מבנה תכנית הלימודים

המסלול המחקרי (סה"כ 28 ש"ס וכתיבת עבודת גמר):

לימודים בהיקף של 28 ש"ס, מהן קורס חובה בהיקף של 4 ש"ס, "מקצועו של ההיסטוריון".

• כתיבת עבודה סמינריונית אחת בסמינר של התואר השני בחוג להיסטוריה של עם ישראל. בשאר הסמינרים לתואר השני יוגשו עבודות רפרט. באישור יועץ לימודי התואר השני של החוג ניתן להירשם לסמינרים של תואר שני בחוג אחר ולהגיש עבודת רפראט.

לימודי שפה זרה שנייה:

•  כל תלמידי התואר השני בפקולטה במסלול המחקרי (עם עבודת גמר) מחויבים בלימודי שפה זרה שנייה (נוספת לאנגלית) בהתאם להתמחות. עד מועד סיום חובות השמיעה יש להגיע לרמת "פטור" (רמת מתקדמים) בשפה שנבחרה. תלמידים השולטים בשפה זרה שנייה ברמת פטור יכולים להיבחן ביחידה ללימוד שפות זרות של האוניברסיטה ולקבל את אישור ה"פטור" ללא השתתפות בקורסים.

ניתן ללמוד שנתיים שפה עתיקה (יוונית, לטינית, אכדית וכו') ולימודים אלו ייחשבו במקום סמינר מ.א. בהיקף של 4 ש"ס.

חשוב: לימודי שפה זרה לרמת פטור נמשכים ארבעה סמסטרים ועל כן יש להירשם אליהם מיד עם תחילת הלימודים לתואר שני במסלול המחקרי.

לימודי השפה אינם נכללים במניין השעות לתואר.

• הצעת מחקר:

מעבר למסלול מחקרי מותנה, כאמור לעיל, בהסכמתו של אחד ממורי החוג הבכירים להנחות את התלמיד בעבודת-הגמר. תוכנית הלימודים של התלמיד בשנה השנייה תיקבע בהידברות עם מנחה עבודת-הגמר, ותכלול סמינרים רלוונטיים לנושא העבודה, מלימודי החוג או מלימודי חוגים אחרים, בכפוף לכללי החוג.
עד תום הסמסטר השני, ולכל המאוחר השלישי, של הלימודים במסלול המחקרי יגיש התלמיד לאישור ועדת התואר השני של החוג את הצעת המחקר, הכוללת את נושא העבודה ופירוט קצר של תוכניתו, וכן ביבליוגרפיה ראשונית, בצירוף אישור בכתב של המנחה.

• עבודת גמר (תזה):

עם סיום כתיבת העבודה, ולאחר אישור המנחה לטיוטה הסופית, תוגש העבודה למזכירות החוג בשני עותקים (מודפסים). נוסח זה יימסר לקורא  שני, שיבחר על ידי ועדת התואר השני בהתחשב בהמלצת המנחה.

לאחר קבלת הציון הסופי, יש למסור למזכירות החוג קובץ דיגיטלי של עבודת המחקר (תזה) שיועבר לספרייה.

הנחיות לכתיבת עבודת הגמר

מעבר מהמסלול המחקרי למסלול העיוני

לאחר שנת לימודים אחת (ולא יאוחר מתום הסמסטר השלישי ללימודי התואר השני) במסלול המחקרי יועברו מהמסלול המחקרי למסלול העיוני תלמידים.ות שלא עמדו בדרישות הבאות:

(א) השלמת סמינרים בהיקף של 12 ש"ס לפחות, בממוצע 85 ומעלה.

(ב) הגשת הצעה לכתיבת עבודת גמר, מאושרת על ידי המנחה ועל ידי ועדת תואר שני של החוג.

לאחר שתי שנות לימודים יועברו מן המסלול המחקרי למסלול העיוני תלמידים שלא עמדו בדרישות אלה:

(א) חובות שמיעה של 24 ש"ס לפחות בציון ממוצע של 85 לפחות.

(ב) הגשת עבודה סמינריונית.

מעבר מהמסלול העיוני למסלול המחקרי

כאמור לעיל, לאחר שנת לימודים אחת (ולא יאוחר מתום הסמסטר השלישי ללימודי התואר השני) יוכל תלמיד  המסלול העיוני להגיש בקשה למעבר למסלול המחקרי ובתנאי שעמד בתנאים הבאים:

- ציון ממוצע 85 לפחות בסמינרים בהיקף של 8 ש"ס (לפחות) שנלמדו בשנת הלימודים הראשונה (כולל עבודה סמינריונית אחת).

- הסכמה של מרצה מהסגל הבכיר של החוג להנחות את התלמיד בעבודת הגמר (תזה).

- השלמת לימודי שפה זרה שנייה ברמה המאפשרת הצטרפות לקורס מתקדמים.

- השלמת קורס החובה "מקצועו של ההיסטוריון".

על התלמיד העובר ממסלול עיוני למסלול מחקרי להגיש את הצעת המחקר עד תחילת הסמסטר הראשון או השני ללימודיו במסלול המחקרי.