קורסים
קורסים בפורמט מקוון
השעורים בקורסים המקוונים מוקלטים מראש ללמידה א-סינכורנית. שיעור חדש ייפתח כל שבוע ותוכלו לצפות בו בכל עת, בחלק מהמשיעורים ישנם תרגילים שיש לבצע, לכן חשוב לצפות במהלך השבוע, על מנת שלא ליצור פערים ולפספס את מועד הגשת התרגילים . ייתכנו 2 מפגשים פרונטלים בכתה. לפלייליסט שיעורים פתוחים >
תולדות האנושות - 3,000 השנים הראשונות
פרופ' יורם כהן | מס' קורס 0609-1005-02
מבוא כללי לתולדות המזרח התיכון הקדום מראשית תרבויות הכתב באלף השלישי לפני הספירה ועד הכיבוש ההלניסטי בסוף האלף הראשון לספירה. מבט על יינתן על ההתפתחויות התרבותיות וההיסטוריות של האזור כולו. הסקירה תתמקד במקורות הכתובים והארכיאולוגיים על החברה, המשטר, הספרות, הדת והמיתולוגיה של התרבויות העיקריות במסופוטמיה, אנטוליה (תורכיה הקדומה), מצרים, סוריה וארץ-ישראל. דגש מיוחד יושם על גילוי ופענוח כתבי המזרח הקדום, המצאת כתב היתדות ותפוצתו, הכתב ההירוגליפי, ועל המצאת האלפבית בכנען ותפוצתו בעולם.
מהי תרבות ? בין מערב למזרח
ד"ר אלמוג בהר | מס' קורס 0609-1003-01
"מהי תרבות? בין מערב למזרח" הוא שיעור מבוא המציג את מושג התרבות מתוך ניסיון להבנה מחודשת של יחסי מערב ומזרח, ומתוך התמודדות עם מושגים נוספים: תרבות וציביליזציה, טבע ותרבות, תרבות וטכנולוגיה, מסורת ומודרנה, שפה ותרגום, ספרות שבעל-פה וספרות שבכתב ועוד. הקורס דן בקווי התפר והקרע, המפגש וההפרדות, הזיקות וההשפעות שבין מזרח למערב ומציג מקרי-בוחן ראשיים בתולדות התרבות מן העת העתיקה וימי הביניים ועד העת החדשה, כגון התרבות הבבלית והיוונית, עליית היהדות, הנצרות והאסלאם, מסורות התרגום הערביות והאירופיות בימי-הביניים, הולדת הרומן, המודרנה והאוריינטליזם, המסורת והחילון, הלאומיות והקולוניאליזם, מתוך הזיקות הגלויות והמוכחשות בין מזרח למערב.
בין מקרי הבוחן בשיעורים: ראשית האפוס - בין "גלגמש" הבבלי ל"אודיסיאה" היוונית; דמות הנביא והשליח בין המקרא, הברית החדשה והקוראן; מתקני ומחיי הדת - בין האוטוביוגרפיה של אוגוסטינוס לאוטוביוגרפיה של אלע'זאלי; גלגול סיפור הבודהא בימי-הביניים ותרגומיו-עיבודיו משפות הודו לפרסית, ערבית ויוונית, ובעברית כ"בן המלך והנזיר"; התחזותו של "דון קיחוטה" לספר היסטוריה ערבי המתורגם לספרדית והולדת הרומן; משוררי ה"מזרח" בלבוש "אנגלית": על גלגוליהם של ג'לאל א-דין רומי, ג'ובראן ח'ליל ג'ובראן וראבינדראנאט טאגור כמשוררים הפופולריים ב"מערב" במאה העשרים; ונסיים בזיכרונות מאפריקה הקולוניאלית: בין "עונת הנדידה אל הצפון" של אל-טייב צאלח, מחשבת הלבנטיניות של ז'קלין כהנוב והתיאוריה הפמניסטית של הלן סיקסו.
