תואר שני

אודות התוכנית - תלמוד

במסגרת החוג לפילוסופיה יהודית ותלמוד קיימת התמחות בתלמוד וספרות העת העתיקה (מסלול 0683). בהתמחות זו נלמדים התחומים: ספרות הבית השני לגווניה, ספרות חז"ל לרבדיה ומאגיה ומיסטיקה עתיקה. תחומים אלה כוללים את ספרות החכמה היהודית, הספרות האפוקליפטית, הספרות החיצונית ומגילות מדבר יהודה בתקופת הבית השני, ואת ספרות התורה שבעל-פה בתקופת חז"ל (המשנה, התוספתא, מדרשי ההלכה והאגדה, שני התלמודים: הבבלי והירושלמי, ואף ספרות הגאונים והראשונים מן התקופה הבתר-תלמודית).

מסגרת זו מפגישה את הסטודנט עם נושאי העיון המרכזיים של מרחב יצירה רחב זה והתקופות שהוא משקף: יהדות ונצרות, כיתות וגנוזיס, הלכה ומשפט עברי, זרמים במחשבת חז"ל, התכנים העיוניים של התפילה, המיסטיקה והמאגיה היהודית הקדומה ועוד. שיטת הלימוד היא היסטורית-תרבותית-טקסטואלית: היא מדקדקת בלשון המקורות ומפרשת אותם לפי תנאי הזמן והמקום, עוסקת בהתהוות המקורות, בתולדות הנוסח שלהם ובתולדות האמונות והדעות הנשקפות מהם.

מטרת הלימודים בתוכנית להקנות כלים הדרושים לגישה עצמאית וביקורתית לספרות הבית השני ולמקורות התורה שבעל-פה לדורותיה ולתחומיה השונים בספרות ההלכה והאגדה, ולנתח את המקורות והחיבורים השונים מן ההיבט הטקסטואלי, הספרותי, ההיסטורי וההלכתי.
התלמידים יכולים להשתתף בתוכנית לימודים מיוחדת בבית-הספר לחינוך, המקנה תעודת הוראה בתורה שבעל-פה ובפילוסופיה יהודית.

בחוג שני מסלולים: מסלול מחקרי למעוניינים לכתוב תזה ומסלול עיוני למעוניינים בתואר שני ללא תזה.

לימודי התואר השני מרוכזים ביום אחד בשבוע.