סגל בכיר

פרופ' אדם אפטרמן

afterman@tauex.tau.ac.il

חוקר המתמחה בחקר הקבלה, המיסטיקה היהודית והפילוסופיה היהודית בימי הביניים.
פרופ' אפטרמן עוסק במונחי מפתח בשיטות המחשבה הימי ביניימיות תוך התמקדות בניתוח הדרך המיסטית והחוויה הדתית בכתבי המקובלים במאות הי"ג-ט"ז, וחכמי העיון בימי הביניים. בשנים האחרונות חוקר אפטרמן בין היתר את תפישת רוח הקודש בהגות היהודית בימי הביניים ואת הפירושים התיאוסופיים לשמות האל בראשית הקבלה.

פרופ' גדעון בוהקפרופ' גדעון בוהק

gbohak@tauex.tau.ac.il

חוקר המתמחה בחקר המאגיה היהודית, מהעת העתיקה ועד ימינו, כמו גם בחקר גניזת קהיר ובעיקר הטקסטים הלא-קנוניים המצויים בה לרוב (טקסטים מאגיים, ספרות ההיכלות, תולדות ישו ועוד).
מחקריו הרבים מוקדשים לההדרה של טקסטים חדשים, ולניתוח היסטורי של תופעות מרכזיות בתרבות היהודית שלא זכו עד כה לתשומת לב מחקרית.

ד"ר יובל גובניפרופ' יובל גובני

jobani@tauex.tau.ac.il

חוקר העוסק בפילוסופיה יהודית בעת החדשה מתוך התמקדות בקו התפר שבין דת, חינוך, סביבתנות ופוליטיקה. מחקריו עוסקים, בין היתר, במטאפיזיקה של שפינוזהנשות הכותלמקומות קדושים שנויים במחלוקתויחסי אדם-טבע בהגותו של גורדון

ד"ר אביטל דוידוביץ'-אשדד"ר אביטל דוידוביץ'-אשד

avitaldav@tauex.tau.ac.il

חוקרת העוסקת בהיסטוריה של התרבות היהודית באירופה הנוצרית בימי הביניים ובעת החדשה המוקדמת.
מחקריה מתקדמים במנגנונים התרבותיים של הבניית הגוף, המיניות והמגדר; ביחסי הגומלין בין מיתולוגיה, תיאולוגיה, חוק וריטואל; ובאופנים השונים בהם מגדר משמש מצע למעברי ידע ולפולמוס בין תרבויות.
מחקריה מציעים נקודות מבט רב תחומית על ספרות ההלכה, הפרשנות והמדרש שמשלבת מחקר היסטורי, עם אנתרופולוגיה, חקר הדתות, מחקר ספרות ולימודי מגדר.
ד"ר דוידוביץ' אשד הייתה עמיתת פוסט דוקטורט במרכז לחקר המרות דת ויחסים בין-דתיים באוניברסיטת בן גוריון בנגב, וחוקרת ומרצה אורחת בתוכנית ללימודי נשים בדתות באוניברסיטת הרווארד.

פרופ' מנחם לורברבויםפרופ' מנחם לורברבוים

menachem@tauex.tau.ac.il

חוקר העוסק במגוון תחומים בפילוסופיה היהודית. עבודתו המחקרית מתאפיינת בבדיקת צירים: תיאולוגיה-פוליטית, תיאולוגיה-פואטית, פילוסופיה וקבלה. מוקד חשוב בעבודתו היא מה שהוא מכנה המפנה התיאולוגי בדת היהודי. כלומר ההפנמה של תבניות המדע לחשיבה על הממשק שבין אדם ואלוהים. מחקריו עוקבים אחר האימוץ של המדע לחשיבה תיאולוגית – המהפכנות שבכך ביחס למקרא וחז"ל – וההתנגדות לה, למשל בקבלת האר"י או בחסידות או במחשבתם של בובר ורוזנצוויג אך גם של עמנואל לוינס.

Omer Michaelis

פרופ' עומר מיכאליס

omermich@tauex.tau.ac.il

חוקר המתמחה בהגות ובפילוסופיה היהודית בעולם האסלאמי, ומתמקד בתהליכים של יצירת מסירת והטמעת ידע במסורת היהודית בימי הביניים, לאור תהליכים מקבילים בתרבות האסלאמית.