מיינדפולנס ובודהיזם: פרקטיקה ותיאוריה אז והיום
פרופ' ריקרדו טרש וד"ר רועי צהר | מס' קורס 0609-1008-01
הקורס יהווה מבוא למדיטציית המיינדפולנס (קשיבות, סטי) ויעסוק בבסיס הבודהיסטי ? הפילוסופי וההיסטורי - של תרגול מיינדפולנס, במודלים אמפיריים עכשוויים המסבירים את מנגנוני הפעולה של התרגול ואת השפעותיו, ויישום הפרקטיקה בחיי היומיום.
חטיבה ראשונה בקורס תוקדש לסקירה של המיינדפולנס כתרגול, הקשר שלו לקשב, לוויסות עצמי, לוויסות רגשי ולחמלה, וטיפוחו בחיי היום יום.
החטיבה השנייה תוקדש לעיסוק במקורה וטבעה של מדיטציית המיינדפולנס בפרקטיקות של הבודהיזם ההודי. נעסוק ברקע להופעת הבודהיזם בהודו, נסקור את עיקרי התורה הבודהיסטית והפתרון שהיא מציגה לבעיית הסבל, וכמה מן הרעיונות הפילוסופיים היחודיים לעמדה זו כגון מושג ההתהוות המותנית וטענת ה"אין אני" (אנאטמן). החטיבה האחרונה תוקדש להצגת מחקרים אקדמיים אודות ההשפעות של תרגול מיינדפולנס על תהליכים רגשיים וקוגניטיביים כגון עמידות: חרדה/לחץ, התמודדות עם כאב, השפעות על מבנה ותפקוד המוח, ומודלים של מנגנוני הפעולה של מיינדפולנס.
הקורס הוא בעיקרו תאורטי, אולם יכלול אלמנטים של התנסות פרקטית וחווייתיים.
תעלומת הבלש: מה מסתירים מאיתנו ומה יכולים לגלות לנו בלשים ספרותיים
מר דרור משעני | מס' קורס 0609-1007-01
החקירה היא אחת מצורות הסיפור הפופולריות ביותר, מאז הועלה "אדיפוס המלך" על במת התיאטרון ביוון העתיקה ועד לסיפורים הבלשיים של ימינו. בקורס זה נתעמק בכמה חקירות ספרותיות נודעות, שלכאורה כבר נמצאו להן פתרונות. אלא שאנחנו, בעזרתם של חוקרים וחוקרות בדיוניים ואמיתיים ? כמו המלט וזיגמונד פרויד, או אדגר אלן פו, שרלוק הולמס ומיס מארפל ? נבקש לפתוח את החקירות האלה מחדש, וגם נשאל: מה מלמדות אותנו החקירות הספרותיות? האם ומדוע צריך לחקור דווקא את החוקרים? והאם ישנן תעלומות שלעולם לא נגיע לפתרונן?
להתאהב בשייקספיר: אהבה וחיזור בדמיון השייקספירי
פרופ' נועם ריזנר | מס' קורס 0609-1012-01
"שייקספיר" כיום הוא מותג תרבותי אוניברסלי. יצירותיו הן נכסי צאן ברזל של התרבות העולמית בכלל, והתרבות המערבית בפרט. במיוחד, שייקספיר נתפס בעיני רבים בעולם האנגלופוני כמשורר האהבה הגדול בכל הזמנים. בקורס זה נעמיק בשניים ממחזותיו המפורסמים ביותר של שייקספיר, הקומדיה "חלום ליל קיץ" והטרגדיה "רומיאו ויוליה", במבט ממוקד על עולמם של אוהבים צעירים והקשר שבין דמיון, אהבה ושירה.
בקורס נפליג בעקבות כוחו הייחודי של הדמיון השייקספירי ונלמד כיצד הוא מדבר אלינו בזמננו אנו. נעמוד על הקשר שבין המקומי לאוניברסלי ביצירתו ומחשבתו של שייקספיר ונתחקה אחר האופן הכה מיוחד בו שייקספיר פותח צוהר לעולמן הפנימי של דמויות, כמוהן כמונו, דרך המבע השירי והמדיום התאטרלי. נכיר גם את עולם התאטרון של תקופת הרנסנס ונקרא במחזות אלה בדגש על הווייתם כיצירות שנועדו לבמה ולפרשנותם של שחקנים. לאורך הקורס נחזור ונשאל: אם, כפי ששייקספיר עצמו ידע להגיד, "כל העולם במה, וכל איש בימיו משחק תפקידים רבים" - מה יצירותיו יכולות ללמד אותנו על האופן שבו אנחנו מתנהלים בעולם ומבינים את מקומנו בו כיצורים חושבים, לרוב פגומים, שמתלכדים לכדי חברה שברירית בה אנו משחקים את חיינו?
