסטורית בישראל משנות החמישים ועד היום. בהמשך היום יצאנו מהכיתה להיכרות עם היסטוריות שונות המרכיבות את החיים בישראל כיום, וכתחנה ראשונה בחרנו במוזיאון המקומי בכפר קאסם.
6.6.2024
'השימוע' מבית היוצר של רננה רז, מופע ושיחה, מוצאי דעת
תוכנית 'מוצאי דעת' אירחה את צוות השחקנים של רננה רז למופע 'השימוע', שבמהלכו שיחזרו השחקנים את השימוע המפורסם של המורה אדם ורטה, שפ וטר ממשרתו בעקרבות מכתב ששלחה תלמידתו לשר החינוך, ובו טענה כי ורטה יוצא כנגד המדינה בשיעוריו. המופע הוא המשך טבעי של הדיונים שאנו מקיימים בתוכנית בנושא הוראת מדעי הרוח בחברה הישראלית על אתגריה המרובים. קהל הפקולטה כולו הוזמן.
5.6.2024
מפגש מנהלי תיכונים, מוצאי דעת
בשיתוף פעולה עם פרויקט 'תחנת רוח' של עיריית תל אביב, אירחנו את קבוצה של מנהלי תיכונים מרחבי תל אביב-יפו להצגה של תוכנית 'מוצאי דעת', והזמנה לשיתופי פעולה. במהלך המפגש העלו המנהלים צרכים מיוחדים והצעות ליוזמות. כמו כן, הוצגו שתי יוזמות של המרכז - השתלמויות אתנחתא בתיכונים שונים ותוכניות ליווי של צוותי רוח לפי נושא - והתקשרויות ראשונות נרקמו.
21.5.2024
יום פתוח הגימנסיה הרצליה בשיתוף מרכז אתנחתא, מוצאי דעת
בהמשך לסדרת הימים הפתוחים, אירחנו את תלמידי 'הגימנסיה'. שתיים מעמיתות התוכנית, ד"ר רחל שאול ונעמי לוסין, שמובילות ב'גימנסיה' את מרכז 'אתנחתא' להטמעת פרקטיקות גוף-נפש בחיי בתי ספר, הנחו את היום. במהלך היום השתתפו התלמידים בהרצאות מפי עמיתי התוכנית והתנסו בתרגולים שונים מבית 'אתנחתא'.
8.5.2024
יום פתוח 'הבית של תמר', מוצאי דעת
בהמשך לסדרת הימים הפתוחים, אירחנו את תלמידי התיכון 'הבית של תמר' לסדרה של הרצאות בפקולטה ולביקור בספרייה המרכזית.
8-9.4.2024
ריטריט תשפ"ד, רוח המקום
באיחור קל, שנגרם בעקבות המלחמה, קיימנו את ריטריט ההקמה בן היומיים של מרכז 'רוח המקום' בבית ההארחה שבמנזר האחיות ציון בעין כרם. הריטריט שימש למפגש מהנה ומפרה בין כל מורי 'משיבי רוח' ועמיתי 'מוצאי דעת', ויחד חשבנו על הצורך במדעי רוח בקהילה, וכיצד נוכל אנחנו למלא אותו.
1.4.2024
'לימודי רוח: בין הגלובלי, האוניברסלי והפרטיקולרי', כנס מורי רוח, מוצאי דעת
בשיתוף פעולה עם פרויקט 'תחנת רוח' של עיריית תל אביב, אירחנו את המורות והמורים של מקצועות הרוח בעיר, ליום עיון וסדנאות על רוח ופדגוגיה בהובלתם של עמיתי 'מוצאי דעת'. יותר ממאה מורים הגיעו ליום העיון, שיהפוך מכאן ולהבא למסורת שנתית.
14.3.2024
יום פתוח בית ספר 'קוממיות', מוצאי דעת
במסגרת חזון המרכז לקרב בין הפקולטה למדעי הרוח ובין הציבור בכלל, וציבור הלומדים בפרט, השקנו ב'מוצאי דעת', תוכנית מנדל לחקר והוראת מדעי הרוח, סדרה של ימים פתוחים בקמפוס אוניברסיטת תל אביב בדגש על היכרות עם הפקולטה. תלמידי בית הספר 'קוממיות' התארחו בקמפוס בליווי ראשת המרכז פרופ' גליה פת-שמיר.
7.3.2024
השקת המחזור הראשון של התוכנית, משיבי רוח
לאחר חודשיים, שבמהלכם נבחנו לעומק מאות בקשות להתקבל לתוכנית, הושק המחזור הראשון של 'משיבי רוח', תוכנית מנדל למנהיגות רוח בקהילה, להכשרה של קבוצת מנהיגוּת ויזמוּת קהילתית. מטרת התוכנית לגבש קבוצה שתוביל תהליכי חשיבה, פיתוח ויישום של ערכים הומניסטיים ומודלים עדכניים מעולמות מדעי הרוח, בתרבות, בקהילה ובארגונים שונים, ומתוך מחויבות והתכוונות אתית לאתגרי הזמן והמקום.
5.1.2024
יום מתעניינים, משיבי רוח
עם החזרה ההדרגתית לשגרת מלחמה, קיימנו יום מתעניינים בתוכנית 'משיבי רוח', תוכנית מנדל למנהיגות רוח בקהילה, שכלל הצגה של התוכנית והרצאות מפי שניים ממוריה. כ-150 מתעניינים נענו לקול הקורא והגיעו לשמוע ולשאול.
14.11.2023
חלופות הערכה בשגרה ובימי משבר, סדנה בזום, מוצאי דעת
בתחילתה של שנת לימודים מאתגרת במיוחד, נרתם המרכז לשאלה דחופה שעמדה על הפרק: כיצד על לימודי הרוח בפקולטה לענות על הצורך בגמישות ויצירתיות בלימודים, וביצירת חלופות להערכתם, בשעת המשבר הנוכחית. בסדנה שיזם המרכז והתקיימה בזום, השתתפו דקאנית הפקולטה, מומחים בתחום וקהל רב מבין סגל הפקולטה, והתקיים דיון פתוח ומפרה.