קורפוס גונן-רשף

קורפוס גונן-רשף

על הקורפוס

קורפוס גונן-רשף (Gonen-Reshef Corpus) בהיקפו המלא מכיל כ-50 שעות הקלטה מהשנים 2014-1963. אוסף זה כולל הקלטות פרטיות שמטרתן הייתה לתעד את חיי היום יום של בני משפחה – בני זוג ילידי שנות ה- 40 של המאה העשרים (הבעל יליד 1940, האישה ילידת 1945). המשפחה היא ממעמד סוציו-אקונומי בינוני-גבוה, ומתגוררת מאז נישואי בני הזוג באחת הערים הגדולות בארץ. אבי המשפחה, רכש מכשיר הקלטה בשנת 1963, ומאז ועד היום הוא נוהג להקליט את משפחתו ואת מכריו במגוון רחב של סיטואציות מחיי היום יום.

 

בהקלטות מתועדים ארבעה דורות של בני המשפחה ושל אנשי המעגל החברתי הסובב אותם:

  • דור 1: הוריהם של בני הזוג ובני דורם. הורי הבעל הם ממוצא מעורב (האב ממוצא אשכנזי, האם ממוצא ספרדי), הורי האישה שניהם אשכנזים. ההורים אינם ילידי הארץ.
  • דור 2: בני הזוג ובני דורם. בני הזוג הם דוברי עברית ילידים, בבית הבעל דיברו גם צרפתית ולדינו, בבית האישה דיברו גם גרמנית.
  • דור 3: צאצאיהם של בני הזוג ובני דורם. ילדיהם של בני הזוג נולדו בין השנים 1965 ל-1979.
  • דור 4: נכדיהם של בני הזוג ובני דורם. הנכד הבכור נולד בשנת 1992, והנכד הצעיר ביותר שתועד בהקלטות הוא יליד 2010.

 

בשל רצון המשפחה לתעד את חייה רשם אבי המשפחה על הסלילים ועל הקַלטות את מועד ההקלטה ואת שמות המשתתפים, ועל פי רוב תועדו מועד ההקלטה וגיל הילדים המתועדים גם באמירה מכוונת של משתתפי השיחה בהקלטה עצמה. לתקינות השפה המופקת לא יוחסה חשיבות, והעברית המוקלטת משקפת לשון דיבור יום יומית וטבעית, ממוצעת למדי, של בני המשפחה הגרעינית והמורחבת, של שכנים, חברים ואורחים בבית המשפחה.

 

הקלטות רבות כוללות שיחות אישיות פרטיות או שתופסים בהן מקום מרכזי דוברים שאינם חלק מהמשפחה המורחבת. התיעוד המתמשך לאורך זמן רב ופרטי הרקע שכבר פורסמו על הקורפוס מחייבים אותנו לנקוט זהירות רבה בפרסום החומרים כדי לכבד את בקשת המשפחה לשמור על אנונימיות. לפיכך בחרנו בקפידה הקלטות שאפשר לפרסם את תמליליהן לצורך מחקר בלשני – כפי שאישרה לנו המשפחה. בתמלילים מופיעים כל הדוברים בשמות בדויים, וקבלת גישה לתמלילים תינתן באישורנו רק לחוקרים ולתלמידי מחקר העוסקים בלשון העברית ומתחייבים להשתמש בחומרים לצורכי מחקר בלבד, ולא לפרסמם או להעבירם לאיש.

 

הקורפוס המלא שברשותנו כולל גם תמלילים שלא קיבלנו אישור לפרסמם. התמלילים שניתן לפרסם מתעדים הקלטות משנת 1963 ועד 2014, שאורכן הכולל 18 שעות ושש דקות.

 

מחקר זה (מס' 1371/15) נתמך על ידי הקרן הלאומית למדע.

הפניות למחקרים שהתבססו על הקורפוס:

ע' גונן, י' רשף, תשע"ז. "תנועת התחילית בבניין הפעיל בעברית המדוברת לאור עדותן של הקלטות מוקדמות". לשוננו, עט, עמ' 442–461.

Y. Reshef, E. Gonen 2018. Imperfect language learning vs. dynamic sound change: The shift [i]>[e] in the verbal template hifʕil in Modern Hebrew. Journal of Historical Linguistics, Vol. 8. pp. 169–191.

N. Amir, E. V. Cohen, Y. Reshef, E. Gonen, 2019. "Evidence of Recent Change in Modern Hebrew – A Shift in Vowel Perception". Proceedings of ICPhs. pp. 349-352.

E. Gonen, 2020. "Conservation or change? Exploring trends in Modern Hebrew in light of new spoken corpora of the first two generations of speakers". Folia Linguistica Historica, 411. pp. 89-115.

ע' גונן וי' רשף, בפרסום, "על הכוונת הלשון ושינויי לשון: עיון דיאכרוני בשתי קטגוריות במערכת הפועל". העברית שפה חיה, ט'.

L. Shor, Y. Reshef, E. Gonen. Forthcoming. "Pronominal subject expression in spoken Modern Hebrew: A diachronic perspective". Journal of Semitic Studies.

 

לשאלות:

עינת גונן: gonene@tauex.tau.ac.il

יעל רשף: yael.reshef@mail.huji.ac.il

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>