מבנה תכנית הלימודים

תוכנית הלימודים כוללת לימודי ליבה משותפים (חובה), קורסי שפה, שיעורי בחירה וסמינרים בשתי האוניברסיטאות (אוניברסיטת תל-אביב ואוניברסיטת בן-גוריון). בנוסף יתקיימו במסגרת התוכנית ימי עיון, כנסים, סמינר מחלקתי וסדנאות מחקר משותפים לשתי האוניברסיטאות.

קורסי שפה (12 ש"ס)

תוכנית הלימודים כוללת לימודי שפה ערבית ספרותית בהיקף של 12 ש"ס. תלמידים.ות חדשים.ות המצטרפים.ות לתוכנית אינם.ן נדרשים.ות לידע מוקדם בערבית.

תלמידים.ות שיש להם.ן ידע מוקדם בערבית ספרותית יוכלו להיבחן בבחינת מיון על פיה יקבע אם עליהם.ן ללמוד קורסי שפה נוספים במסגרת התואר. בעלי.ות פטור בערבית ספרותית ילמדו קורסי בחירה במקום נקודות לימוד השפה הערבית הספרותית המוגדרות בתוכנית.

קורסי שפה ערבית ספרותית עד לרמת פטור.

לימודי ליבה (30 ש"ס)

אלו הם שיעורי היסוד של התוכנית העוסקים במגוון של נושאים מן התרבות, ההיסטוריה, הפילוסופיה והספרויות של היהודים בארצות האסלם. 20 ש"ס משיעורי הליבה ילמדו באוניברסיטת תל-אביב ו-9 ש"ס באוניברסיטת בן-גוריון.

שיעורי בחירה (10 ש"ס)

התלמידים.ות יוכלו לבחור איזה חלק מתוכם ללמוד באוניברסיטת תל-אביב, ואיזה חלק ללמוד באוניברסיטת בן-גוריון.

החל משנת הלימודים תשפ"ב נדרשים תלמידי התואר הראשון בכל חוגי הלימוד באוניברסיטה ללמוד שני קורסים אקדמיים  בשפה האנגלית.

תלמיד במסלול דו-חוגי יוכל לבחור באיזו תכנית לימודים ללמוד את הקורס.

כל המטלות בקורס הינן בשפה האנגלית. היקף הקורס 2 ש"ס לפחות.

תלמיד לא יוכל לסיים את לימודיו ללא סיום מטלה זו בהצלחה.

(אם נלקח בחוג השני, יש להשלים את השעות בקורס בחירה של התוכנית)

סמינרים (8 ש"ס)

מתוכם 4 ש"ס באוניברסיטת תל-אביב ו-4 ש"ס באוניברסיטת בן-גוריון. במסגרת זו ידרשו התלמידים.ות לכתיבת עבודת סמינריון אחת.

לאחר הרישום לתכנית וקבלת אישור על קבלה ללימודים יכינו תלמידי.ות התוכנית את מערכת השעות בעזרת יועצי.ות התוכנית, וזאת בהתבסס על רשימת הקורסים המוצעים בידיעון.

רשימת קורסי הליבה בתוכנית לימודי תרבות ערבית-יהודית:

אוניברסיטת תל-אביב

שם הקורס

החוג

שעות

מ-ערב: אוריינטציה בתרבות המערבית *

בין עברית לערבית – ספרות, היסטוריה, תרבות, לשון, זהות

להיות פלסטיני בישראל? ספרות, היסטוריה ושאלת הזהות

יצירות מופת בשירה העברית בימי הביניים

יהודי ארצות האסלאם *

החוג להיסטוריה של עם ישראל

מבוא לערבית-יהודית
דרישת קדם: ערבית ספרותית רמת מתחילים

החוג ללימודי הערבית והאסלאם

4 ש"ס

קריאה משווה בטקסטים בערבית-יהודית חדשה
דרישת קדם: קורס "מבוא לערבית-יהודית"

**

2 ש"ס

השכלה, מיסיון ואימפריאליזם: "יהודי המזרח"
במאה ה- 19 *

החוג להיסטוריה של עם ישראל

4 ש"ס

סה"כ

באוניברסיטת ת"א

20 ש"ס

* בשנה"ל הנוכחית (תשפ"ב 2021-2022) יינתנו במקום הקורסים הנ"ל הקורסים הבאים, בהתאמה:עדכונים בהמשך

** בשנה"ל הנוכחית (תשפ"ב 2021-2022) תכני הקורס יילמדו בקורס "יסודות לקריאת טקסטים בערבית-יהודית" באוניברסיטת בן-גוריון.

אוניברסיטת בן-גוריון

שם הקורס *

שעות

בין מזרח למערב: יהדות, נצרות ואיסאלם

2 ש"ס

אבני דרך בתרבות היהודית-ערבית (סדרת הרצאות)

הקול המזרחי בספרות העברית

תיאוריות במאה ה-20 – מניטשה עד דרידה**

3 ש"ס

סה"כ באוניברסיטת בן גוריון

9 ש"ס

* שמות הקורסים עשויים להשתנות.

** לחילופין ניתן ללמוד את הקורס התיאוריה של הספרות באוניברסיטת תל אביב (שיעור + תרגיל)