החייל היהודי במלחמת העולם השנייה
|
ראש הפרויקט: פרופ' שמחה גולדיןחוקרים:ד"ר גלית חדאד ד"ר פרנסואז (שמחה) אוזן ד"ר לאוניד סמילוביצקי |
על הפרויקט
הפרויקט עוסק במחקר אודות יותר ממיליון וחצי היהודים אשר השתתפו בלחימה נגד גרמניה הנאצית כחיילים וכלוחמים בצבאות המדינות שבהן חיו במהלך מלחמת העולם השנייה.
במסגרת הפרויקט ערך המרכז סדרת כנסים בין-לאומיים, ב - 8–10 בדצמבר 2014, ב - 19 במאי 2016, וב - 20 באפריל 2017. על בסיס כנסים אלו צפוי לצאת לאור בשנת 2025 קובץ מאמרים הדנים במגוון רחב של מדינות ומשקפים היבטים שונים של המאבק היהודי המזוין נגד הגרמנים. הקובץ צפוי לצאת לאור ככרך של כתב העת המחודש מיכאל: מאסף לתולדות היהודים בתפוצות.
בנוסף, קיים המרכז יום עיון מקוון תחת הכותרת: פטריוטיזם, לחימה וזהות יהודית - חיילים יהודים בשתי מלחמות העולם, את האירוע, אשר התקיים ב - 6 ביולי 2022, יזמו חוקרות המרכז, ד"ר שמחה (פרנסואז) אוזן וד"ר גלית חדאד. יום העיון זמין לצפייה בערוץ ה - YouTube של המרכז >
כמו כן, במהלך שנה"ל 2021 - 2022 ארגן המרכז, בשיתוף עם ספריית וינר לחקר התקופה הנאצית והשואה, החוג להיסטוריה של עם ישראל, בית הספר למדעי היהדות וארכיאולוגיה על שם חיים רוזנברג בפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין, סדרת הרצאות מקוונת לקהל הרחב בנושא לוחמים יהודים במלחמת העולם השנייה והשואה. בסדרה לקחו חלק שורה של חוקרים מובילים בתחום. ההרצאות זמינות גם הן לצפייה בערוץ ה - YouTube של המרכז >
פרויקט המחקר "החייל היהודי במלחמת העולם השנייה" נתמך על ידי ועידת התביעות.
יהודים בצבא האמריקאי במלחמת העולם השנייה: חוויות ומפגשים משמעותיים מהשירות מעבר לים
חוקרת: ד"ר שמחה פרנסואז אוזן
מחקרה של ד"ר אוזן מתמקד בחוויות האישיות של חיילים יהודים בצבא האמריקאי בטריטוריות שנשלטו על ידי צרפת, באיזור האוקיינוס השקט, בהודו ובאירופה במהלך מלחמת העולם השנייה. בין היתר חוקרת ד"ר אוזן עדויות של שבויי מלחמה שנשבו על ידי צבא יפן והצבא הנאצי וכן מעמיקה את מחקרה אודות שחרור מחנות המוות על ידי חיילים יהודים.
ספרה: True to My God and Country: How Jewish Americans Fought in World War II, יצא לאור בשנת 2024 בהוצאת Indiana University Press.
תכתובות ומסמכים אישיים כמקורות היסטוריים: חיילים יהודים בבלארוס
חוקר: ד"ר ליאוניד סמילוביצקי
פרויקט זה בוחן מסמכים ותכתובות אישיות של חיילים יהודים בצבא הסובייטי במהלך מלחמת העולם השנייה, אותם אוסף ומנתח ד"ר סמילוביצקי. מטרת המחקר היא לפענח את ההתכתבויות הצבאיות, לנתח ולפרש אותן.
ספרו: Jews in the Red Army צפוי לראות אור תחת הסדרה Rethinking Diaspora בהוצאת De Gruyter.
כמו כן, קטלוג של חומרי המחקר אותם אסף ד"ר סמילוביצקי לאורך שנים ועליהם מתבסס מחקרו זמין כעת לחוקרים, הסטודנטים וכל המתעניינים במלחמת העולם השנייה. עיון בחומרים יתאפשר רק בתיאום מראש מול ד"ר סמילוביצקי.
חוויית השבי: אסירי המלחמה הצרפתים ממוצא יהודי, 1940–1945
חוקרת: ד"ר גלית חדאד
ביוני 1940, הוכרע הקרב על צרפת בכשלון, כתוצאה מכך כ- 1.8 מיליון חיילים צרפתים נשבו והובלו למחנות שבויים בגרמניה, מתוכם כ- 10,000–15,000 יהודים. באופן אירוני, בעוד שיהודי צרפת הוגלו ונשלחו למחנות ריכוז והשמדה, הודות לאמנת ז'נבה משנת 1929, שדרשה מהמדינות החתומות לכבד את זכויותיהם ההומניטריות של כל שבויי המלחמה, השבויים היהודים חמקו מהגורל הטראגי שהיה מנת חלקה של יהדות צרפת תחת משטר וישי. השבויים נכלאו, אך הצליחו לחזור לצרפת בסוף המלחמה. קבוצת שבויים זו מהווה את ליבת המחקר, אשר מטרתו לעקוב ולבחון את חוויית השבי בקרב האסירים היהודים במחנות השבויים של הרייך השלישי.
ד"ר חדאד בוחנת במחקרה את הקשר בין חווית השבי לבין הדינמיקה המשתנה של זהות יהודית, אפליה גזענית, השפלה והתעללות בהם נתקלו שבויי מלחמה יהודים במחנות הגרמנים. המחקר שופך אור חדש על התפקיד האמביוולנטי שמילא משטר וישי בגורל שבויי מלחמה יהודים של הצבא הצרפתי. ד"ר חדאד מתכננת לפרסם ספר העוסק בביטויים אלימים כנגד יהודים במחנות השבויים וההתנגדות היהודית.