אודות

תכנית אופקים – תכנית מלגות למצטיינים בלימודי פילוסופיה יהודית והוראה

"אופקים", תכנית הלימודים לתואר ראשון ולתעודת הוראה במקצועות היהדות בבתי הספר התיכוניים המיועדת לסטודנטים מצטיינים באוניברסיטת תל אביב נוסדה בשנת 2004. מטרת התכנית להכשיר עתודה של מחנכים, אנשי רוח בעלי כישורים גבוהים במיוחד שיובילו ויקדמו בעשורים הקרובים את הוראת היהדות כתרבות בבתי הספר התיכונים הממלכתיים ובחברה בישראל. כל תלמידי התכנית לומדים פילוסופיה יהודית בחוג ללימודי התרבות העברית ובוחרים בהתאם לנטייתם האישית חוג לימודים נוסף באחד מן התחומים הבאים: פילוסופיה, היסטוריה, ספרות, היסטוריה של עם ישראל, מקרא, לשון והתכנית הרב תחומית במדעי הרוח.

באמצעות הכשרה לקראת קבלת תעודת הוראה במחשבת ישראל מקנה התכנית לסטודנטים הכשרה פדגוגית מקצועית ברמה הגבוהה ביותר גם בקני מידה בינלאומיים. משנת 2007 מתפקדים בוגרי התכנית כמורים למחשבת ישראל ומקצועות היהדות וההומניסטיקה בבתי ספר תיכוניים בכל ישראל. אחדים ממלאים כבר היום תפקידי מפתח חינוכיים בבתי ספרם כמרכזי פעילויות חינוכיות ומרכזי מקצוע וללא ספק יתפתחו גם לתפקידי ניהול והובלה בבתי הספר ובמערכת החינוך בכלל.

תפיסת היהדות כתרבות היא הגרעין המייחד את מערכת החינוך הכללית בישראל ומבדילה אותה ממערכות החינוך הדתיות למיניהן. מעמדה של תפיסה זו נשחק מאד בשנות השבעים והשמונים ולאור מסקנות דו"ח ועדת שנהר שמינה שר החינוך זבולון המר ז"ל החל משרד החינוך הישראלי מסוף שנות התשעים לנקוט שורת מאמצים לתיקון העיוות. מרבית הכספים הושקעו בהשתלמויות למורים ותיקים, הכנת חומרי לימוד ותוספת מסוימת של שעות לימוד, אך התשתית החשובה והיקרה ביותר הנדרשת לשם ביצוע שינויי עומק בחינוך שהיא הכשרת מורים מקצועיים צעירים נותרה החוליה החלשה ביותר ביישום מסקנות הדו"ח. האוניברסיטה העברית באמצעות תכנית רביבים ואוניברסיטת תל אביב באמצעות תכנית אופקים הן חוד החנית של הכשרת דור העתיד של מורים בתחום מקצועות היהדות בחינוך הממלכתי.

לימודי תנ"ך, ספרות עברית, היסטוריה של עם ישראל ולשון עברית הם מקצועות חובה בתכנית הלימודים של בתי הספר והם הבסיס הרשמי לעיצוב זהותם היהודית של התלמידים החילונים והמסורתיים במדינת ישראל. הלימודים האקדמיים המבטיחים יותר מכל שמקצועות אלה יילמדו מתוך אוריינטציה תרבותית הם לימודי הפילוסופיה היהודית עם דגש על ההגות היהודית המודרנית, משום שבמסגרת הגות זו עוצבה תפיסת היהדות כתרבות. ייחודה של תכנית אופקים שכל תלמידיה מחויבים בלימודים אלו, ואף תעודת ההוראה שלהם מתמקדת בהוראת תרבות ישראל כמקצוע חובה בחטיבות הביניים, ומחשבת ישראל כמקצוע בחירה בחטיבות העליונות. לימודי ההגות היהודית המודרנית מעניקים לבוגרי התכנית כלים ללמד גם את שאר המקצועות ההומניסטיים הנלמדים בבית הספר התיכון מתוך גישה ביקורתית ופלורליסטית ליצירה היהודית לדורותיה בהתאם לרוחה הייחודית של מערכת החינוך הכללית. הכשרת מורים צעירים מצטיינים היא ללא ספק הדרך השיטתית ביותר להבטחת ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית המקיימת סינתיזה תרבותית אמיתית בין מקורות היהדות ההיסטוריים וערכי התרבות המודרנית, הדמוקרטיה והמדע.

תכנית אופקים מזמנת פוטנציאל פיתוח גדול בעתיד הכולל הרחבת התכנית ללימודי תואר שני עם דגש על מנהיגות רוחנית ברוח תפיסת היהדות כתרבות, יצירת חומרי לימוד חדשים כמו למשל הכנת כלים חדשנים להוראה לא פרונטלית באמצעות בתי מדרש בית ספריים והקמת צוותי חשיבה וצוותי שטח שיעסקו בהטמעת תפיסת היהדות כתרבות במערכות החינוך והחברה בישראל.

אוניברסיטת תל אביב מכירה בחשיבות האקדמית, התרבותית והלאומית של התכנית ושואפת לחזקה ולפתחה בעתיד.

התחייבות

על תלמידות/י התכנית להתחייב ללמד לאחר תום לימודיהן/ם בתכנית את תחום הדעת 'מחשבת ישראל' או 'תרבות ישראל' במערכת החינוך הממלכתית, בהיקף מחצית המשרה לפחות, למשך שלוש שנים לפחות.

מימון ומלגות:

כל תלמידות/י התכנית זכאיות/ים למימון מחצית שכר הלימוד לתואר מטעם התכנית, ופטור מלא משכר הלימוד לתעודת הוראה.
כל תלמידות/י התכנית חייבות/ים להתנדב לפחות שנה אחת במסגרת פר"ח או מעורבות חברתית, בעבור מלגה למימון יתרת שכר הלימוד כנהוג במסגרות אלה.
כל תלמידות/י התכנית זכאיות/ים למלגת קיום נדיבה במשך שמונת חודשי הלימודים, מנובמבר עד יוני.
בוגרות ובוגרי התכנית אשר יעמדו בתנאי ההתחייבות יהיו זכאיות/ים אף למענק עידוד נדיב במהלך שנת ההוראה הראשונה שלהן/ם בבתי הספר לאחר תום לימודיהן/ם בתכנית.