השכונה היהודית במרחב העיר הנוצרית

טלפון: 03-6409799

צוות החוקרים: ד"ר יצחק ליפשיץ, ד"ר מירב שניצר, ד"ר נמרוד געתון

על הפרויקט

הסביבה היהודית האירופאית של ימי הביניים היתה מרחב פיזי וחברתי ששיקף התאמות ייחודיות של צרכי מגורים, שהתבצעו בערים הנוצריות של אירופה בימי הביניים, לציווי ההלכה ולפרשנויות חז"ל המופיעות במשנה ובתלמוד. מאפייניהם של החיים הקהילתיים היהודיים בערים אלה ובסיסו ההגיוני של תכנון הנוף האורבני היהודי הם תחומים שלא נחקרו די הצורך ושלהבנתם נדרשת מערכת מורכבת של כלי מחקר בינתחומיים, המשלבים את תחומי ההיסטוריה, הארכיאולוגיה, ההלכה, הפולקלור והאמנות. משמעותו של מחקר ייחודי מסוג זה טמונה ביכולתו לזרות אור על שלב מכריע בהתפתחות החשיבה היהודית - ולראשונה על הרכיבים השונים של סביבות המגורים היהודיות בערי אירופה בימי הביניים.

התרבות החומרית והכלכלית של יהדות אשכנז בימי הביניים

חוקר: ד"ר יצחק ליפשיץ

במהלך העת העתיקה וימי הביניים השכונות היהודיות עוצבו על ידי הדרישות ההלכתיות שהנחו את דרך החיים של היהודים. על כן, מקורות הלכתיים משמשים כאמצעי מחקר בכדי ללמוד את הנוף העירוני של אותה תקופה. עבודתו של ד"ר ליפשיץ מתמקדת בבחינת מקורות הלכתיים מאירופה של ימי הביניים, ובעיקר בפרשנות של מסכת עירובין כבסיס לקביעת הדינמיקה הפנימית – פיזית, חברתית, דתית ותרבותית – של בניית השכונה היהודית במהלך התקופה המדוברת.

במהלך השנה האחרונה ד"ר ליפשיץ סיים לכתוב ספר העוסק בחיי היום יום והכלכלה של יהודי אשכנז בימי הביניים. כרך זה נחלק לשני חלקים. החלק הראשון עוסק בניתוח תיאורטי של המנהג האשכנזי ובמפגש עם ההלכה התלמודית. החלק השני עוסק בהשלכות של תיאוריה זו על החיים החומריים והחברתיים בקהילה היהודית האשכנזית בימי הביניים. הספר נשלח לקריאה חיצונית וצפוי לראות אור בשנה הקרובה. מחקרו החדש של ד"ר ליפשיץ עוסק בקשרים בין חקלאים וסוחרים יהודיים בימי הביניים.

פרסומים

Minhagim: Custom and Practice in Jewish Life, Berlin: De Gruyter; January 2020

קובץ מאמרים נבחרים, פירותיו של כנס בין-לאומי שהתקיים ב-  13–15במאי 2012 באוניברסיטת תל אביב. ד"ר ליפשיץ נמנה עם עורכי הכרך ומאמר פרי עטו תחת הכותרת: "Custom in Ashkenaz in the Middle Ages", התפרסם בכרך.

פרסומים עתידיים

ובימי הקדמונים – התפתחות ההלכה האשכנזית: מסורת, הטקסט התלמודי והחיים בעיר של ימי הביניים, בהוצאת אוניברסיטת תל אביב, בהכנה.

תכשיטי השבת של נשים יהודיות בשכונה היהודית של ימי הביניים

חוקרת: ד"ר מרב שניצר

בשנה האחרונה עסקה ד"ר שניצר בהעמקת המחקר אודות המפתח שנמצא באוצר קולמר ומוצג במוזיאון קלוני שבפריז. ד"ר שניצר מתחקה אחר גישות ומודלים שונים סביב אותו מפתח-תכשיט במקורות רבניים.

מחקר נוסף אותו החלה ד"ר שניצר בשנה החולפת עוסק במפתח הכיוון הנמצא באוצר אירפורט, במסגרתו היא מעלה הקשר היסטורי חדש לגבי המפתח, דרכו ניתן ללמוד עוד אודות מנהגי השבת של נשים יהודיות במהלך התקופה. שני המפתחות, של אוצר קולמר ושל אוצר אירפורט, מהווים דוגמה להפיכתם של חפצים שימושיים לתכשיטי שבת.

פרסומים עתידיים

"מפתח האוצר: נשים, הלכה ותכשיטים בצרפת ואשכנז בימי הביניים", מיכאל, כרך 18, אוניברסיטת תל אביב.

“Following the Footsteps of a Medieval Bra: Jewish Women's Fashion and Self-identity in Medieval Jewish Communities”. Under review.

"גניזה" ספרדית מערבית: מכתבי סוחרים יהודים-ספרדים מהמאה ה- י"ח ומבט לחיי היום-יום שלהם

חוקר: ד"ר נמרוד געתון

מחקרו של ד"ר געתון מבוסס על סדרת מכתבים בין סוחרים יהודים באירופה במהלך המאה ה – 18.

במהלך השנה האקדמית החולפת, שקד ד"ר געתון על הכנת מונוגרפיה מקיפה בנושא פעילותם המסחרית וחיי היום-יום של הסוחרים היהודיים-ספרדיים בחלק האירופי של האוקיאנוס האטלנטי במהלך המאה ה - 18. לטובת כתיבת הכרך, הוסיף ד"ר געתון למחקר שלושה כתבי יד שטרם פורסמו, ממספר ערי נמל אירופאיות לאורך האוקיאנוס האטלנטי, אשר ממחישים את הפעילות המסחרית הענפה של יהדות ספרד בתקופה הנחקרת. ד"ר געתון ערך נסיעות מחקר לצרפת ולאנגליה, במהלכן אסף מסמכים רשמיים רבים וכתבים נוטריוניים מהתקופה אשר שופכים אור על חייהם האישיים של הסוחרים.

פרסומים עתידיים

“Les Juifs de Bayonne et les corsaires du ‘Requin’: perspectives neuves sur l'intégration des ‘Portugais’ dans la société française au XVIIIe siècle” (French). Hamsa Journal of Judaic and Islamic Studies, University of Evora, Portugal. Forthcoming in 2020.

“The Emissaries of the Holy Yeshiva of Hebron are in Bayonne: New details on Hebron's Rabbinical Emissaries, Issac Zeebi and Haim Rahamim Bagaio, Visit in Bayonne, France, 1768” (in Hebrew), Pe'amim, Yad Ben-Zvi Institute, Jerusalem, forthcoming.