אודות החוג להיסטוריה

ההיסטוריה חידשה פניה בעשרות השנים האחרונות. שינויים חברתיים ופוליטיים, תרבותיים וטכנולוגיים עיצבו מחדש את עולמנו – והמחקר ההיסטורי פנה לדרכים חדשות, לחקר החברה האנושית על כל היבטיה. כופרים וקדושים, נשים וגברים, קבצנים ובעלי הון, זיכרונות וחלומות, הספר והדפוס, פחדים ואוטופיות – כולם הפכו נושאים למחקר. זה המקום להתוודע אליהם.

החוג להיסטוריה מתמקד בתולדותיה של תרבות המערב באזורי התהוותה ותחומי התפשטותה החל מן העת העתיקה – תולדות יוון ורומא – דרך ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת ועד לשלהי המאה העשרים. הדגש בתכנית הלימודים הוא על ההיסטוריה של אירופה המרכזית והמערבית, אך בעת החדשה מתרחבת היריעה ונלמדות תולדות רוסיה ואירופה המזרחית, ארצות הברית ואמריקה הלטינית.

לימודי התואר הראשון והשני

בתואר הראשון מציע החוג מסלול דו-חוגי, שבו נלמד חוג לימודים נוסף בצד לימודי ההיסטוריה, ומסלול חד-חוגי למבקשים להתמקד בלימודי היסטוריה משנת לימודיהם השנייה.

בתואר השני מוצעים שני מסלולי לימודים: מסלול מחקרי שבו נכתבת עבודת גמר, ומסלול עיוני, שאינו כולל עבודת גמר. בפני התלמידים פתוח מבחר של מגמות התמחות: העת העתיקה, ימי הביניים, העת החדשה המוקדמת, אירופה בעת החדשה, אמריקה הלטינית וארצות-הברית.

תואר ראשון

• שיעור ראש החוג: העשייה ההיסטורית לסוגיה (2 ש"ס, מסגרת 111): בסמסטר א' של השנה הראשונה ישתתפו כל התלמידים בשיעור מיוחד באחריות ראש החוג ובהשתתפותו. הקורס מקנה התמצאות בסיסית בלימודי ההיסטוריה, מאפשר להתוודע לגישות ולנושאים שנחקרים ונלמדים בחוג. המשתתפים יכתבו חיבור קצר לסיום (עבודה קצרה או בחינת בית).
  • שו"ת מיוחד – סדנת חשיבה היסטורית: בסמסטר הראשון של השנה הראשונה ישתתפו כל תלמידי החוג בשו"ת ייחודי המקנה כלי מחקר וכתיבה בסיסיים (חיפוש בספרייה משולב באינטרנט; ניתוח מקורות; קריאה בטקסטים וכישורי כתיבה).
  • קורסי שו"ת (שיעור ותרגיל) מציעים מבוא לסוגיות המרכזיות לכל תקופה באמצעות קריאת מקורות ראשוניים, ניתוח תעודות והיכרות עם הגישות החדשות במחקר ההיסטורי. השו"ת הוא קורס המבוא העיקרי בחוג, שבו נפגשת הקבוצה לפגישות עבודה אינטנסיביות בנות ארבע שעות בשבוע.
  • שיעורי הבחירה והחובה מציגים נושאי חתך רחבים בסוגיות מרכזיות, כגון תולדות הנצרות, היסטוריה בראי הקולנוע, קולוניאליזם ואימפריאליזם, המצאת הדפוס ותולדות הספר, היסטוריה של נשים, תרבות עממית, היסטוריה וזכרון.
  • שפה זרה שנייה היא חיונית כדי לעסוק בהיסטוריה של תרבויות העבר, להאזין לקולם של אנשים ולשחזר את עולמם. במהלך התואר הראשון חייבים תלמידי החוג, בצד ידיעת האנגלית, לרכוש שפה זרה נוספת, המשמשת אותם בהמשך דרכם.
  • הסמינרים מציעים עבודה אינטנסיבית ומעמיקה בקבוצת לימוד על סוגיה היסטורית על סמך מבחר מסמכים ראשוניים. בשנים האחרונות הציע החוג למשל סמינרים על המצאת ההיסטוריה ביוון העתיקה, על דמות האדם בימי הביניים, על סחר העבדים האטלנטי, על סיפורי חיים של מנושלים באמריקה הלטינית, על התהוות הלאומיות ולידתו של הגוף המודרני.

תואר שני

לימודי התואר השני מציעים התמחות והעמקה בלימודי ההיסטוריה, רכישת כלים למחקר עצמאי והתמצאות במגמות המחקריות השונות. החוג מציע מגוון רחב של גישות מחקריות והתמחויות – היסטוריה פוליטית ותרבותית, חברתית ודיפלומטית, היסטוריה של הרעיונות והיסטוריה של המשפחה, היסטוריה של מגדר, היסטוריה אורבנית, היסטוריה שבעל-פה והיסטוריה של הזכרון.

בפני התלמידים פתוחות 6 מגמות לימודים שונות:

• מגמת העת העתיקה (יוון ורומא העתיקות)
  • מגמת ימי הביניים
  • מגמת העת החדשה המוקדמת (המאות החמש-עשרה עד השמונה-עשרה)
  • מגמת אירופה המרכזית והמערבית בעת החדשה (המאות התשע-עשרה והעשרים)
  • מגמת ארצות הברית
  • מגמת אמריקה הלטינית

בתואר השני נבנית לכל תלמיד תכנית לימודים המשקפת את תחומי התעניינותו. היא כוללת סמינרים מתוך מגמת הלימוד בה בחר כל תלמיד להתמחות, סמינרים מחוץ למגמה וכן סמינר מחוגי ההיסטוריה בפקולטה למדעי הרוח. בנוסף לכך רוכשים התלמידים שפה זרה נוספת בהתאם לתחום התמחותם.

לב לימודי התואר השני הוא הכנת עבודת הגמר לתואר השני – עבודת מחקר עצמאית בהנחיית אחד ממורי החוג.

לבירורים, שאלות נוספות ותיאום פגישה – אנא פנו למזכירות החוג בטלפון 03-6409454, או בדוא"ל YardenaL@tauex.tau.ac.il או michall@tauex.tau.ac.il

Developed by