בוגרים מספרים: ד"ר נגה רוזנפרב

בוגרים מספרים: ד"ר נגה רוזנפרב
ד"ר נגה רוזנפרב: "פרופ' דן לאור, היה המנחה שלי, המכוון והמבקר, וכתיבתו הביוגרפית המרתקת שבנוסף להיותה מודל רחוק להשגה, היוותה עבורי השראה"

"שורשיו של מחקר זה נטועים בעבודה סמינריונית לתואר שני בקורס 'ביוגרפיה - בין תיאוריה לפרקטיקה', בה בחרתי להעלות על הכתב, בהמלצתו ובהנחייתו של פרופ' דן לאור, את הפרק שעסק בסיפור חייה של הסופרת עמליה כהנא-כרמון, בזמן שירותה בחטיבת הנגב במלחמת העצמאות.

 

לצורך כתיבת העבודה, יצרתי קשר עם הסופרת ובמהלך היכרותנו זכיתי לקבל ממנה תובנות ותחושות אישיות הנוגעות ליצירתה הספרותית, ביקרתי אותה במקום מגוריה והאזנתי בשקיקה לזיכרונותיה.

כך מצאתי את עצמי כרוכה אחר סיפור חייה וכתיבתה ובחרתי להמשיך לחקור ולכתוב את עבודת המאסטר, את עבודת הדוקטורט ואת ספר הביוגרפיה "הקומה השנייה" על חייה ויצירתה של הסופרת.

 

במהלך הכתיבה זכיתי לשיתוף פעולה מלא של הסופרת שהשלימה עבורי פערים, סייעה לי לדייק בפרטים וחשוב מכל אישרה לי לעיין, לקרוא ולחקור בארכיונה האישי הגנוז המצוי בספרייה הלאומית בירושלים.

אין כמו ארכיון אישי להיכרות קרובה עם דמותו של יוצר וכך פרסה בפני עמליה כהנא-כרמון את סיפור חייה לצד סיפורה של מדינת ישראל, את הסיפור הביוגרפי שלה לצד אהבתה לספרות ולכתיבה.

היא הפקידה בידי את המפתח לעולמה הפנימי, לתהומות הנפש שלה, לסודותיה.

 

במשך כשש שנים חקרתי את הארכיון האישי של הסופרת שכלל כשישים מכלים ובהם נמצאו מסמכים ביוגרפיים שלה ושל משפחתה הקרובה, מסמכים היסטוריים, תמונות, רשימות והרהורים שכתבה לעצמה, ציורים ויומנים, יצירות גנוזות וטיוטות של יצירות שפורסמו, טיוטות של הרצאות ונאומים ומכתבים אליה וממנה ועוד.

עבודת המחקר כללה גם מקורות מידע היסטוריים, ראיונות עם אנשי חטיבת הנגב ועם אנשי ספר ועורכי כתבי העת בהם פורסמו סיפוריה טרם כינוסם בקובץ 'בכפיפה אחת', שיחות עם חברים קרובים וקרובים פחות, ביקורים בספריות ובכעשרה ארכיונים.

 

עבודתי משרטטת מתווה ביוגרפי רחב היקף של המחצית הראשונה של חייה של הסופרת עמליה כהנא-כרמון (1966-1926) - הילדות והנעורים בקיבוץ עין חרוד ותל-אביב, תקופת הלימודים באוניברסיטה העברית בירושלים, השרות בחטיבת הנגב במלחמת העצמאות, המגורים באנגליה ובשוויץ, הנישואים והקמת המשפחה והשיבה הביתה לישראל.

באמצעות סיפור החיים של כהנא-כרמון וקריאה פרשנית בסיפוריה הדגמתי והוכחתי כיצד מכתבים, קטעי הרהורים אישיים, טיוטות כתבי היד, סיפורים שפורסמו וכאלה שנגנזו, שובצו והשתלבו ביצירתה הספרותית, וכיצד חשיפתם של חומרים אלה מבארת את היצירה הספרותית.

 

פרופ' דן לאור, היה המנחה שלי, המכוון והמבקר, וכתיבתו הביוגרפית המרתקת שבנוסף להיותה מודל רחוק להשגה, היוותה עבורי השראה. הדרכתו, הצעותיו המועילות ועזרתו המסורה פתחו בפני עולם מרתק ועשיר.

תמיכתו ברמה האקדמית והאישית סייעה לי להוציא את המיטב מעצמי.

תודה חשובה ומיוחדת לבית הספר ליהדות באוניברסיטת תל-אביב על התמיכה במחקרי לאורך כל הדרך.

 

כיום אני מרצה, מחנכת וחוקרת ספרות עברית.

עוסקת בהוראה ובפיתוח תוכניות לימוד למחוננים, מוליכה מיזם חינוכי לכתיבה יוצרת.

עורכת ראשית של כתבי עת בקבוצת 'פלוס תקשורת' וחברה בפורום חוקרים של אוניברסיטת תל אביב ומוסד הרצל לחקר ההיסטוריה והציונות."

 

 

חזרה ל"בוגרים מספרים"

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>