"תופסי האורית"- לימוד ומחקר של כתבי הקודש של יהדות אתיופיה
החוג למקרא, בבית הספר למדעי היהדות וארכיאולוגיה ע״ש רוזנברג באוניברסיטת תל אביב, משיק בימים אלה תוכנית ראשונה ויחידה מסוגה בעולם: ״תופסי האורית״ -- לימוד ומחקר של כתבי הקודש של יהדות אתיופיה. הדגש החדש בלימודי המ״א של החוג למקרא נועד לחקור ולשמר מסורות חיות של תפילה, תרגום ופרשנות של התנ״ך שהעבירו הקייסים בעל פה בכל דור לממשיכיהם. התוכנית צפויה לתרום לשימור התרבות והמורשת של ביתא ישראל, ובכך להעצים את בני העדה ולחזק את מעמדם בחברה.
כתבי הקודש, המכונים ״אורית״ (וכתובים בשפת הגעז, השגורה רק בפי הקייסים המבוגרים), הגיעו ארצה עם בני ״ביתא ישראל״ והם נמצאים בידי יחידים ומשפחות, באוסף פייטלוביץ של אוניברסיטת תל אביב, בבית התפוצות, ואף באוצר הספרייה הלאומית.
כידוע, אנחנו נמצאים בנקודת זמן קריטית שבה הדור המבוגר השומר את המסורות הללו על פה הולך ונעלם. מטרתנו היא להכשיר קבוצה של סטודנטים/ות מבני העדה (או מן הציבור הכללי) שיוכלו לראיין את הקייסים – המנהיגים הרוחניים, לזהות את מסורות הקריאה, התרגום וההרחבות הפרשניות שבפיהם לתנ״ך, ולהציע עבודות מחקר מקוריות בנושאים מגוונים.
במטרות האקדמיות, התוכנית פונה לסטודנטים יוצאי אתיופיה שהשלימו לימודי ב״א להתקדם בלימודיהם לתארים מתקדמים, וקוראת להם להתמקד בלימוד של כתבי הקודש שלהם עצמם. נכשיר אותם בלימודי השפות הנדרשות (געז ואמהרית), ובלימוד מסורות נוסח המקרא, ובכלל זה מסורות נוסח כתבי הקודש האתיופיים, טכניקות של תרגום ופרשנות קדומה ומודרנית למקרא – ונקנה להם כלים להיות חוקרים עצמאיים.
במטרות החברתיות, אנחנו מאמינים שלימוד האורית הוא אמצעי להיכרות של בני העדה עם תרבותם ולחיזוק תדמיתם התרבותית בעיני עצמם ובעיני החברה הישראלית כולה. נדמה שאין צורך להכביר מלים בדבר החשיבות החברתית-התרבותית של מהלך שכזה, מתוך הערכה וכבוד לערכי התרבות של הקהילה.
התוכנית הוקמה ומנוהלת על ידי פרופ׳ דלית רום-שילוני בחוג למקרא, בשיתוף פעולה עם ד״ר אנבסה טפרה ראש התוכנית לבלשנות שמית; ובליווי אקדמי של ועדה שבה חברים חוקרים משלושה חוגים: ד״ר דיאנה ליפטון (מקרא, יו״ר הועדה), פרופ׳ מאירה פוליאק (מקרא), ד״ר אנבסה טפרה (לשון עברית ובלשנות שמית), ד״ר רן הכהן (ספרות), פרופ׳ דלית רום-שילוני (מקרא).
מחוויות ההתארגנות לפתיחת התוכנית
״תופסי האורית״ פורסמה ברשתות חברתיות בקרב אקדמים צעירים יוצאי אתיופיה רק ב1 ביולי 2020, ומייד עוררה עניין גדול והתרגשות רבה בקרב רבים. קיימנו ראיונות עם המועמדים, ובחרנו בחמישה סטודנטים/ות מוכשרים ומלאי מוטיבציה.
ביום ראשון, 6 בספטמבר 2020, קיימנו יום אוריינטציה לסטודנטים בספריית וינר של אוניברסיטת תל אביב שם שמורים כתבי יד נדירים וחומרים רבים אחרים מאוסף פייטלוביץ. האירוע היה מרגש גם לאנשי הסגל וגם לסטודנטים – והתמונות המלוות את המסמך הזה צולמו במהלך היום.
סטודנטים ביום האוריינטציה ועיינאלם, ספרנית מאוסף פייטלוביץ, במהלך ביקור בספריה ע״ש סוראסקי, אוניברסיטת תל אביב.
הסטודנטים
חמישה סטודנטים מעניינים, מרשימים, ומרגשים בסיפוריהם ובהצלחותיהם יתחילו ללמוד ב״תופסי האורית״ בשנת הלימודים הקרובה, תשפ״א, אוקטובר 2020. בבקשה הכירו אותם --
|
סיפורה האישי של טג'יטו (טג'ה) אספאו דניאל
|
|
סיפורה האישי של תמר מנגיסטו | סיפורו האישי של מולעלם טמייט | |
אנחנו שמחים לקבל את פני הסטודנטים ומאחלים להם ולנו הצלחה רבה במשימה חשובה זו של לימוד ומחקר – שתהיה לכולנו שנה טובה!
ד״ר דיאנה ליפטון ופרופ׳ דלית רום-שילוני, ספטמבר 2020.
פרטים נוספים בבלוג שכתבה ד״ר דיאנה ליפטון באנגלית.