פרופ' רון מרגוליןפרופ' רון מרגולין

rmargo@tauex.tau.ac.il

חוקר העוסק בחקר החסידות, ההגות היהודית המודרנית ובחקר החוויה הדתית לסוגיה. מחקריו מתמקדים בפניה השונים של ההפנמה הדתית, חקר המיתוס ביהדות, בתהליכי החילון בתרבות היהודית המודרנית, בהגותם של מרטין בובר, הנס יונס ובסוגית האחריות לדורות הבאים בעולם טכנולוגי, בהוגי תפיסת היהדות כמוסריות ובסוגית ההתחדשות היהודית בימינו.

פרופסור ורד נעם

פרופ' ורד נעם

veredn@tauex.tau.ac.il

חוקרת העוסקת בחקר ספרות חז"ל וספרות הבית השני, ומתחקה אחר גלגולי מסורות בהלכה ובאגדה בין ספרות הבית השני לספרות חז"ל.
בעיקר מתמקד מחקרה בהלכה במגילות קומראן ובמקבילותיה בספרות התנאית, בשחזור מחלוקת הכתות בימי בית שני ובהשתקפותן של מסורות יהודיות קדומות בכתבי יוסף בן מתתיהו.
בנוסף, פרופ' נעם עוסקת מדי פעם בשאלות נוסח בתלמוד הבבלי, ומלמדת תלמוד באוניברסיטה ובמסגרות חוץ-אקדמיות (ראו קישור כאן).

ד"ר ג'רמי פוגלד"ר ג'רמי פוגל

jeremyfogel@gmail.com

חוקר פילוסופיה יהודית מודרנית, פילוסופיה של הדת והגות עידן הנאורות. מחקריו מתמקדים בניסוחים של הגות אוניברסלית בקרב פילוסופים יהודים מודרנים, בקשר בין

ראש החוג- ישי רוזן-צביפרופ' ישי רוזן-צבי - ראש החוג

rosenzvi@tauex.tau.ac.il

חוקר ספרות חז"ל. מחקריו משלבים פילולוגיה, היסטוריה אינטלקטואלית וחקר תרבות, ועוסקים בשאלות של כינון זהות קולקטיבית ('אנחנו' מול 'הם') בעולם החכמים במאות הראשונות לספירה.
רוזן-צבי עוסק בשתי המהפכות הגדולות של עולם החכמים: יצירת מערכת החוק היהודית המקיפה הראשונה (המשנה) ופיתוח כלים פרשניים לפיענוח המקרא והפיכתו לקאנון (המדרש).
כמו-כן, עוסק רוזן-צבי בחקר האידיאולוגיה והפרשנות בספרות בית שני, פאולות והנצרות הקדומה.

ד"ר אשבל רצוןד"ר אשבל רצון

eshbal@gmail.com

חוקרת בחוג לפילוסופיה יהודית ותלמוד ובמכון כהן להיסטוריה ולפילוסופיה של המדע. תחומי המחקר העיקריים שלה הם במדע יהודי עתיק והבנתו בהקבלה למדע של התרבויות הסובבות, בעיקר למדע הבבלי.
בנוסף, ד"ר רצון חוקרת את המדע היהודי בהקשרו ההיסטורי, התיאולוגי והתרבותי. כחלק מעיסוקה בטקסטים עתיקים, ד"ר רצון עוסקת בשחזור ופענוח מגילות מדבר יהודה וההדרה ותרגום של כתבי יד מהעת העתיקה ומימי הביניים בשפות עברית, ארמית, יוונית וגעז.
ד"ר רצון מרבה לשלב כלים דיגיטליים לחקר העולם העתיד.
ספרה של ד"ר רצון (בשיתוף עם פרופסור יונתן בן דב ואסף גיער) עוסק במתודולוגיה של שחזור דיגיטלי וחומרי של מגילות.
בפרויקט הממומן ע"י קרן עזריאלי היא מתעדת לפרסם מהדורות דיגיטליות חדשות של כל המגילות האסטרונומיות ומגילות הלוח מקומראן, וכן לפרסם ספר על האסטרונומיה בקומראן.
בפרוייקט אחר שהוא חלק מעיסוקה במדעי הרוח הדיגיטליים, ד"ר רצון זכתה במענק של קרן קוגיטו בשיתוף עם ד"ר ליעד גוטליב ממדעי המחשב באוניברסיטת אריאל שמשתמש בבינה מלאכותית על מנת לנתח דיאלקטים ארמיים מהעת העתיקה.