תקצירי קורסים
נורמטיביות ורציונליות: מדע, פוליטיקה, דת
פרופ׳ מנחם פיש
Normativity and Rationality: Science, Politics, Religion
1659-5050-01 3 ש"ס
היכולת לפעול באופן מטועם ולשקול שיקולי ראויות ואי-ראויות הנן תכונות ייחודיות לבני אנוש. באמצעותם מגבשות חברות האנושיות את תמונת עולמן, את תפיסתן החברתית-פוליטית, ואת תרבותן הדתית. אלא שבאופן מפתיע מטילה המחויבות הנורמטיבית אילוץ מטריד ובעייתי על יכולת הפעולה הרציונלית.
בחלקו הראשון של הקורס תוצג הבעיה במלוא חריפותה על רקע הדיון הפילוסופי העכשווי ברציונליות, נורמטיביות ופילוסופיית הרוח והעצמי, ויוצע לה פתרון. בחלקו השני תבחן הבעיה ופתרונה בהקשר הטעון של הדיון בעקבות קון במהפכות מדעיות. בחלקו השלישי תדון ספרות חז"ל על ענפיה הפרשניים וההלכתיים כמפעל אנושי יחיד הערוך מתוך מודעות לבעיה ולאופן פתרונה. בחלקו הרביעי ייבחנו הבעיה ופתרונה בזירה הפוליטית על רקע הדיון הביקורתי של מרתה נוסבאום בליברליזם פוליטי נוסח רולס, ועבודתה רחבת ההיקף על רגשות פוליטיים.
סוגיות עכשוויות בתרבות דיגיטלית
ד"ר כרמל וייסמן
Contemporary Issues in Digital Culture
1659-5038-01 4 ש"ס
האם ניתן לפרש את האובייקטים הדיגיטליים והתופעות התרבותיות בנות זמננו באמצעות התיאוריות החברתיות של המאות שעברו או שאנחנו זקוקים להמשגה חדשה? בסמינר זה נכיר כמה מהגישות המושגיות המרכזיות בחקר התרבות הדיגיטלית כתת דיסציפלינה בלימודי התרבות ונלמד לנתח בעזרתן את התופעות והאובייקטים התרבותיים הדיגיטליים שמעניינים אתכם, מאמוג'י וסלפי ועד לבינה מלאכותית. נבחן באילו מצבים הוגים כגון דקארט והאברמס, בנימין ואדורנו, מרכס ופוקו עוזרים לנו להבין טוב יותר את התהליכים בני זמננו ונכיר מגוון הוגים והוגות חדשים/ות יותר שמפתחים תיאוריה חדשה לזמנים החדשים.
סוציולוגיה של הרשת- עידן הסייבר: חברה, טכנולוגיה וידיעה
ד"ר נור עופר
The Sociology of the Net-The Cyber Age: Society, Technology & Knowledge
1659-5037-01 3 ש"ס
הקורס משתמש בכלים מגוונים ממדעי הרוח והחברה ועוסק בשאלה כיצד משנה הרשת כמרחב מחיה את חייהם של הגולשים בה, ובאופן רחב יותר את החברה בה אנו חיים. בבסיס הדיון שלנו עומדים סוציולוגים עכשויים מרכזיים כמו ביונג-צ'ול האן, זיגמונט באומן, אווה אילוז ושרי טרקל והבנתם את המודרניות שבה אנחנו חיים ? המודרניות הנזילה בעידן גלובלי ומקוון.
אחת מן השאלות היסודיות בתשתית הקורס: האם מרחב הסייבר רק משקף את המשברים התרבותיים, חברתיים, כלכליים ופוליטיים אותם אנו חווים בשנים אלה, הוא שהוא בעל תפקיד ביצירתם?
במסגרת הדיון, נכיר את המושג מודרניות נזילה, ונערוך מבוא מקוצר והכרחי בכלכלה הפוליטית של ה"סיוט הקפיטליסטי". נשווה את הקפיטליזם של המודרניות התעשייתית לקפיטליזם הרשתי הניאו ליברלי של עידן המידע. נקשור בין הדחף המסחרי הבא לידי ביטוי ברשת, לבין עולם הרגשות שאותו הרשת מעצימה בעידן של האינטרנט המזוהה. נבדוק מהי חברת הרשת, כיצד מנתחים רשתות חברתיות בכלים סוציולוגיים וכיצד הפך מושג זה בשנים האחרונות למפתח להבנת ההתרחשויות החברתיות המקוונות. ננתח מהי קהילה ומהם גלגוליו של העצמי self בסייבר באמצעות כלי מחקר סוציולוגיים וננסה להבין כיצד תצורות אלה מעצבות את חווית הגולשים בתקופה מרתקת זו. נשאל: האם הסייבר מעצים פעילות ומחאה פוליטית או שההיפך הוא הנכון ונעמוד על השאלות הבוערות של השנים האחרונות: האם האינטרנט מקדם חופש ביטוי או דווקא יוצר תנאים לבלימתו? האם הפלטפורמות של רשתות חברתיות מאפשרות את התערערות הסדר הפוליטי בדמוקרטיות המערביות?
קידמה בלא נחת
ד"ר אורי רוטלוי
Progress and its Discontents
1659-5056-01 3 ש"ס
האם התקדמות טכנולוגית מביאה לקידמה מוסרית או פוליטית? רבים ראו בהתפתחות האינטרנט בכלל והרשתות החברתיות בפרט הבטחה להתקדמות פוליטית-מוסרית ליתר דמוקריטזציה. אך על אף רגעים היסטוריים בהם היה נדמה כי הבטחה זו עתידה להתממש, כדוגמת האביב הערבי, כיום תשומת הלב מתמקדת דווקא בכוח של התאגידים השולטים ברשתות החברתיות ובמנועי חיפוש, ובאופן שבו הוא מגביל חירות, דמוקרטיה ואף את הגישה לאמת. למעשה, השאלה הראשונית אינה רק שאלה של העת הנוכחית, אלא נוכחת למן הנאורות והמהפכה התעשייתית.
סמינר זה מבקש לפרוס את המושגים הפילוסופיים היסודיים הנוגעים לשאלה: מהי קידמה טכנולוגית ומהי קידמה מוסרית? מדוע היו הוגים שקישרו בין השניים ומדוע אחרים דווקא קישרו קידמה טכנולוגית עם נסיגה מוסרית? מה הקשר בין קידמה טכנולוגית לחירות? מה היחס בין קידמה טכנולוגית לטבע האדם, באיזו מידה היא קשורה למימושו או להרחקה ממה שנתפס כטבעו? הסמינר עוסק בעליית השאלות האלו מזמן הנאורות והלאה ובטכנו-אופטימיזם וטכנו-פסימיזם בזמן הנוכחי.