יהודי טורקיה והבלקן ותרבות לדינו

חוקרת ראשית: ד"ר רות למדן

כתובת דוא"ל:  lamdan1@tauex.tau.ac.il

על הפרויקט

מטרת הפרויקט היא ליזום ולבצע מחקרים או כל פעילות אקדמית אחרת שיש בה כדי לתרום לחקר הקהילות היהודיות בארצות הבלקן ותרבות הלדינו.

במהלך השנה האקדמית החולפת פרופ' מינה רוזן המשיכה בכתיבת שני הספרים שבהם היא עוסקת בשנים האחרונות: 1) ההיסטוריה של יהודי שאלוניקי בתקופה היוונית (1943–1912), 2) החלק השני של הטרילוגיה על יהודי אסתאנבול בתקופה העות'מאנית (1808–1566).

מאגר מידע מקוון – בתי קברות יהודים בטורקיה

חוקרת: פרופ' מינה רוזן

ביולי 2020, השיק המרכז באופן רשמי את פרוייקט מאגר המידע המקוון של בתי עלמין יהודיים בטורקיה ע"ש פרופ' ברנארד לואיס ז"ל. המאגר מבוסס על עבודת מחקר ארוכת שנים של פרופ' מינה רוזן ומציג תמונות ופרטים של למעלה   מ - 61,000 מצבות מן השנים 1583 - 1990, אשר נאספו בבתי עלמין של קהילות יהודיות שונות ברחבי טורקיה. האוסף הדיגיטלי המוצג באתר נועד לשמש ככלי מחקרי במדעי היהדות. המאגר פותח בפני החוקרים בו פלטפורמת חיפוש מתוחכמת ומאפשר חיתוך והצגת מידע על פי מגוון גדול של פרמטרים, מבוססי תוכן, סוגי חומרים ומוטיבים ויזואליים שונים. מאגר המידע הינו ייחודי, גם בשל כמות המידע שהוא מכיל וגם לאור אפשרויות סינון והצגת המידע שהוא מציע למשתמשים בו.

לפרטים אודות מאגר המידע המקוון של בתי עלמין יהודיים בטורקיה ע"ש פרופ' ברנארד לואיס ז"ל, המבוסס על מחקרה של פרופ' רוזן >

פרסומים

Minna Rozen "Educating the Jewish Children of Salonika: Political and Socioeconomic Aspects, 1912–1941", in Dina Moustani, Jewish Education in Southeastern Europe , Volos:The University of Thesaly, 2020.

Minna Rozen, "The Urban History of Istanbul Jewry as Reflected in the Rabbinic Court Registers, Hasköy and Piri Pașa Quarters 1833–1841", Turcica, 2020.

Minna Rozen, "Jewish Workers in Salonika and the Tobacco Crisis from the Balkan Wars to Metaxas Dictatorship (1912/3–1936): A Reevaluation", in Αρχείων Ανάλεκτα:Περιοδική έκδοση μελέτης και έρευνας αρχείων (δεύτερη περίοδος), 4 (Θεσσαλονίκη 2020).

פרסומים עתידיים

Between the Spiritual and the Terrestrial: The Perception of Death in the Jewish Mediterranean Culture of the Early Modern Period

צפוי לצאת לאור כחלק מהסדרה Diaspora בהוצאת Brepols, בהכנה.

ההיסטוריה של יהודי שאלוניקי בתקופה היוונית (1943–1912), בהכנה.

יהודי אסתאנבול בתקופה העות'מאנית (1808–1566) – חלק שני בטרילוגיה, בהכנה.

היחס לגיל ולזקנה בחברה היהודית העות'מאנית

חוקרת: ד"ר רות למדן

ד"ר למדן מנהלת מחקר מקיף בנושא היחס לגיל ולזקנה בחברה היהודית העות'מאנית במהלך המאות השש-עשרה עד השמונה-עשרה. המחקר עוסק באופן מיוחד במעמדן של אלמנות וקשישות בחברה היהודית. המחקר מבוסס על מקורות רבים ומגוונים: ספרות השו"ת, מקורות הלכתיים, הספדים ומצבות, דרשות, מכתבים מהתקופה ומסמכים מבית דין השרעי. בשנה האחרונה נמשכת העבודה על המקורות השונים, תוך התמקדות בעשרות אלפי כתובות מציבות מתורכיה באתר Jewish cemeteries in Turkey.

כמו כן, ד"ר למדן עוסקת בעריכת הקובץ מיכאל לכבודה של פרופ' מינה רוזן.

פרסומים

“Reflections on Jewish Women in Eulogies and Sermons of Ottoman Sages in the 16th-18th Centuries”, in: Women in Judaism: A Multidisciplinary e-Journal, Vol. 5, no. 2 (http://www.womeninjudaism.org/).