אודות
מכון כהן מהווה אבן שואבת לתלמידי מחקר בעלי רקע אקדמי מגוון ותחומי מחקר שונים, השואפים להרחיב את ידיעותיהם הן בתחומם והן מחוצה לו
מכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות הינו מכון מחקר הפועל בבית הספר לפילוסופיה, בלשנות ולימודי מדע בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב. המכון נוסד בשנת 1981 ונתמך כלכלית על ידי ברברה וברטרם כהן וילדיהם משנת 1989. כיום, מכון כהן מדורג כאחד המוסדות המובילים להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים בעולם כולו.
מאז שנוסד, נכתבו במכון למעלה מ-100 עבודות דוקטורט ויותר מ-150 עבודות מאסטר. כיום מונים תלמידי המכון כ-130 תלמידי תואר שני וכ-40 תלמידי תואר שלישי, המגיעים מתחומים כגון מדעי הרוח, מדעים מדויקים, מדעי החיים, אמנויות, מדעי החברה ומשפטים.
ה"אני מאמין" של המכון:
אנשי הסגל ותלמידי המחקר במכון עוסקים במגוון רחב של תחומים בפילוסופיה והיסטוריה של המדעים החל מן העת העתיקה ועד התרבות הפופולרית.
כחוקרים עצמאיים בעלי תחומי מחקר שונים, חלק מעבודתם חוצה את המסגרות המקובלות של הדיסציפלינות שלהם ורובם ככולם חולקים סקרנות מדעית ורצון לחקור מחוץ לקופסה המדעית הקונבנציונאלית.מטרת העל בחשיבה שכזו היא לשאול ולתחקר שוב ושוב את הנורמות הקיימות ואת תהליכי היווצרות הידע, ולעשות זאת באופן ביקורתי ויצירתי. לכן מעודד המכון את תלמידיו וחוקריו לשאול שאלות דווקא היכן שהתשובות ברורות ומובנות ולהתעלם ממגבלות דיסציפלינריות ומגבולות בין-תחומיים. החקירה האינטרה-דיסציפלינרית יוצרת דו-שיח פורה בין תחומים שונים ובכך מרחיבה את הידע האנושי והינה אחת מן היעדים העיקריים של המכון.
סגל אקדמי
הסגל מורכב מעשרה אנשי סגל בכירים וקבועים, ומספר משתנה של אנשי סגל זוטרים המשתייכים למכון. במסגרת המכון פועלות כיום שלוש קתדרות: הקתדרה על שם סימון סילברמן למרצים אורחים בתחומי ההיסטוריה והפילוסופיה של המדע; הקתדרה על שם ברטרם וברברה כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדע; והקתדרה על שם יוסף וסייל מאזר להיסטוריה ופילוסופיה של המדע.
תחומי לימוד:
תחומי הלימוד במכון משקפים את תחומי העניין הנרחבים של המורים במכון ואת ה"אני מאמין" של המכון עצמו. בין תחומי הלימוד נכללים:
היסטוריה של המדע וההיסטוריה האינטלקטואלית של העולם המערבי.
פילוסופיה של המדע, בהדגשת התקופות שלאחר המהפכה המדעית.
האנתרופולוגיה של הידע.
היסטוריה ופילוסופיה של הביולוגיה.
ההיסטוריה של הטכנולוגיה, מיוון העתיקה ועד ימינו.
ההיסטוריה והפילוסופיה של המתמטיקה העתיקה והמתמטיקה המודרנית.
ההיסטוריה והפוליטיקה של הפסיכיאטריה והפסיכואנליזה.
ההיסטוריה האינטלקטואלית של העולם האסלאמי.
לימודי תרבות בעין הביקורת.
יחסי הגומלין בין המדעים, החברה והדת.
מסלולי הלימוד:
לימודי תואר שני: המכון מציע לימודי תואר שני בהיסטוריה ופילוסופיה של המדעים הרעיונות בשני מסלולים: מסלול מחקרי הכולל כתיבת תזה, ובמסלול עיוני ללא כתיבת תזה.
