תואר ראשון

אודות החוג לפילוסופיה יהודית

החוג לפילוסופיה יהודית ותלמוד באוניברסיטת תל אביב הוא חוד החנית של לימודי מחשבת ישראל, פילוסופיה יהודית וספרות חז״ל בארץ ובעולם.

בחוג חוקרים ומלמדים את ההגות היהודית החל מהמשנה והתלמוד דרך הפילוסופיה היהודית בימי הביניים, המיסטיקה היהודית, המאגיה והקבלה, הפילוסופיה היהודית החדשה, החסידות והציונות. מעבר לעניין המחקרי, החוג פועל גם מתוך מחויבות עמוקה לעתידה של היהדות בישראל ומחוץ לה. במסגרת החוג מתחנכים מורים לתרבות יהודית ומחשבת ישראל ודור העתיד של החוקרים והפילוסופים היהודים.

חוג זה פותח את מלוא רוחב ההגות היהודית בפני התלמידים. הוא כולל עיון בספרותן של שלוש תקופות, המייצגות עושר של תחומי עיון ויצירה:

העת העתיקה : בית שני וחז"ל

במסגרת זו נלמדים שני תחומים: ספרות חז"ל לרבדיה וספרות הבית השני לגווניה. תחומים אלה כוללים את ספרות התורה שבעל-פה בתקופת חז"ל, ואת ספרות החכמה היהודית, הספרות האפוקליפטית והפסיאודו-אפיגרפית ומגילות מדבר יהודה בתקופת הבית השני.

ימה"ב: פילוסופיה יהודית וקבלה

ההגות היהודית של ימי הביניים מתאפיינת בשני אופני חשיבה מרכזיים: הפילוסופיה היהודית והקבלה. החוג מציע, מחד, עיון בתורתם של ההוגים היהודיים הגדולים בימי הביניים, ומאידך לימוד של תורות הסוד היהודיות לדורותיהן.

העת החדשה: חסידות והגות יהודית מודרנית

השלב השלישי של ההגות היהודית, המשתרע על פני מאתיים וחמישים השנים האחרונות, כולל כמה סוגות: ספרות החסידות, ספרותה של תנועת המוסר וההגות היהודית המודרנית.

תוכנית אופקים – תוכנית מלגות למצטיינים: התוכנית להכשרת מורים מצטיינים בלימודי היהדות כתרבות. תוכנית אופקים הינה תכנית תלת–שנתית המשלבת לימודי תואר ראשון ותעודת הוראה במדעי היהדות מתוך תפישת היהדות כתרבות בראשותו של פרופ' יונתן בן-דב. התלמידים מקבלים מלגות קיום ופטור חלקי משכר הלימוד, אפשרות לפטור מלא משכר לימוד בשילוב מלגות והלוואות מותנות ממשרד החינוך.