דרישות הקורס:
o אנגלית ברמת "פטור". הקורס נלמד בשפה העברית אבל עוסק בטקסטים באנגלית בצמוד לתרגום.
o צפייה בהצגות מצולמות של "רומיאו ויוליה" ו"חלום ליל קיץ" ו/או קריאת המחזות בעברית/אנגלית.
מהי יהדות? מבוא למחשבת ישראל לדורותיה
ד"ר ג'רמי פוגל | מס' קורס 0609-1013-01
הקורס מהווה מבוא מקיף להיסטוריה של המחשבה היהודית, המשלב מבט היסטורי כרונולוגי רחב יחד עם בחינה טקסטואלית של סוגיות יסוד במחשבת ישראל לדורותיה. ניפגש עם חוקרים מובילים כדי ללמוד על כמה מהתחנות הבולטות בהיסטוריה התרבותית היהודית וכך נלמד על המקרא, על חז"ל, על פילוסופיה ומיסטיקה יהודית, על חסידות, מסורתיות, ציונות וזרמים ביהדות העכשווית. בנוסף לשיחה עם המומחים לתקופות השונות, נתמקד בכל תחנה גם בטקסטים שמשקפים תפיסות אופייניות סביב שלושת הצירים שילוו את תהליך הלמידה שלנו: אוניברסיליזם מול פרטיקולריזם, מגדר, וטיב היחס בין אתיקה להלכה.
אנו מקווים שכל תלמידי הקורס יסיימו אותו עם מבט רחב ומעמיק יותר על ההיסטוריה של הרעיונות והתרבות היהודית, ויכולת מורחבת לחשוב באופן עצמאי וביקורתי על סוגיות זהותיות, תרבותיות, דתיות ופוליטיות בוערות במדינה היהודית-דמוקרטית בה אנו חיים.
ישן וחדש במגילות במדבר יהודה
פרופ' יונתן בן דב | מס' קורס 0609-1006-02
המגילות שנמצאו במערות קומראן, במצוק הצופה על צפון ים המלח, מייצגות אוסף עצום של ספרים מימי הבית השני. חלק מהמגילות מתארות חיים של עדה מתבודדת, על תקנותיה, חוקיה ומנהגיה. מגילות אחרות מתארות את ספרי התנ"ך וכתבי קודש אחרים כפי שהיו באותה תקופה, וכן כתבים של תפילה, הלכה, שירה ומאגיה. הממצא הוא הזדמנות נדירה להכיר את החיים התרבותיים והדתיים של יהודים במאות האחרונות של ימי בית שני. הממצא מלמד כי מושגים רבים של היהדות הקלסית (שהתגבשה מאוחר יותר אצל חז"ל) היו שנויים במחלוקת או בשלבי גיבוש בימי הבית השני: קביעת האוסף של כתבי הקודש, פירוש המקרא, התפילה, ההלכה ועוד. המגילות הן גם מקור חשוב בהבנה כיצד נראו ספרים באותה תקופה, וכיצד נהגו הסופרים והמעתיקים. כל ההיבטים האלה יידונו בקורס. בשל אופיו של הממצא מקומראן, ובגלל חשיבותו ליהודים ולנוצרים, התפתח סביבו גם מחקר בכלים טכנולוגיים שונים: מחקר חומרי של המגילות ואתר קומראן ומגוון של כלים מחשוביים סביב הטקסט של המגילות והצילומים שלהן. כלים אלה מאפשרים מבט טכנולוגי על המגילות לצד הלימוד הספרותי. מטרת הקורס היא להעניק לסטודנטים היכרות עם שני ההיבטים הללו ? ההיבט התוכני וההיבט החומרי ? שיעשירו זה את זה. הקורס יעניק היכרות עם תחום מחקר שנמצא על סף העידן הדיגיטלי.