לימודי תואר שלישי: תלמידי המחקר של המכון שייכים לבית הספר לפילוסופיה, בלשנות ולימודי מדע. הם כותבים את עבודות המחקר שלהם תחת הנחייתו/ה של מורה מן המכון ויכולים לשלב מנחה נוסף מכל מוסד אקדמי מוכר, הן בישראל והן מחו"ל.
השתלמות בתר-דוקטורט: המכון מציע בכל שנה מלגת בתר-דוקטורט, שבה החוקרת המיועדת ממשיכה את עבודת המחקר בתחומי העניין שלה, תוך השתתפות בפעילויות המכון עם חוקריו ועם תלמידיו. בנוסף, המכון מארח משתלמי בתר-דוקטורט בעלי מימון חיצוני.
בשנת 2013 הקים המכון תכנית לימודים מיוחדת המתמקדת בהשפעת המדיה הדיגיטלית על התרבות והחברה. כמו כן המכון מציע תכנית דוקטורט בהיסטוריה ופילוסופיה של מדעי החיים, בשיתוף עם האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת בר אילן. התכנית החלה בשנת 2016 וממומנת על ידי קרן למדעי הרוח של המועצה להשכלה גבוהה וקרן יד הנדיב.
המכון מקיים תכנית חילופי סטודנטים וסגל עם מכונים דומים לו בעולם
למכון חוזים לתכנית חילופים שכזו עם המכונים הבאים:
The Center History of Knowledge of the University of Zurich and the ETH Zurich
The Max Planck Institute for History of Science, Berlin
שיתופי פעולה:
על אף שיוכו של המכון לבית הספר לפילוסופיה, בלשנות ולימודי מדע, הוא מקיים שיתופי פעולה רבים הן באוניברסיטת תל אביב והן מחוצה לה. חלק משיתופי הפעולה של המכון הם עם בתי ספר ופקולטות שונות באוניברסיטת תל אביב, בהם:
- בית הספר לרפואה
- בית הספר למתמטיקה
- בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה
- בית הספר "סגול" למדעי המוח
- הפקולטה למדעי החיים.
בנוסף, למכון שיתופי פעולה מחקריים עם:
- מרכז מינרבה למדעי הרוח, אוניברסיטת תל אביב
- המרכז לאתיקה ע"ש אדמונד ספרא, אוניברסיטת תל אביב
- מכון ון ליר בירושלים.
ועם מחלקות באוניברסיטאות שונות ברחבי הארץ, כגון:
- מרכז סידני אדלשטיין להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים, הטכנולוגיה והרפואה, האוניברסיטה העברית
- התכנית להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים, אוניברסיטת בר-אילן.
פרסומים:
מכון כהן יחד עם מכון ון ליר בירושלים, מפיקים את כתב העת Science in Context כתב עת בין-לאומי מוערך המוקדש ללימוד המדעים והתפתחותם התרבותית בגישה בין-דיסציפלינרית. העיתון יוצא לאור על ידי Cambridge University Press.
מקבלי ההחלטות:
ראש המכון נבחר על ידי אנשי המכון וממונה על ידי רקטור ונשיא האוניברסיטה לתקופה של שלוש שנים, ומלווה במנהלת האדמיניסטרטיבית של המכון.
פעילויות המחקר והלימוד של המכון והתחום הכספי הם באחריות הועדה האקדמית, שבין חבריה נכללים דיקן הפקולטה למדעי הרוח וחברי סגל בכירים מן הפקולטה למדעי הרוח ומן הפקולטות למדעי הטבע והמדעים המדויקים. הועדה מתכנסת אחת לשנה ומאשרת את הדוח השנתי של המכון.
תורמים:
המכון נהנה מפירותיה של קרן צמיתה שהוקמה על ידי ברברה וברטרם ג'יי כהן בשנת 1989. הקרן זכתה לתרומות נדיבות נוספות של משפחת כהן ושל אלפרד טאובר. הקרן ותמיכה הנמשכת של המשפחה במלגות ופרויקטים מיוחדים ותרומת משה ינאי מעניקות למכון את היכולת לתפקד בצורה עצמאית וללא תלות בתקציבי האוניברסיטה ולפתח פעילויות שונות וקשרי עבודה נרחבים שלא היו מתאפשרים אלמלא תרומות אלו.