אודות

התוכנית לבלשנות שמית עוסקת במחקר השפות השמיות ובהוראתן. הלימודים והמחקר משלבים את העיסוק בשפות השמיות העתיקות עם החיות מתוך גישה בלשנית מודרנית. התוכנית מכשירה תלמידים לקראת התארים בוגר אוניברסיטה (BA), מוסמך אוניברסיטה (MA) ודוקטור (PhD).

הלשונות המתועדות מן התקופות העתיקות, למשל געז (אתיופית קלאסית) וערבית עתיקה נלמדות ונחקרות לצד אמהרית, ארמית בת זמננו וועברית מדוברת. שפות בעלות תיעוד נרחב, כמו האכדית, נלמדות לצד שפות בעלות תיעוד חלקי, כמו האוגריתית. כל זאת מקנה לסטודנטים כלים בלשניים למחקר הפנים השונים של השפות השמיות. הקורסים הלשוניים משלבים את לימוד יסודותיה הבלשניים של השפה עם קריאת טקסטים (עתיקים או חדשים) או האזנה לטקסטים חיים.

 

השפות הנלמדות בתוכנית מייצגות את הענפים השונים של משפחת השפות השמיות:

השפות השמיות הדרומיות: געז ואמהרית ושפות דרום ערב החדשות

השפות השמיות המזרחיות: אכדית (בשיתוף עם החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום)

השפות השמיות המרכזיות: ארמית עתיקה (בשיתוף עם החוג ללשון העברית), ארמית בבלית וגלילית (בשיתוף עם החוג לפילוסופיה יהודית ותלמוד), ארמית חדשה יהודית ונוצרית, ערבית ספרותית ומדוברת, עברית חדשה, עברית מקראית ולשון חז"ל (בשיתוף עם החוג ללשון העברית), שפות דרום ערב העתיקות, שפות צפון ערב העתיקות ועוד.

 

לימודים תיאורטיים הם חלק מרכזי במחקר השפות השמיות, אשר אינו מוגבל רק ללימוד השפות השונות. בין הקורסים התיאורטיים המוצעים: מבט משווה על שפות העולם ועל השפות השמיות השונות, דיאלקטולוגיה, הקשר שבין השפה לחברה באתיופיה, מחקר הלשון המדוברת, לשון וכתב, לקסיקוגרפיה, לשון ותרבות, ועוד.

 

המחקר בתוכנית 

 מקיף את השפות השמיות העתיקות והחיות: אכדית ספרותית, מכתבי אל-עמארנה, שפות אתיופיות (אמהרית, סידאמה), דיאלקטים ערביים. פרוייקט מחקר גדול בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב ומאוניברסיטאות אחרות בארץ ובעולם, הוא הקמת מאגר של העברית המדוברת בישראל (מעמ"ד).
 

חברי הסגל 

  זכו להכרה בינלאומית על עבודתם במחקר מכתבי אל עמארנה (אשר נכתבו בלשון מעורבת כנענית-אכדית), בבלשנות אכדית, במחקר הארמית החדשה, במחקר השפות השמיות האתיופיות ובמחקר העברית המדוברת. חברי הסגל נטלו חלק בעריכת השנתון Israel Oriental Studies במשך כל שנות פרסומו. הכרך העשרים בסדרה, הוקדש למצב המחקר של השפות השמיות בתחילת המאה העשרים ואחת.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>