החייל היהודי במלחמת העולם השנייה

​​​

ראש הפרוייקט: פרופ' שמחה גולדין

 

חוקרים: 

ד"ר גלית חדאד
כתובת דוא"ל:
galitha@wanadoo.fr

ד"ר פרנסואז (שמחה) אוזן
כתובת דוא"לfrancoise.ouzan@gmail.com

ד"ר לאוניד סמילוביצקי
כתובת דוא"ל: smilov@zahav.net.il

על הפרויקט

 

במהלך מלחמת העולם השנייה, מעל 1.5 מיליון יהודים לקחו חלק בלחימה נגד גרמניה הנאצית כחיילים בצבא המדינה בה חיו. פרוייקט זה מתמקד בהיבטים השונים של תופעה מרתקת זו בהיסטוריה היהודית – גיוס ושירות חיילים יהודים בצבאות הלוחמים במדינות שונות לאורך התקופה. 

 

פרוייקט המחקר "החייל היהודי במלחמת העולם השנייה" נתמך על ידי ועידת התביעות.

 

יהודים בצבא האמריקאי במלחמת העולם השנייה: חוויות ומפגשים משמעותיים מהשירות מעבר לים

חוקרת: ד"ר שמחה פרנסואז אוזן

 

מחקרה של ד"ר אוזן מתמקד בחוויות האישיות של חיילים יהודים בצבא האמריקאי בטריטוריות שנשלטו על ידי צרפת, באיזור האוקיינוס השקט, בהודו ובאירופה במהלך מלחמת העולם השנייה. בין היתר חוקרת ד"ר אוזן עדויות של שבויי מלחמה שנשבו על ידי צבא יפן והצבא הנאצי וכן מעמיקה את מחקרה אודות שחרור מחנות המוות על ידי חיילים יהודים.  

 

ספרה:  True to My God and Country: How Jewish Americans Fought in World War II, יצא לאור בשנת 2024 בהוצאת Indiana University Press.

 

 

תכתובות ומסמכים אישיים כמקורות היסטוריים: חיילים יהודים בבלארוס

חוקר: ד"ר ליאוניד סמילוביצקי

 

פרוייקט זה בוחן מסמכים ותכתובות אישיות של חיילים יהודים בצבא הסובייטי במהלך מלחמת העולם השנייה, אותם אוסף ומנתח ד"ר סמילוביצקי. מטרת המחקר היא לפענח את ההתכתבויות הצבאיות, לנתח ולפרש אותן.

 

ספרו: Jews in the Red Army צפוי לראות אור תחת הסדרה Rethinking Diaspora בהוצאת De Gruyter.

 

כמו כן, קטלוג של חומרי המחקר אותם אסף ד"ר סמילוביצקי לאורך שנים ועליהם מתבסס מחקרו זמין כעת לחוקרים, הסטודנטים וכל המתעניינים במלחמת העולם השנייה. עיון בחומרים יתאפשר רק בתיאום מראש מול ד"ר סמילוביצקי. 

לקלטלוג >

 

 

חוויית השבי: אסירי המלחמה הצרפתים ממוצא יהודי, 1940–1945

חוקרת: ד"ר גלית חדאד

 

ביוני 1940, הוכרע הקרב על צרפת בכשלון, כתוצאה מכך כ- 1.8 מיליון חיילים צרפתים נשבו והובלו למחנות שבויים בגרמניה, מתוכם כ- 10,000–15,000 יהודים.  באופן אירוני, בעוד שיהודי צרפת הוגלו ונשלחו למחנות ריכוז והשמדה, הודות לאמנת ז'נבה משנת 1929, שדרשה מהמדינות החתומות לכבד את זכויותיהם ההומניטריות של כל שבויי המלחמה, השבויים היהודים חמקו מהגורל הטראגי שהיה מנת חלקה של יהדות צרפת תחת משטר וישי. השבויים נכלאו, אך הצליחו לחזור לצרפת בסוף המלחמה. קבוצת שבויים זו מהווה את ליבת המחקר, אשר מטרתו לעקוב ולבחון את חוויית השבי בקרב האסירים היהודים במחנות השבויים של הרייך השלישי.

 

ד"ר חדאד בוחנת במחקרה את הקשר בין חווית השבי לבין הדינמיקה המשתנה של זהות יהודית, אפליה גזענית, השפלה והתעללות בהם נתקלו שבויי מלחמה יהודים במחנות הגרמנים. המחקר שופך אור חדש על התפקיד האמביוולנטי שמילא משטר וישי בגורל שבויי מלחמה יהודים של הצבא הצרפתי. ד"ר חדאד עובדת בימים אלה על כתיבת שני פרקים נוספים לספרה העוסקים ביטויים אלימים כנגד יהודים במחנות השבויים וההתנגדות היהודית.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>