תקצירי קורסים
נורמטיביות ורציונליות: מדע, פוליטיקה, דת
פרופ׳ מנחם פיש
Normativity and Rationality: Science, Politics, Religion
1659-5041-01 3 ש"ס
היכולת לפעול באופן מטועם ולשקול שיקולי ראויות ואי-ראויות הנן תכונות ייחודיות לבני אנוש. באמצעותם מגבשות חברות האנושיות את תמונת עולמן, את תפיסתן החברתית-פוליטית, ואת תרבותן הדתית. אלא שבאופן מפתיע מטילה המחויבות הנורמטיבית אילוץ מטריד ובעייתי על יכולת הפעולה הרציונלית.
בחלקו הראשון של הקורס תוצג הבעיה במלוא חריפותה על רקע הדיון הפילוסופי העכשווי ברציונליות, נורמטיביות ופילוסופיית הרוח והעצמי, ויוצע לה פתרון. בחלקו השני תבחן הבעיה ופתרונה בהקשר הטעון של הדיון בעקבות קון במהפכות מדעיות. בחלקו השלישי תדון ספרות חז"ל על ענפיה הפרשניים וההלכתיים כמפעל אנושי יחיד הערוך מתוך מודעות לבעיה ולאופן פתרונה. בחלקו הרביעי ייבחנו הבעיה ופתרונה בזירה הפוליטית על רקע הדיון הביקורתי של מרתה נוסבאום בליברליזם פוליטי נוסח רולס, ועבודתה רחבת ההיקף על רגשות פוליטיים.
תודעה, קוגניציה וטכנולוגיה במאה ה-21
ד"ר אורן באדר
Mind, Cognition, and Technology in the 21 Century
1659-5052-01 3 ש"ס
בסמינר זה נעסוק בהשפעה של המהפכה הדיגיטלית על התודעה והקוגניציה האנושית.
גוף ידע רחב מראה שלשינויים הטכנולוגיים בשלהי המאה ה-20 ובתחילת המאה ה-21 השפעה רבה על הזיכרון, הקשב, ועל מבנה המוח של בני אדם. שינויים אלה מעצבים את הדרך בה אנו זוכרים, פועלים, וקונים ידע על הסביבה. טכנולוגיות חדשות אינן משנות רק יכולות הן משפיעות גם על התודעה האנושית. דיוניים עכשוויים בפילוסופיה של הנפש חושבים מחדש את המושג תודעה בעקבות המפנה הדיגיטלי ובוחנים האם נפרצו הגבולות בין האדם לטכנולוגיה בה הוא עושה שימוש באופן שלא ניתן עוד להפריד ביניהם.
במהלך הסמינר נעסוק בהרחבה בשאלה זו. נבחן מהי תודעה, מהן גבולותיה וכיצד היא עשויה להיות מושפעת מכלים טכנולוגים חדשים, נשרטט את ההשפעה של הטכנולוגיה החדשה על הקוגניציה האנושית, נדון בקשר בין תודעה, קוגניציה וטכנולוגיה, ונשאף להבין מנקודת מבט היסטורית ופילוסופית, האם התהליכים להם אנו עדים שונים מפריצות דרך טכנולוגיות קודמות בהיסטוריה של חברות אדם.
סוגיות עכשוויות בתרבות דיגיטלית
ד"ר כרמל וייסמן
Contemporary Issues in Digital Culture
1659-5038-01 4 ש"ס
האם ניתן לפרש את האובייקטים הדיגיטליים והתופעות התרבותיות בנות זמננו באמצעות התיאוריות החברתיות של המאות שעברו או שאנחנו זקוקים להמשגה חדשה? בסמינר זה נכיר כמה מהגישות המושגיות המרכזיות בחקר התרבות הדיגיטלית כתת דיסציפלינה בלימודי התרבות ונלמד לנתח בעזרתן את התופעות והאובייקטים התרבותיים הדיגיטליים שמעניינים אתכם, מאמוג'י וסלפי ועד לבינה מלאכותית. נבחן באילו מצבים הוגים כגון דקארט והאברמס, בנימין ואדורנו, מרכס ופוקו עוזרים לנו להבין טוב יותר את התהליכים בני זמננו ונכיר מגוון הוגים והוגות חדשים/ות יותר שמפתחים תיאוריה חדשה לזמנים החדשים.
קידמה בלא נחת
ד"ר אורי רוטלוי
Progress and its discontent
1659-5056-01 2 ש"ס
האם התקדמות טכנולוגית מביאה לקידמה מוסרית או פוליטית? רבים ראו בהתפתחות האינטרנט בכלל והרשתות החברתיות בפרט הבטחה להתקדמות פוליטית-מוסרית ליתר דמוקריטזציה. אך על אף רגעים היסטוריים בהם היה נדמה כי הבטחה זו עתידה להתממש, כדוגמת האביב הערבי, כיום תשומת הלב מתמקדת דווקא בכוח של התאגידים השולטים ברשתות החברתיות ובמנועי חיפוש, ובאופן שבו הוא מגביל חירות, דמוקרטיה ואף את הגישה לאמת. למעשה, השאלה הראשונית אינה רק שאלה של העת הנוכחית, אלא נוכחת למן הנאורות והמהפכה התעשייתית.
סמינר זה מבקש לפרוס את המושגים הפילוסופיים היסודיים הנוגעים לשאלה: מהי קידמה טכנולוגית ומהי קידמה מוסרית? מדוע היו הוגים שקישרו בין השניים ומדוע אחרים דווקא קישרו קידמה טכנולוגית עם נסיגה מוסרית? מה הקשר בין קידמה טכנולוגית לחירות? מה היחס בין קידמה טכנולוגית לטבע האדם, באיזו מידה היא קשורה למימושו או להרחקה ממה שנתפס כטבעו? הסמינר עוסק בעליית השאלות האלו מזמן הנאורות והלאה ובטכנו-אופטימיזם וטכנו-פסימיזם בזמן הנוכחי.