תואר ראשון

אודות התוכנית - תלמוד

התמחות זו הנה הזמנה לצלול בים המופלא של התלמוד הספרות שנוצרה בארץ ישראל ובבבל, בעברית ובארמית, בשלהי העת העתיקה והפכה לקאנון המרכזי שעליו התבססה התרבות היהודית כולה. זוהי ספרות עשירה, נועזת, מורכבת ורבת סתירות ורבדים, המשלבת יחד, חוק, מוסר, פרשנות מקרא ודיונים הגותיים לצד מיתוסים וסיפורים על עולמם של החכמים ושל הסובב אותם.

הדיון בתלמוד מסחרר בעושר נושאיו: מדיונים הלכתיים מורכבים דרך עיסוק באופיים של התפילין שמניח האל ועד מתכונים מפורטים לראיית שדים ורוחות. מרכזיותו של התלמוד בתרבות היהודית לדורותיה הופכת אותו למרכיב הכרחי בהבנת היצירה היהודית הבתר תלמודית לגווניה: הלכה וקבלה, פילוסופיה וחסידות.

מטרת תוכנית הלימודים היא הקניית כל הכלים הבסיסיים הנדרשים להתמודדות עם המקורות היהודיים הקלאסיים. שיטת הלימוד היא היסטורית-תרבותית-טקסטואלית: היא מדקדקת בלשון המקורות ומפרשת אותם לפי תנאי הזמן והמקום, וכן עוסקת בהתהוות המקורות, בתולדות הנוסח שלהם ובתולדות האמונות והדעות הנשקפות מהם.

בהתמחות בתלמוד נלמדים שני תחומים: ספרות חז"ל לרבדיה וספרות הבית השני לגווניה. תחומים אלה כוללים את ספרות התורה שבעל-פה בתקופת חז"ל (המשנה, התוספתא, מדרשי ההלכה והאגדה, ושני התלמודים: הבבלי והירושלמי, ואף ספרות הגאונים והראשונים מן התקופה הבתר-תלמודית), ואת ספרות החכמה היהודית, הספרות האפוקליפטית, הספרות החיצוניתו מגילות מדבר יהודה בתקופת הבית השני.

התמחות בתחום זה מפגישה את התלמיד עם נושאי העיון המרכזיים של מרחב יצירה זה ושל התקופה שהוא משקף: היהדות והנצרות, כיתות וגנוזיס, הלכה ומשפט עברי, זרמים במחשבת חז"ל, התכנים העיוניים של התפילה, וכן מיסטיקה ומאגיה יהודית בתקופת התלמוד והגאונים.