אודות המכון לחקר הציונות וישראל

צילום: Mendelson Hugo באדיבות לשכת העיתונות הממשלתית

המכון לחקר הציונות וישראל ע"ש חיים וייצמן הוקם בשנת 1962, כאחד ממכוני המחקר הראשונים באוניברסיטת תל-אביב והראשון מסוגו בישראל. המכון פועל במסגרת הפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין, ובית הספר למדעי היהדות ע"ש חיים רוזנברג.

המכון מקדם את המחקר וההוראה של הרעיון הציוני, התנועה הציונית, העלייה, ההתיישבות היהודית, היחסים בין יהודים לערבים, הזיקה בין מדינת ישראל לבין העם היהודי ובין הציונות לבין גורמים לא יהודים בארץ ומחוצה לה. המכון נותן מקום מרכזי לתקופה המעצבת של מדינת ישראל, תקופת המנדט בכלל וליחסים המיוחדים של ההסתדרות הציונית והיישוב עם בריטניה במיוחד.

במרוצת הזמן וככל שהתרחבו והעמיקו העיסוק והמחקר האקדמי בסוגיות הנזכרות, הצטרפו לתחומי עניינו של המכון גם היבטים הקשורים בחברה, בפוליטיקה ובתרבות של המפעל הציוני, היישוב היהודי ומדינת ישראל.

המכון מוציא לאור שני כתבי עת המשלבים קריטריונים בינלאומיים בשיפוט אקדמי מחמיר עם רצון להגיע לקהל מתעניין רחב ככל הניתן: 'ישראל' לצד 'The History of Israel'.

המכון פתוח לחוקרים המבקשים להעמיק במחקרם, לתרום לכתבי העת של המכון או לתרום לתכניהם וארגונם של ימי העיון בנושאים המעניינים את המכון.