על אודות

מכון פורטר לפואטיקה וסמיוטיקה נוסד כמסגרת מחקרית בחוג לפואטיקה וספרות השוואתית באוניברסיטת תל אביב. את המכון ייסד פרופ' בנימין הרשב (הרשובסקי). המכון נחנך ב-23 במרץ 1975 עם הרצאתו של הבלשן החשוב רומן יאקובסון (MIT והרווארד) "שפה, סימן, פואטיקה" ושל נשיא האגודה הבינלאומית לסמיוטיקה, סזאר סגרא, על "סמיוטיקה ומדע הספרות". משנת 1977 נקרא המכון על שם נשיא האוניברסיטה סר לסלי פורטר ודיים שירלי פורטר.

 

השילוב של פואטיקה וסמיוטיקה תחת מטרייה אחת מעניק פרספקטיבה עמוקה ללימודי התרבות כתקשורת, כביטוי תרבותי בהיסטוריה וכיצירה אישית. סמיוטיקה בוחנת את הערך הקומוניקטיבי של אמנות, שפה, ספרות ומגמות תרבותיות, כמו אופנה ופרסום; וכן עומדת על הפונקציות שלהן "כמערכות סימון".

 

היום מכון פורטר הוא חלק מבית הספר לתרבות באוניברסיטת תל אביב. המכון מקדם פעילויות אקדמיות בשדות אלו, מעניק סיוע לחוקרים בארגון כנסים מקומיים ובינלאומיים ובעידוד קשרים אקדמאיים עם מכונים באוניברסיטאות בחו"ל.

 

יושב הראש הנוכחי של מכון פורטר הוא פרופ' אורי ש. כהן.

 

במסגרת המכון יוצא כתב העת הבינלאומי "פואטיקס טודיי", העוסק בחקר שיטתי של הספרות.  הוא הוקם ב-1979 על ידי קבוצת חוקרים במכון פורטר לפואטיקה וסמיוטיקה באוניברסיטת תל אביב ועורכו הראשון היה פרופסור בנימין הרשובסקי, לימים הרשב. כעשור לאחר הקמתו נוצר שיתוף הפעולה עם הוצאת הספרים של אוניברסיטת דיוק ומאז הוא רואה אור בהוצאה זו. החל מ-1994 ולאורך עשרים ושתיים שנים היה מאיר שטרנברג מאוניברסיטת תל אביב העורך הראשי של "פואטיקס טודיי". אחריו כיהן בריאן מקהייל (מאוניברסיטת אוהיו סטייט). החל מ-2019 העורכות הן איירין טאקר (אוניברסיטת קליפורניה באירויין) ומלאת שמיר (אוניברסיטת תל אביב).

 

"פואטיקס טודיי" מתאפיין בראש ובראשונה ברב-גוניות של שיטות המחקר והקורפוסים הספרותיים המיוצגים בין דפיו וכן בפריסה הבינלאומית הרחבה של קהל הכותבים והקוראים שלו.  הוא רואה אור ארבע פעמים בשנה ובכל גליון, לצד שלל מאמרים, מופיעות גם סקירות של ספרות מחקרית.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>