זאב (וולפגנג) רובינזון

פרופ' זאב (וולפגנג) רובינזון (Rubinshon)

נולד 22 ינואר 1932 בברלין נפטר ב7 ינואר 2014 בגיל 82.

1939: אביו היה רופא ידוע שהוזמן על ידי קהילת חארבין במנצ'וריה (סין-מונגוליה). רבים היו היהודים שניצלו בדרך זו. הוא טיפל בעיקר במונגולים ורוסים. זאב היה בן שבע.

חארבין הייתה תחת הכיבוש היפני. דווקא משום שהייתה למשפחה אזרחות גרמנית התייחסו אליה היפנים יפה...  לעומת בעלי הנתינות הרוסית ואחרים.  בחארבין פגש זאב את נדיה שלימים תהיה אשתו. חארבין, אגב, הייתה עיר חדשה שנוסדה על הרוסים ב1898. הסיפר של "יהודי מנצ'וריה" כשלעצמו מרתק.

זאב חונך בבית שם למד גם סינית, רוסית, אנגלית וצרפתית.

חארבין נכבשה על ידי הסוביייטים ב1945. נדיה וזאב עלו לארץ ב1950, במסע שנשמך שלשה חדשים דרך יפן, הוננולו, וגברלטר.

בישראל נקלטו בקיבוץ משמר העמק שם חיו שניהם 10 שנים (1950-1960). היה נהג קומביין ומשאית.

עזב הקיבוץ ללימודי היסטוריה של המזרח התיכון הקדום ולימודי יוון ורומא באוניברסיטה העברית. וב1967 הוזמן להצטרף לאוניברסיטת תל אביב על ידי הפרופסורים צבי יעבץ ושלום פרלמן. היו אלה ימיה הצעירים של האוניברסיטה. וזאב עסק בניהול ופיתוח החוג להיסטוריה כללית. את הדוקטורט סיים עשר שנים אחר כך (1977).

זאב היה חוקר בינלאומי ידוע של מרידות עבדים בעולם העתיק. תחום העבדות ככלל, לא רווח במחקר, הן בכלל מיעוט עדויות והן בגלל המשיכה לדברי ימיהן של אליטות. זאב רובינזון היה חריג מבחינה זו: הוא חקר לא רק את העבדות העתיקה אלא גם את המחקר המודרני על אודותיה, במיוחד את המחקר הסובייטי.

פרסומים מרכזיים:

צבי יעבץ, זאב רובינזון. מרידות עבדים ברומי /    [תל-אביב] : אוניברסיטת תל-אביב, הקיבוץ המאוחד, 1983

Wolfgang Zeev Rubinsohn . Some studies in the resistance movements of the second half of the second century B.C. 1977

Wolfgang Zeev Rubinsohn . Spartacus uprising und Soviet historical writing. 1987