תואר שני

אודות החוג לפילוסופיה יהודית

החוג לפילוסופיה יהודית ותלמוד באוניברסיטת תל אביב הוא חוד החנית של לימודי מחשבת ישראל, פילוסופיה יהודית וספרות חז״ל בארץ ובעולם.

בחוג פועלים שיתופי פעולה בין-לאומיים עם אוניברסיטאות רבות בעולם, בהן אוקספורד, קיימברידג', פרינסטון, נוטר-דם, המבורג ועוד. חוקרים מקרב סגל החוג זכו בעשור האחרון בפרסי ישראל, פרסי ברונו, מלגת ״אלון״, פרס דן דוד ועוד.

בחוג חוקרים ומלמדים את ההגות היהודית החל מהמשנה והתלמוד דרך הפילוסופיה היהודית בימי הביניים, המיסטיקה היהודית, המאגיה והקבלה, הפילוסופיה היהודית החדשה, החסידות והציונות. מעבר לעניין המחקרי, החוג פועל גם מתוך מחויבות עמוקה לעתידה של היהדות בישראל ומחוץ לה. במסגרת החוג מתחנכים מורים לתרבות יהודית ומחשבת ישראל ודור העתיד של החוקרים והפילוסופים היהודים.

אנחנו מאמינים שההגות היהודית לדורותיה היא כלי הכרחי בניהול השיחה הפנימית של החברה הישראלית על זהותה ויעדיה, ושמקומם של כל אלה חייב להיות דווקא באוניברסיטת תל אביב, בלב התוסס, הצעיר, המעודכן ורב הפנים של הישראליות, ושהוא צריך להיות בבת עינה של האוניברסיטה הישראלית הגדולה ביותר. אל כל התחומים האלה צריך לגשת מתוך אהבה, אבל גם מתוך יושרה אינטלקטואלית גמורה, מתוך מחשבה ביקורתית והשוואתית, ומתוך פתיחות לכל שיטות המחקר וכיווני המחשבה בשדות אלה, ובאחרים, במחקר הבין-לאומי.

מטרת הלימודים לקראת התואר השני מכוונים להקנות לתלמידים השכלה רחבה ומעמיקה במחשבה היהודית לתקופותיה ולפתוח בפניהם גישה אל דרכי המחקר בנושאי ההתמחות המרכזיים (המחשבה היהודית בתקופת המשנה והתלמוד; הפילוסופיה היהודית בימי הביניים ובעת החדשה; קבלה וחסידות) לפי בחירת התלמיד.

הלימודים יעסקו בנושאים מרכזיים בפילוסופיה היהודית, מתוך מבט משווה על התרבות הסובבת ועל תופעות מקבילות בהלניזם, בנצרות ובאיסלם

לימודי התואר השני מרוכזים ביום אחד בשבוע.

הלימודים מתאימים למבקשים להתמחות בלימודי פילוסופיה יהודית ובכלל זה למורים למחשבת ישראל.

בחוג שני מסלולי לימוד: מסלול מחקרי עם עבודת תזה ומסלול עיוני ללא עבודת תזה.