הרצאת ארן השנתית והענקת מלגת הצטיינות

(יש להזדהות בשם מלא)

דברי ברכה והקדמה: פרופ' מירי שפר-מוסנזון, ראשת בית הספר להיסטוריה

נציגת המשפחה, ד"ר אביטל הימן-ארן

הענקת המלגה ע"ש זלמן ארן: גב' ביאנקהמריה ואלורטיגארה, תלמידת מחקר, ביה"ס להיסטוריה ע״ש צבי יעבץ

הצגה בידי המנחה: ד"ר ברנדון פרידמן, החוג להיסטוריה של המזה"ת ואפריקה

הרצאת ארן

הצגה בידי המנחה: פרופ' בילי מלמן, החוג להיסטוריה כללית

ד״ר אליה אתקין, בוגרת ביה"ס להיסטוריה ע"ש יעבץ, אוניברסיטת תל־אביב

"מה מלמדת אותנו שכונת התקווה? היסטוריה שכונתית, עירונית ולאומית בפלשתינה-א"י המנדטורית"

דיון ושאלות

תקציר ההרצאה:
היסטוריונים חברתיים החוקרים ערים בתקופות ובמקומות שונים, מצביעים על שכונות המגורים בתור מוקדים של חיים עירוניים בעבור תושבי העיר ובפרט בחברות הגירה. ההתפתחות העירונית בפלשתינה-א"י בתקופת המנדט והמאפיינים הייחודיים של החברה היהודית העירונית, הפכו את שכונות המגורים למרכזים של התרחשות קהילתית. בחינת השכונות החדשות שהתפתחו בתקופה זו מאפשרת לנו ללמוד על פועלם של תושבי הערים ולהיחשף לתפישותיהם. זאת ועוד, היא מאפשרת לבחון מחדש תהליכים מרכזיים שהתרחשו בתקופת המנדט: התגבשות החברה היהודית כחברה לאומית, מאבקי הכוח בין קבוצות חברתיות ופוליטיות שונות בתוך החברה היהודית, ריבוד חברתי והתהוות הסכסוך הציוני-פלסטיני. ההרצאה תתמקד בשכונת התקווה שהתפתחה ממזרח לתל אביב במהלך שנות השלושים, ותצביע על האופן שבו שמשה לעיסוק נרחב בייצובם ועיצובם של גבולות חברתיים וסמליים, בתוך החברה היהודית ובין החברה היהודית לבין החברה הערבית-פלסטינית. ההרצאה תתחקה אחר התפישה של שכונת התקווה כסְפר העירוני של תל אביב ותבחן את הייצוגים של תושביה בעיתונות המקומית. לעומת אלה נידרש לתפישותיהם של התושבים את השכונה וננתח את הדרכים השונות שבהן פעלו לשיפור תנאי חייהם וסביבת המגורים שלהם.