צבי יעבץ

צבי יעבץ

דבר המערכת

מערכת זמנים אבלה אבל כבד על מותו של פרופסור צבי יעבץ, היסטוריון דגול וחתן פרס ישראל, שהלך לעולמו ב-8 בינואר, 2013.

לצבי הייתה תרומה אדירה לחיי הרוח וההשכלה הגבוהה בישראל. הוא היה ממקימי אוניברסיטת תל-אביב והדקאן הראשון של הפקולטה למדעי הרוח בה, הקים וטיפח חוג מפואר להיסטוריה כללית והעמיד תלמידים רבים. כל השנים הקפיד צבי שספריו יראו אור גם בעברית, ובזכותו קיים מדף שלם של ספרי מחקר חשובים על תולדות רומא בשפה זו. כדי להעשיר את עולם התרבות בישראל וכדי להקל על  הציבור המשכיל בה את הנגישות אל מיטב הפירות של המחקר ההיסטורי, יסד צבי יעבץ (יחד עם ההיסטוריונים שאול פרידלנדר וחיים שקד) בשנת 1979 את הרבעון להיסטוריה זמנים, וכיהן שנים רבות כחבר פעיל במערכת ובמועצת המערכת של כתב העת. בגיליון 100 של זמנים (סתיו 2007) התפרסם ריאיון מפורט שערך עמו בנו, עדו יעבץ, היסטוריון אף הוא. בריאיון סיפר צבי מקצת מן הביוגרפיה האישית שלו ואף שטח את תפישותיו בנוגע לחשיבותם של מדעי הרוח, את גישותיו ההיסטוריוגרפיות ואת הסיבות למשיכה שהייתה לו אל עולמם של קיסרים ושל פשוטי העם ברומא העתיקה.

בטקס חלוקת פרסי ישראל הודה צבי יעבץ בשם מקבלי הפרס, ובנאומו הקצר שילב ביקורת ודברי אזהרה לממשלת ישראל: "מפי תוקידידס למדנו, כי בתקופה של מתחים חברתיים ופוליטיים מאבדות המילים את משמעותן האמיתית והופכות לסיסמאות", אמר והוסיף, "איני צריך להסביר מה קורה לעם ההולך שולל אחר סיסמאות" (את הנאום בשלמותו אפשר לשמוע באתר: http://www.youtube.com/watch?v=kz719nWIZpQ).

הרבעון להיסטוריה זמנים, החוג להיסטוריה כללית ובית-הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל-אביב, והחברה הישראלית כולה, איבדו עם מותו של צבי יעבץ איש רוח מחונן ומנהיג אקדמי מן השורה הראשונה.

***

צבי יעבץ היה ודאי נהנה הנאה רבה מן הקובץ המוקדש לספורט בגיליון זה של זמנים, שכן הוא נודע באהבתו לכדורגל ובידיעותיו המופלגות על נבחרות מרחבי העולם ועל מהלכם של המשחקים החשובים במאה העשרים. כשם שידע לדקלם נאומים של קיקרו ושירים של ורגיליוס בלטינית, יכול היה בקלות למנות, למשל, את שמותיהם של כל שחקני "מנצ'סטר יונייטד" במשחקה נגד יריבתה "ארסנל" בשנת 1979. הוא היה מסכים בלי ספק לדעתנו, כי ספורט על כל צורותיו הוא פן חשוב ביותר של ההיסטוריה האנושית וראוי למחקר אקדמי, למאמרים ולספרים. בעקבות האולימפיאדה האחרונה שהתקיימה בלונדון, ביקשנו להביא כאן כמה היבטים של הספורט בעידן המודרני בעולם ובישראל: מסיוף ואגרוף באירופה במאה השמונה-עשרה ועד הוויכוח העכשווי על הלגיטימיות של שיפור מבצעים ספורטיביים באמצעות סימום הדם; מיפן במזרח (והאולימפיאדה שלא התקיימה שם בשנת 1940) ועד ספרד במערב (כדורגל בימי שלטונו של פרנקו); ומהמכביות הראשונות בראשית המאה העשרים ועד הריסתו של "אולם אוסישקין" בתל-אביב בשנת 2007.         

                                                                                                                                                 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>